KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 26 juni 2013

LIVGIVANDE REGN

ÄNTLIGEN så fick vi det sedan länge utlovade regnet. Och en del fick tydligen alldeles för mycket av det. Ända upp till 38 mm hörde jag på lokalradion nyss! 

Buskrosen William Shakespear 2000 nedanför rosenspaljén, en Austinros. Hade en till men den har tyvärr  frusit ihjäl!
Vi fick dock "bara" 14 mm totalt - vilket jag tycker var alldeles perfekt - och det började precis efter det att vi ätit klart igår kväll och höll tydligen på under hela natten. Eftersom det såg väldans grått ut, så tog jag snabbt in den torra tvätten efter middagen - vilket alltså visade sig var tur!

Den vita klängrosen Ilse Krohn Superior på rosenspaljén. Tyvärr lite åtgången av regnet inatt.
Vi hade också tur - eller man kan nog säga att det var skicklighet - att vi klippte allt gräs igår. Nej, inte riktigt allt för vi "finklippte" inte. Alltså klippte kanter eller runt buskar o.s.v., men allt annat.
Buskrosen Rhapsody in Blue som jag också har nedanför rosenspaljén.
Rolle for alltså omkring på "yttertomten" med sin åkgräsklippare och jag på "innertomten" och i "förträdgården" med min. Vi har varsin för efter det jag klagat på att hans lilla trädgårdstraktor inte klippte så snyggt, så fick jag en egen. En sån där "ledad" sak som man kommer in under buskar  med och som dessutom klipper betydligt lägre. Men Rolle som är veterantraktorintresserad måste ju naturligtvis ha en som ser ut som en riktig stor traktor! *fniss*
Rosenspaljén i "förträdgården". 
Nått annat tror jag inte att jag hann med att göra. Jo, jag klippte bort alla överblommade syrenblommor på mina 5 (!) blommande små träd. Tänk att dom äntligen har kommit igång att både blomma och växa.....
Det här lilla trädet - som jag aldrig kommer ihåg namnet på - har också växt till sig riktigt bra. Den står bland en massa andra buskar , speciellt många olika smällspireor precis vid infarten och i stekande sol.
I förrgår var min väninna Lisa här och vi åt en god lunch på altanen tillsammans medan Rolle var iväg på lite ärenden. Det blev en blandad sallad med mycket färsk sparris och lite varmrökt lax. Det var väldans trevligt, man behöver ju lite tjejsnack ibland. Dessutom är hon ju som mig ett stort trädgårdsfreak - och har en mycket vacker trädgård vid ett stort gammalt hus bara 10 min härifrån - så vi har en hel del att prata om!
Vi hinner dock aldrig prata klart har vi märkt!!

Som synes har rosblomningen inte kommit igång speciellt efter nerfrysningen. Om ni undrar vad stängerna från spaljén är så är det stöd för densamma. Det var ju tänkt att klängrosorna skulle välla över spaljén.....
Det vi pratar mest om den här gången var att inte heller hon hade haft så många besökare under Öppna Trädgårdar - och då hade hon haft hela två dagar och öppet på eftermiddagarna och kvällarna när folk är lediga. Men vi tror helt enkelt att det beror på brist på annonsering.
Rosenspaljén sedd från infartssidan. Det är nävorna som är vackrast just nu, inte rosorna!
Lokaltidningarna jämställer nämligen numera vårt jippo med Almedalsveckan och liknande "stora" jippon. Men vi - till skillnad för politikerna t.ex. som t.o.m. får betalt för att åka hit - är en ideell förening och har inga egna pengar att betala någon annonsering med.
På förra bilden ser man lite av den här lönnen - en Acer negundo `Variegatum,´- som står vid ingången till "innertomten" När jag såg den bilden så det slog mig hur enormt stor den har blivit, så jag var tvungen att gå ut igen och ta ett nytt kort. Jag tror att den är 7-8 år och när den kom hit med en väninna från Stockholm så var den ungefär 70-80 cm hög och bestod av 3 små svaga grener av ett lillfingers tjocklek. Snacka om att växa OTROLIGT fort.....
Tidigare skrevs programmet ut detaljerat under EVENEMANG, men.....tidningarna  har inte plats för det längre! Hallå, vadå!? Vi ställer alltså upp gratis med visning för allmänheten så vi ska ge turisterna som kommer hit till ön något att titta på. Ska vi sen behöva ta av våra egna pengar för att annonsera också.....!?


