KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!torsdag 11 juli 2013

FRÅN IDÉ TILL...

färdigt resultat på bara 4 dagar!

Det hela började med att vi hade tröttnat på den "lilla" Coyotepilen/Präriesälgen som jag planterade för några år sen precis bredvid ingången till innertomten på baksidan. Den hade blivit alldeles för stor, den var alldeles för vid, den hängde ut över stängslet - och flera av dom små stammarna på busken/lilla trädet hade skadats av att hänga mot stängslet. 
Alltså var vi tvungna att både binda upp den samt beskära den kraftigt. Men...det allra värsta var att den "ynglade av sig" något förskräckligt ute grusplanen - och i närliggande rabatter! Det kunde ju inte få fortgå!!
Nu står pilen/sälgen långt bort på yttertomten!
Så i lördags kom vi på vad vi skulle göra med den; Vi skulle försöka flytta den - för den var ju så vacker så bara ta bort den kunde vi ju inte göra! Alltså så grävde vi en stor grop på "yttertomten" och sen så grävdes det lilla trädet upp. Nu återstår bara att se om det går att få den att överleva. Tidpunkten för flyttning var ju kanske inte så bra.....
Men...det här med flyttningen/borttagningen av pilen/sälgen var väl kanske inte det viktigaste. Utan det var vad vi skulle ha istället för trädet!

Till att börja med så grävde jag upp en plätt och kollade jorden. Jag visste ju redan innan att det var en otroligt mager, sandig och stenig jord precis här - så några roligare växter direkt i jorden kunde man inte ha!

Alltså åkte vi till Visby i måndags och köpte impregnerat virke och rekognoserade lite bland växterna på Linds Handelsträdgård.Sen byggde Rolle en stor låda åt mig, målade den och jag klädde den med svart byggplats på insidan - så att växterna inte skulle må illa av impregneringen och träet skulle hålla bättre.


Så ställdes den noga på plats och vi la grus runt om och naturligtvis så upptäckte man ju att marken inte precis är plan, men vi fick till det rätt bra. Sen återstod  bara det roligaste..... 
Valet av det som skulle växa i den stora blomlådan. Efter att ha besökt Linds i Visby, visste jag ju lite om exakt vad jag ville ha. Men för säkerhets skull åkte vi till Stånga igår förmiddag för att kolla utbudet där. Tyvärr hade dom inte det vi (läs jag) ville ha.....


Så det var alltså det jag gasade iväg till Visby igår eftermiddag för att inhandla. Jag kom hem med 3 stycken buskrosor Bonita Renaissance och 2 stycken patiorosor Heidi Klum.

Bonita TM Renaissance (dansk ros) är en modern buskros som kan bli upp till 1,2/1,5 meter. Färgen är persika med inslag av orange och när blomman börjar vissna går den över i lite rosa. Den har medelstark till stark doft, blommar kontinuerligt under hela sommaren. Den är härdig i zon 1-4.
När vi var på Linds i måndags och rekognoserade så var Rolle mycket förtjust i dom orange och persikofärgade rosorna. Och det är klart, han ska väl någon gång få sin vilja igenom. Det fanns en i starkare orange - Alexander - som var enormt snygg, men den hade ingen doft och lite trist bladverk och ett av mina krav var att den skulle vara snygg även utan blommor, så vi fick kompromissa lite. Men jag tror den här blir alldeles perfekt!
Men...det var ju en stor låda och trots att jag innan sagt att jag bara ville ha en enda namnsort så kunde jag inte låta bli att köpa 2 stycken små patiorosor också!

 Det var den violetta (syns inte på bilderna men den är mörkare och mer lila) Heidi Klum från Tantau i Tyskland (har deras katalog och blev redan när jag såg den där väldans förtjust, men...den var en aning liten) som har medelstora tätt fyllda blommor och stark doft. Den blir bara 40-50 cm och blommar naturligtvis också hela sommaren. Är härdig i zon 1-4.


När jag ställde dom två sorterna bredvid varandra så upptäckte jag att dom matchade varann riktigt snyggt. Alltså kunde jag glatt köpa dom och gräva ner i dom i framkant på lådan. 
Och nu när plantering är gjord så är jag enormt nöjd och glad!


Så från att i lördags, när vi satt på altanen och drack vin & åt god mat samt "snackade lite löst" om vad vi skulle göra med problemträdet, till att allt är klart och färdigt redan på onsdagen tog det bara 4 dagar! Ibland är vi faktiskt extremt snabba!! *fniss*

10 kommentarer:

Ruben sa...

Det var verkligen ett genidrag! Rosorna är verkligen vackra och passar så bra mot den svarmålade lådan.
Och jag som har för mig, att du skrivit, att Rolle inte gillar att snickra!? Han verkar ju proffs!!

Ha det gott!
/Ruben

gunsan sa...

Bra jobbat.Rosorna var himla fina gillar färgerna ihop med den svarta lådan.Snyggt.Kram.

Knatten sa...

Ja då är jag ju som Rolle för brandgula rosor är min absoluta favorit.
Himla snyggt det blev med lådan. fast du har ju alltid lyckats med dina lådor.
Tack för att jag fick åka en tur till dej! Jag kommer nog annars att ha ganska tråkigt här hemma idag. Ha det gott. /Knatten

Ingrid sa...

Ni är ju ett enormt bra team, du och Rolle!
Så snyggt det blev mot den svarta lådan. Hoppas nu att trädet klarar flytten, men det ordnar sig säkert.
Kram, Ingrid

ormbunke sa...

Med dina gröna fingrar så trivs säkert allt där du sätter det. Och uppfinningsrika är ni ju båda.Supersnyggt i lådan. Ha de gott och kramar till er båda.

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Helt i min smak. Gillar också snabba resultat! :) Och fint blev det!
Hälsar,
A-K

Marit Helene Gåsland sa...

Så fint det ble, rosene er lekre og lyser opp i den fine hagen din.

God sommerkveld fra Marit.

mammi sa...

Verkligen tjusigt. Verkar ju som allt ni gör, blir perfekt.
Ha det gott
Kram

Nina/Stjärnkraft sa...

Jag har bara ett ord: KANONFINT!!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Bra jobbat!