KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 19 september 2013

LÖKAR PLANTERADE, BUSKAR FLYTTADE

Igår var det faktiskt hyfsat väder. Efter att det regnat på natten så klarnade det upp mitt på dagen och blev nästan varmt och det var riktigt soligt. Alltså kunde jag börja plantera mina nyhemkomna lökar vi i Entusiasterna beställde i våras från Dix i Holland.  

Nu var det så att jag i vintras bestämde mig för att INTE ta så många lökar och absolut inte några Allium eller tulpaner. Fast det glömde jag bort totalt när vi kom till ordertillfället! Alltså blev det precis som vanligt MASSOR!!

Men jag lyckades i alla fall med att inte ta det jag brukar när det gällde Allium, istället blev det dom här tre mera udda sorterna. Alltså ovanliga för mig som alltid brukar ta stora lila bollar. Dom här är betydligt mindre och med lite andra färgnyanser!

Eftersom jag i våras åkte till min väninna Lisa i Levide efter det att hon ringt och sagt: "Du bara MÅSTE komma hit och titta på min nya tulpanrabatt!" och blev enormt imponerad, så valde jag i år att göra precis likadant som hon hade gjort! Härmas tycker jag nämligen är helt OK i en trädgård. Eller härmas förresten, jag kallar det för att bli inspirerad - och sen kan man ju göra sin egen variant!! *fniss*

Jag har ju lite "färgnoja" och försöker alltid matcha ihop färger och nyanser - så gott det går - men nu tog jag dom fyra sorterna och la dom i skottkärran och så blandade jag det hela och kastade ut i "lyxrabatten" framför rosenspaljén. Där hade jag sen tidigare ett antal alunrot, 3 jätteverbenor, 6 dagliljor och 2 solhattar i gult och orange. 

Solhattarna och dagliljorna flyttade jag för en vecka sen - dom var faktiskt inget snygga alls i den rabatten. Så den var jag tvungen att göra något åt! Alunroten är däremot jättesnygg, så dom plantorna får vara kvar. Men...nu blir det istället något lågt i rosa/lila/blått nästa år och så inga jätteverbenor. Jag hade en vision av att sitta på bänken omvärvd av klängrosor och höga perenner och sommarblommor, men just den drömmen gick inte alls i uppfyllelse.....

 Lisa hade i sin långa släntrabatt mot "fårhagen" tulpaner i alla färger och nyanser och i alla former man kan tänka sig - och det var verkligen en anslående syn. Men tror ni jag hade kameran med mig.....!?
Nu hade jag ju "bara" beställt 4 sorter och alla var i matchande nyanser, men det går ju att fylla på nästa år!!

Så ovanpå det så klämde jag ner ett 50-tal våririsar i olika färger och nyanser. Just dom här sorterna har lite dämpade färgnyanser. Kan bli snyggt, men dom kan också se lite "smutsiga" ut, vi får se! Men blommor är ju för det mesta vackra, så det blir säkert dom här också - och dom var otroligt fina på bild!!
Titta, det har redan börjat titta upp lite gräs runt trollhasseln. I alla fall är det ett grönt skimmer över området!
Men...jag hade ju massor av annat att göra också. Till att börja med så övertalade jag gubben min att gräva upp en stor trollhassel vid infarten som stod för trångt mellan två smällspireor - och då gick ryggskottet upp igen! Alltså fick jag gräva ner den själv ute i på det nya området på "yttertomten"!!
Blå frilandshibiskus i mitten, där det innan fanns en vanlig lavendel som jag fick flytta till nedanför stenslänten.
Sen var jag tvungen att flytta dom fåtal växter som växte nedanför altanen där poolen ska vara; 1 blåblommig frilandshibiskus, 1 vintergrön grön & gulbrokig Eleagnusbuske, 1 skärmlavendel , 1 vanlig lavendel och 4 st små buxbom.
 Det jag har kvar är att flytta 5 små buxbom samt 1 självsådd Clematis.  Sen är det klart att gräva upp grästorv ("jättekul") samt 10-15 cm jord och lägga dit underlag för poolen, men det senare tror jag inte att vi gör för hand faktiskt.
Eleganus-busken och 4 buxbom grävde jag ner i andra hörnan av altanens breda del. Där hade jag tidigare en gulbladig humle som var så stor att den började inkräkta på den inre delen av altanen - alltså fick min väninna Lisa den.
Det sista vi gjorde igår - då hade Rolle vilat ryggen ett par timmar - var att flytta dom stora betongkrukorna med sommarblommor. Vi tog pirran (potatiskärran) och ställde dom på så att Rolle inte skulle behöva bära, sen ställde vi krukorna nedanför sydgaveln. Blev helt OK, fast det ser rätt "utsålt" ut - men vad står man inte ut med för att få pool!? *fniss*

2 kommentarer:

samson sa...

Usch för ryggskott,det har jag haft en gång och kunde först inte röra mej på ett par timmar
Vad mysigt det kommer att bli med en egen pool
ha det så bra
maggan

Evas Kvarnaro sa...

Allium Cernium är helt underbar !
Jasså det blev massor igen, *fniss*
Att man aldrig kan hålla sig till bara 'lite lagom'. Känner igen mig!
Så fint det blommar ännu hos dig, det tycker jag är positivt.
Vintern känns då kanske kortare.
Om tre månader vänder det mot ljusare tider, kan knappt fatta det. Snart får vi kura skymning.

Trevlig helg kram/ Eva

Ps. Vi tar en veckas semester och sticker till 'Mallis' fredag 20/9