Här ser man i förgrunden Pennys grav med sönderregnade pioner på och en liten syren, vår dekorativa gamla hästkärra och det nyklippta gräset på "yttertomten". Fast på vallen till höger där det nyligen avverkades 5 (!) stora hökärror med sly och där träden också ska tas ner under sommaren, där kan man ännu inte köra med någon gräsklippare. Där är det hundratals med stubbar och stora stenar och ogräsruggar och.....men snart så!
Nej, där går nog gränsen. I alla fall för mig. Då hoppar jag av och har bara visningar för enskilda personer och föreningar. Nu har t.ex. Bergianska Trädgården i Stockholm hört av sig och vill komma hit i augusti. Dom blir c:a 45-50 personer och det ska bli riktigt trevligt!
Usch, vad gnällig jag låter - men nu när jag gnällt färdigt så känns det riktigt bra! Det är ju också sånt man kan använda bloggandet till; Att få ut sin frustration och bli av med den - inte dumt!!

En av dom sista prydnaslökarna - Allium - för säsongen tillsammans med en ruta framför den gula perukbusken.
Jag kom faktiskt på en sak till jag gjorde igår; Jag ringbarkade en jättestor asp vi har på yttertomten och som ska tas ner i höst. Har fått lära mig - vi får se om det fungerar - att ringbarkar man den ett halvår tidigare så att kronan dör, då blir det inga rotskott. Gör man det inte, då översvämmas tomten av hemska skott från den - och det vill man ju inte!

15 kommentarer:

Carina sa...

Ooh, din fina trädgård, du visar upp så många fina delar av den ....härligt. Javisst är det gott med lite regn, har också haft turen att få sådär alldeles lagom med regn, passar så bra till fröna vi satt för att så i lite i gräsmattan:)
Ha det gott.

Ingrid sa...

Visst var det ett gott regn. Johanna, min granne klippte våra små gräsmattor igår och jag tycker att de redan börjat grönska igen.
Jag hade 17 mm i regnmätaren i morse.
Det där lilla trädet är väl en japansk hängpil? Jag har en sån på Stenstugu också.
Nu måste jag kolla ugnen. Jag bakar mazariner idag.
Kram, Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Vi fick 27 mm och det behövdes verkligen, förutom att en del av pionerna bröts...trist!
Nu kan jag äntligen se dina pioner i förra inlägget, min dator är så seeg att det knappt går att få upp några bilder hos nån, så trist! Men nu ser jag dem och Sorbet köpte jag i våras men ingen blomma i år, men vilken härlig jag har att se fram emot alltså! =)

Ha det gott i din trädgård!

Ruben sa...

Visst är det skönt med lite regn - när det behövs! Men det ser ju inte alls ut som att ni har haft torka, det är ju så grönt och fint även på yttertomten (där det antagligen är extra torrt).
Hoppas tidningarna skriver nästa år, det är då själva f-n att de skall vara så ogina.

Ha det gott!
/Ruben

ormbunke sa...

Tänkte skrivit i går att du inte behövde vattna. Man riktigt ser hur blommorna suger åt sig Min bild på den "svarta" vallmon är en "Black Peony" men det vita är en pion "Top Hat" Så spännande med besök. I dag får man njuta inomhus då det kommer att regna hela dan. Ha de gott . Kram.

gunsan sa...

