KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 2 maj 2013

NYA RABATTEN KLAR!

Idag har allt verkligen varit trevligt! Det började med att jag ville ha kantsten på ena sidan av den nya rabatten vid rosenspaljén. Den sidan som vetter mot grusgången. Risken var annars att jorden skulle "rinna ut" på gruset eftersom marken sluttar lite. Det är inte mycket, men tillräckligt för att ställa till problem! 

Så igår kväll när vi diskuterade det här lilla problemet, så frågade jag Rolle om vi inte hade stenar kvar sen vi la runt huset förra året. Nej, det trodde han inte! 
Alltså bestämde vi att idag skulle vi åka till Granngården och köpa 17 stenar. Men...jag hade en svag aning (jag är alltså 5 år yngre *fniss*) om att det hade legat några upplagda på framsidan ett bra tag när vi var klara med stenläggningen för ett år sen. Vart hade dom tagit vägen!?

Så i morse rusade jag ut jättetidigt och började leta - och hittade dom direkt. Dom låg bredvid trappan till kontoret på baksidan. Snyggt uppstaplade och de var tre högar med fyra i varje - alltså 12 sten. Nästan vad jag behövde. Men bredvid låg det 4 stenar som vi använt till att dölja en ful avslutning på en liten stensättning. Dom "snodde" jag också naturligtvis!! 
Sen la jag dom på plats (alltså löst ovanpå) och så gick jag in till gubben och talade om att vi behövde inte köpa några kantsten - om han fixade två snygga "vanliga" stenar att avsluta raden med. Och det gjorde han naturligtvis glatt!

Sen åkte vi till Gahms, vårt lokala lilla shoppingställe, som har allt - även jord!
Där träffade jag Ingrid från Klintehamn, en bloggväninna, som jag tyvärr bara hann bryta några ord med. Gubben hade redan lastat jorden och ville hem och få klart sitt jobb - att fortsätta räfsa gräsmattan!

 Han fick dock först fixa fram ett vattenpass och en skottkärra med sand och sen satt jag igång att leka stenläggare. Själv tycker jag att det blev riktigt bra lagt, speciellt med tanke på att marken är ju inte riktigt rak/plan precis. Så la jag på mer jord och så krattade jag fram gruset mot stenarna och så var det dags. ÄNTLIGEN skulle jag  få plantera dom stackars plantorna jag haft så länge på altanen!

 Om vi börjar med nedre raden så är det från vänster en klockvippa, x Heucherella `Sweet Tea` som har orangetonade blad och vita blommor. Därefter Kommer en x H. `Solar Eclipse´ med brunröda blad med limefärgad kant och vita blommor.
Sen följer en alunrot, Heuchera `Milan´ med rosasilvriga blad och rosa blommor. (OK, det rosa kommer inte att passa in i rabatten, men jag brukar nästan alltid klippa bort blommorna på alunrot.) Därefter följer en alunrot till; H. `Hollywood´ med mörkt silverskimrande blad och röda blommor.
Eftersom rabatten är liksidig - förutom precis i mitten - går vi över till nästa sida när vi tittar på resten.

Om vi nu börjar med den stora ruggen till vänster så är det en solhatt, Echinacea `Pineapple Sundae´ som är gulblommig och blir 70 cm hög. Snett ovanför den är ytterligare en solhatt, en E. `Marmalade´ som är orange och blir 90 cm hög. Sen har vi faktiskt en "sommarblomma" till höger ovanför klockvipporna, det är en lila jätteverbena!

Här har vi mitten och dom två växter som finns där är längst upp en jätteverbena (har alltså totalt 3 st) och längst ner mot stenarna en gulbladig alunrot jag grävde upp och flyttade en bit av. Kommer dock inte ihåg just nu vad den heter, men jag ska kolla det senare och föra in här (bra att ha allt dokumenterat).
Du som är van planterare ser på bilden ovan att jag har lämnat fem ställen där jag ska ha dom gula och orange dagliljor jag beställt. Ja, det var visst en limegrön/gammelrosa också och den ska sitta ovanför den gulbladiga alunroten. 
Dagliljorna kommer tyvärr inte förrän tidigast i slutet på maj, beroende på den långa trista våren, men när dom sen grävts ner så är det nog nästan fullt. Fast jag skulle vilja ha några låga sommarblommande kuddar med lila tills allt växt till sig! 

 Här är nästa glädjebesked; Skogsmössen har inte lyckats äta upp alla tulpaner i rabatterna nedanför södergaveln!

Vilka som överlevt vet jag inte, hade ju satt massor i höstas. Men det dröjer nog inte länge innan dom slår ut. Det fick jag se när jag tittade på den här bilden. Kolla knoppen längst upp till höger, den håller på att spricka upp! Åh, vad jag är glad och väldans nyfiken.....

10 kommentarer:

Carina sa...

Ojojoj, vad du har hunnit med mycket, och vad snyggt det blivit! Blir nog läcker din rabatt med all alunrot, det är härliga färger i dem tycker jag....
Ha en skön andra-maj-kväll.
Kram

mammi sa...

Blev ju kanonfint. Jag drar mig för att visa mina rabatter, eftersom det aldrig legat för mig, att veta vad det är för sorts växter jag har.Jag var "duktig" när jag anlade rabatten vid den stora stenen, gjorde karta med de olika växternas namn, fattar ingenting av min skiss nu, men vad gör det.
Ha det så bra ni alla
Kram

Ingrid sa...

Jag skulle stänga av datorn och gå och lägga mig, men fick se att du uppdaterat och då blev jag ju tvungen att ta mig en titt.

Så snyggt det blev med stenen och så spännande det ska bli att få se hur den här rabatten kommer att se ut när växterna utvecklats och börjar blomma.

Varm kram, Ingrid

Veronica sa...

Men vad kul att få se Lyxrabatten ;)

Så tokigt det kan bli! Men med liten text på mobilen utan glasögon på en snart 50 åring blir det lätt så :)

Riktigt snyggt kommer det att bli med den nya rabatten.....
...vilket lyx!

Kram och ha en härlig helg!

gunsan sa...

Blev ju himla snyggt.Du kan visst fixa det mesta du.Stenläggare och sakletare.Plus att du kan kombinera en fin rabatt.Bra jobbat.
Kramar.

Ölandsvindar sa...

Det är verkligen LYCKA att greja i trädgården. Även om jag inte har samma ambitioner som du har, så är det så kul och det är huvudsaken. I dag ska vi se vad vi hittar för att förbättra "kvickrotrabatten". Kan bli en tur till Boel i morgon också.
Kram /Kerstin

Gunilla Teckenberg sa...

Mmmm...vilken skön plats för lite filosoferong och planering med något gott att tugga på eller att smutta på!

Hoppas solen lyser på er i helgen!

Gunilla Teckenberg sa...

Filosofering var ordet - kan inte redigera

Rosor och ruiner sa...

Det blev verklgien fint! Snyggt och välordnat! visst är det kul med nya rabatter!

Evas Kvarnaro sa...

Den rabatten heter 'duga',mkt bra !

Nu har vi väntat länge på att få greja i trädgården, den överskott-
energi som vi har behöver välla ut.
Vart man än går ser vi folk i sina trädgårdar som gräver o "påtar".

Må väl/ Eva