KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 3 augusti 2013

"BARA" BLOMBILDER...

...hade jag tänkt visa idag. Fast känner jag mig själv rätt så hittar jag säkert en del att berätta också!

 Jag börjar dock med en av mina 60(!) krukor med sommarblommor. I just den här, som står väldigt skuggigt mellan verkstadsdörrarna där solen bara kommer åt fram till nio på morgonen, så har jag prydnasgräs och en stor orange begonia.

Sen har vi några klängrosor som växer vid rosenspaljén i "förträdgården". Det börjar se lite utblommat ut där  så jag får nog ta ett tag med saxen samt också rensa lite bland nävorna under rosorna.

På baksidan i den f.d. "gräs- och bamburabatten" så blommar solhattarna och dagliljorna otroligt. Just nu är det helt klart den bästa tiden för den rabatten.....
Nästan alla liljor har blommat över, fast den höga lackröda vid rosenspaljén och den här milt orangegula i "lyrrabatten" på baksidan kan nog tänkas blomma några dagar till.
Till den ena gavelsidan på det lilla trädgårdsförrådet fick Rolle bygga en spaljé för några år sen och så flyttade jag dit en staketdruva. Den växer bra, men några druvor blir det inte (till skillnad mot dom andra två äkta vindruvsstockarna jag har), så jag kunde inte låta bli att hänga upp en kruka med en kaskadpelargon härom dagen. Man ser väggen från altanen, vilket gjorde att jag blev väldigt nöjd - alltså är det numera 61 krukor med sommarblommor! 

Bakom garaget växer den - numera jättestora - självsådda buddlejan som precis har börjat blomma. Den är väl c:a 3 meter hög trots (eller kanske tack vare) jag klippte ner den kraftigt i våras.

Eftersom jag är väldigt förtjust i lila i alla nyanser, så har jag alltid trott att det är den dominerande färgen i trädgården men.....
...eftersom jag är otroligt förtjust i dagliljior (Hemerocallis) och har ett 50-tal, så är det nog nyanser i creme-gult-milt orange och aprikos som numera är dominerande. I alla fall så här på högsommaren! 
Här är dom som blommade i morse. Får ta en fotorunda på eftermiddagen igen och se om det slagit ut några fler.
OK, efter mycket letande och klurande har jag kommit fram till att det här är antingen `Bertie Ferris´eller `Banzai´.
Jag tror att det är den senare men om någon vet säkert, tala gärna om det!
Vackrast av dom alla idag var den här okända som växer i "gräs- och bamburabatten". Blomman är jättestor och plantan hög och stadig. Vet ej vad den heter, men ska försöka klura ut det. Jag tror att det är en av dom jag fick från England av en odlare som la ner sitt företag för två år sen. 
Det är första gången den blommar och jag bara älskar den.....så det är nog milt orange/aprikos som är min favoritfärg!
Eftersom jag har skött mig och inte skrivit så mycket text hitintills, tänkte jag passa på att visa en "icke blommande-bild" på mitt glanskörsbär. Trädet planterades redan andra året vi bodde här, så det är alltså 9 år nu. Jag gillar visserligen den vackra blanka stammen med dess flagiga bark men.....kronan är inget vidare faktiskt! Väldigt gles och oansenlig, så den är inget jag vill rekommendera att ha på en prominent plats i trädgården!! 

Fast det kanske är den otroligt vackra brokbladiga Acer negundo `variegatum´ som växer precis bredvid (man ser inte ens glanskörsbärets krona) och som ser ut som en jättestor gräddbakelse - som gör att den inte kommer riktigt till sin rätt!!

TREVLIG HELG

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag njuter i fulla drag av dina vackra blommor!
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

'Bara blommor', nej det var minsann
inte bara blommor, utan även vackra tjusiga blommor.
Budlejan gillar jag för den drar till sig fjärilar.
Vi var på en biltur igår och den gick till olika 'blomhus', bl.an. till Rångedala Handelsträdgård utanför Borås, de har suveräna växter, lagom priser.
Så det blev en 'ny Budleja' igen, jag lyckas varje år med att de dör.
Men nu jäkla ska jag vira in den till vintern ännu mer.

Kram/ Eva

mammi sa...

Skall ja nu va riktigt "ärlig" så liknar det inte vår trädgård, tyvärr.
Även OM den hade gjort det, så hade jag inte kunnat namnet på mer än några växter. Skall jag va riktigt ärlig, så är jag vansinnigt avundsjuk.Supersnyggt
Kram

Ruben sa...

En himla massa fina dagliljor!! Det är tacksamma växter som man kan ha hyr mycket som helst av!
Vet du namnet på den rödlila Echinacean? Det blev en likadan av de fröer jag fick av dig. Det skulle vara roligt att veta namnet!

Ha det gott!
/Ruben

Marit Helene Gåsland sa...

Ååå så masse fine blomster, jeg blir helt bergtatt.
Liljene dine er så vakre, og solhattene er så flotte.

Mine sommerfugl busker frøs i vinter så jeg måtte kjøpe nye, men de kommer snart med blomster ser jeg.

Artig å få titte inn i din flotte hage, og se dine fine bilder.

God søndag fra Marit.

ormbunke sa...

Så här skall det se ut tänker jag när jag tittar på din underbara trädgård.Tiil min klagan.
Krukorna blommar inte bra och i perennrabatten är det inte mycket som blommar. Om jag klipper ner de överblommade fula nävorna kan de blomma igen? Summan av det hela är att jag inte har samma ork längre. Kramar till dig och Rolle.

Ruben sa...

Hej!
Solhatten ser ut som 'Magnus', men är lite rödare.
/Ruben

Ruben sa...

Hej igen!
Alltså samma som du har på bild nr 6.
/R