KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 30 augusti 2013

SEMESTER - DAG 6

Semestern började lida mot sitt slut, det var bara två dagar kvar vilket var mycket tråkigt. Men än fanns det en del att njuta av!

Det började med att vi på småvägar tog oss till Bäckaskogs Slott från Åhus för att se deras trädgårdsmarknad. Vi var som vanligt uppe och redo för avresa redan tidigt så vi var där vid niotiden. Dom öppnade officiellt klockan tio.....
Alltså hann vi gå en sväng och titta ut lite saker som var intressanta, men...det fanns ju inte direkt plats i bilen för några större växter. Speciellt med tanke på att jag redan hade inhandlat en liten buske, en Hyperikum ind. `Magical Passion´ första dagen i Fagerhult! Men vid besöket hos TUIJA, vilken jag handlat en hel del intressanta alunrot och solhattar från tidigare på postorder, så blev en Heuchera `Peach Flambé´ i alla fall. Tyvärr ville gänget inte att vi åkte vidare till hennes plantskola där det finns otroligt massa roliga sorter - men vi hade ju inte heller plats i bilen så det var OK.
I en annan monter hittade Christina den här brokbladiga Heliopsis helianthoides `Loraine Sunshine´ och blev jättesugen. Men...åker man tåg och har en del annan packning att släpa på så gick det ju inte att få hem den! Vi löste dock problemet med att jag köpte den. När den om några år - förhoppningsvis - har förökat sig ska hon få en planta med sig hem från Gotland.
När klockan var tio och det bara dånade in besökande i parken, då var vi redan nöjda. Så vi tog den mycket vackra vägen till Vånga och sen åkte vi vidare till Näsum. Därefter tog vi lite större - och tråkigare - vägar rätt upp till A23:an nedanför Växjö. Målet var Huseby Bruk där vi tänkte oss en prommis i parken och sen en härlig lunch utanför restaurangen Stallet.
Brukets byggnader är intressanta, parken fin och det finns dessutom en hel del växter att titta på.
Så det blev en ganska lång prommis till Santos stora glädje. Fast han hade ju fått gå runt en timme på trädgårdsmarknaden, så han var ganska så nöjd redan innan.
Det som slog oss här var att överallt så hade man stora krukor med agave eller palmer. En gång i tiden fick jag en stor agave av en väninna, gissa om man fick problem när man skulle vinterförvara den. Då skulle den ner i källaren och den har vassa taggar utmed hela bladen. Efter en säsong så gav jag därför bort den!
Men det fanns naturligtvis även annat, t.ex. syrenhortensia. Sådana såg man faktiskt överallt på fastlandet och förra året föll jag och köpte en limefärgad och nu har den faktiskt fått 4 blommor -även om den fortfarande är pytteliten!
Vad det här var har jag inte en aning om - men snygg var den. Kan det vara nån konstig begonia, eller....!?Det fanns tyvärr ingen skylt och inte heller någon att fråga om växterna.
Så började det bli dags för lunch och vi närmade oss byggnaderna igen. Men efter att ha läst menyn och sett priserna, torskrygg eller isterband + salladsbord kostade 150:- typisk turistfälla, så beslöt vi oss för att åka in till Växjö (bara 2,5 mil) och käka på ett hamburgerställe. Det var enda gången och det smakade faktiskt riktigt bra - även om jag inte kunde äta upp hela min. Men Santos fick halva burgaren så han blev jätteglad.....
Sen köpte vi med oss färska turkiska kräftor samt ost och bröd till mig och Christina. Till Rolle köpte jag prinskorv, spenat och så 6 potatisar - han är galen i potatis - och så åkte vi dom sista 6 milen till Ramkvilla.
Där fick Rolle vila sig lite medan jag tog med Santos och Christina på en liten prommis ner till sjön. Vi hade  kunnat bada, men det var lågvatten och så var det lite sent så vi avstod.
Väl tillbaka provade Christina sin nyinhandlade keps - tror att det var i Simrishamn hon köpte den på REA. Så kvicknade Rolle till och vi tog oss varsitt välbehövligt glas vin på uteplatsen. 
Vi dukade upp kräftorna inne - det var lite kyligt upptäckte vi -  och sen fick jag laga mat. Inte klokt, behöva laga mat på semestern! Men det var Rolle faktiskt värd, han som var vår egna "slav"!!


När vi anlände fick vi en sightseeing i det som ska bli Ramkvilla Hotell i framtiden. Det kommer bli dubbelt så stort eftersom resten av dom här byggnaderna som tidigare var SPA och äldreboende, numera höll på att renoveras och byggas om till hotell.  Och redan nu var frukostrummet flyttad till en ny stora lokalen. 
Det blir säkert jättefint - men när jag lite fint påpekade att det kanske inte var så bra för oss som trivts så bra och varit gäster med hund minst en gång varje år i åtta år - så fick jag till svar att vi NATURLIGTVIS skulle få bästa VIP-servicen. Eller VIFT-service som ägaren snabbt ändrade det till!

4 kommentarer:

Ruben sa...

Det är fint vid Huseby Bruk! Där har vi varit. Men vilka priser!!! Bättre då att lägga pengarna på kräftor!

Ha det gott!
/Ruben

samson sa...

Vilken härlig resa ni har varit ute på
ha det så bra
maggan

Nina/Stjärnkraft sa...

Här har'u en som varit upptagen med annat hela veckan och inte haft tid att hänga med på er semester. Hade jag vetat hur mycket jobb nedtagningen av syrenhäcken skulle föra med sig, ja, då hade jag nog gett tusan i det. Fast det blir förstås bra när det är klart.

För ovanlighetens skull tror jag att jag kan komma med en ledtråd på växtfronten! Blomman du visar och som du gissar på att är en begonia är en sån! I alla fall är den förvillande lik min Begonia maculata, också kallad änglavingar. Min, som lever som inomhusväxt, blommar också just nu. Klicka HÄR.

mammi sa...

Tyvärr har jag inte haft tid att kommentera, med läkarbesök m.m. m.m
Ni kan bara inte ana vad vi blev glada över ert besök. I Skåne finns massor av sevärdheter, så ni får nog göra en ny tripp hit ner!!! Som sagt det gladde oss något otroligt, skall leva länge på det.
Kram till er alla som var här
Mammi, Uno och Elvis