Skrutt av tidningen att inte skriva om era trädgårdsdagar.Vadå inte plats.Det behöver ju inte vara över en hel sida.
Även här har vi fått lagom med regn.Nu slapp man vattna.
Kramar.

samson sa...

Dåligt av tidningen att inte skriva om era visningar
här har det regnat snart i ett dygn stackars Kuling har inte hunnit torka mellan sina kissepromenader
ha det så bra
maggan

Evas Kvarnaro sa...

En liten 'knäpp på näsan' bör de ha lokaltidningen, 'sniket' av dem.

Men vad trevligt med Stockholms
besökare och så många.
Ja de kommer nog fråga ut dig om både det ena och det andra.
Kanske varför du lämnat storstan?
Då säger du bara: titta här och gissa varför ?!

En fenomenal trädgård äger du (ni)

Må fint/ Eva

Nina/Stjärnkraft sa...

Å, regn ... vill jag också ha! Idag har vi haft en tryckande värme här på Åland. -26,9° när det var som värst på dagen. Men t.v. varken åskmuller eller efterlängtat regn :o/

Ni är såå mycket längre hunna med växtligheten än vi. Min 'Ilse Krohn' har t.v. bara knoppar och 'Rhapsody in Blue' (som jag ju köpte ifjol efter att jag blivit frestad av dig) står också bara i knopp. Den väntar jag mest på!

Det där lilla trädet du funderar över, kan det vara en japansk dvärgpil? Jag har en sån, men som inte är uppstammad, utan vildväxer som buske. Åtminstone tycker jag att bladverket ser likadant ut som på min buske. Lite så där rosavitgrönt ..?

Susie på Stjärnarve sa...

Det lilla rosa-vita-gröna trädet är en japansk dvärgpil som heter; Salix integra `Hakuro-Nishiki´. Var tvungen att slå upp det.....
Susie

Monica sa...

oja regn behövdes men nu kan det sluta,,igår fick vi 35 mm ,räcker ett tag. Fin din spalje är fint med nävorna och rosorna kommer nog, här frös många rosor ner helt, så mina kläng rosor syns knappt,,
du undrade med hästgödsel och hundarna , nej de äter inte , bara om den är färsk och frusen inte bränd som den är i trädgården. Ha en go vecka kram Monica

Carita Liljendahl sa...

Sådana fantastiska växter du har! Vi fick lite livgivande regn i dag också - skönt, det rensade luften!

gunsan sa...

Susie.
Jag har satt randgräset i kruka som jag grävt ned i rabatten.Så den håller sig skapligt på plats.
Gillar också gräs och just det här tycker jag är så vackert.
Kram/Gunsan.

Ölandsvindar sa...

Vi fick bara 6 mm, hade nog önskat lite till när det ändå håller på. Sex månader låter kort tid för att ringbarkningen ska ha effekt.Nästa vår ser du om det fortfarande finns liv i den.Vår tidning har en evenemangskalender varje torsdag som alla läser. Dit får man anmäla allt som händer utan kostnad. Väldigt bra tycker vi här.Men har Bergianska fått upp ögonen för din trädgård så kommer det nog att rulla på framöver gissar jag. Grattis till det!
Visst ja, höll på att glömma tjejträffarna. Vist längtar man ibland efter lite tjejsnack. Svårt nu när alla har pensionerade gubbar i släptåg. Fast de har ju sina fördelar också!
Kram /Kerstin

Margot sa...

Så dåligt av lokaltidningen att inte ta med era trädgårdsdagar, där borde de bättra sig till nästa år! Vad häftigt att du ska få en busslast besökare från Bergianska, då kommer det att rulla på med trädgårdsbesök, djungeltelegrafen är ofta effektiv! Otroligt så stor lönnen blivit på bara ett fåtal år, imponerande! En sådan liten Japansk dvärgpil hade jag också men för några vintrar sedan frös den tyvärr totalt, så nu får kvarlämnorna agera klematisstöd!
Ha en trevlig helg!
Kram Margot