KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 21 april 2013

VÅRFÖRVANDLING


Så var det dags igen för ett nytt inlägg, fast den här gången har jag inget direkt att skriva om. (Som om det någonsin har hindrat mig.....*fniss* )


Så varför inte visa vad vi gjort dom senaste dagarna och vad som finns kvar att göra. På bilden ovan ser man hur det såg ut i långrabatten i början på veckan.


Nu är den 50 m långa rabatten avrensad. Alltså dom små träden och buskarna är klippta, dom döda perennväxtdelarna borttagna och rabatten rensad från gräs och urräfsad. Det senare skötte Rolle alldeles excellent!


Det som ser ut som risiga torra buskar är två bamburuggar som inte ser så där jätteglada ut. Dom får dock stå kvar ett tag som dom är och så får jag se lite senare om dom överlevt den här hemska vintern.


Något som jag absolut inte trodde hade överlevt var den nerklippta vintergröna oxbäret (Cotoneaster salicifolius). Det är ju "vintergrönt", men i år så är alla bladen helt bruna!


Men...vid närmare inspektion så är dom visserligen bruna, men mjuka och fina och bara några enstaka var torra. Alltså har jag hoppet uppe...fast man kan ju inte säga att risken är över ännu. Inatt var det några minusgrader och det ska visst fortsätta så hela veckan!


Rabatterna nedanför sydgaveln är nu utrensade och trots att "någon" ätit upp en massa lök - förmodligen tulpanlök - så har det hoppat upp lökskott ur den sista dagarna. Så den blir nog riktigt fin om några dagar!


Här är det blålila hyacinter som varit på gång länge, men nu verkar det som om dom ska slå ut när som helst.


Sen hade jag tydligen planterat en rugge med små gula påskliljor. Har inget minne av det, det var i alla fall inte några lökar jag hade tagit hem från Holland. Fast det kan ju vara så att jag flyttat dit den här ruggen någonstans ifrån, men som sagt - har inget minne av det så det kan vara vilda! Har hänt förr att jag fått in såna!!


Till baksidan har vi ännu inte hunnit med vårstädningen. Jo, jag har tagit bort det mesta av dom "vassblad" som spridit sig över hela tomten i dom senaste dagarnas blåst. Dom låg i drivor precis överallt. Mycket irriterande, men nu är dom två stora ruggarna med elefantgräs nerklippta och bortforslade.  
Men...det finns MASSOR att göra som synes. Så blir det när man inte gör något på hösten utan låter allt vara kvar till våren. Fast det är naturligtvis bra växtskydd över vintern. Här ovan ser man t.ex. hur "bambu- och gräsrabatten" ser ut. Jag hoppas verkligen att jag ska hunnit runt hela tomten den här veckan! 


Här är det "murrabatten" som verkligen inte ser kul ut. Förutom alla gamla torra växtdelar som ligger som en kaka över allt, så måste den dessutom grävas om. I alla fall halva delen i år och det har gubben min lovat att han ska hjälpa mig med.  Jag är nämligen höjdrädd (bra att skylla på) och kan visserligen stå där uppe, men sen ska man ju ner också.....hjälp! Allt över ett trappsteg är HÖGT för mig!!


Bredvid murrabatten har vi "lyrrabatten"(kallas så på grund av den nerklippta rönnens kvarlämnade två stammar med nät mellan) som också är full med döda växtdelar. Sen har jag dom tre trekantiga rabatterna under klematisspaljéerna och så den långa rabatten mot kohagen och stenslänten. Den senare ser dock 
rätt bra ut.....puh!


Men innan jag kan kasta mig över baksidan och fixa den, så måste rabatten under rosenspaljén tas om hand. Den är ju vid infarten och parkeringen och det här - se ovan och nedan - ser ju inte speciellt kul ut!
 

Nej, den här måste fixas först av allt, trots att det är jobbigt med alla taggiga klängrosor. Man skäms ju nästan. Fast det är ju inte mitt fel att våren dröjt så länge så att man ligger efter med alla städjobb! 
Nu är det också så att jag kanske inte får någon mer hjälp i trädgården den här veckan av min gubbe. Han har fullt upp med annat, för innan vi kan ställa ut trädgårdsmöbler och krukor på altanerna så måste golven tvättas och laseras!


Eftersom det här med att måla och städa är något han gillar betydligt bättre än att hålla på att räfsa, så började han på stora altanen med den delen som är under tak redan igår. Så nu tar det några dagar innan man kan gå på golvet. När det har torkat ska han ta resten, alltså den smala delen av altanen och först därefter så kan jag börja "dutta" med mina grejor. 
Sen har han "lilla altanen" kvar och sen mina pallkragar och så räckena på altanerna och så.....

Ja, ni som har trädgårdar vet ju hur det är; Det finns alltid en massa att göra!

4 kommentarer:

Jenny sa...

Vad länge sen jag tittade in hos dig, men det ser verkligen vårigt ut! Så himla härligt med hyacinterna du har på gång, jag blir så glad när de finns annat än till jul. Har ett gäng vita inne nu som jag ska sätta ner ute sen. Vilken härlig altan!

/Jenny

gunsan sa...

Nog räcker jobbet till.Har städat en rabatt idag.Den där jag har Julrosorna.Dom fick lite kogödsel blandat med lite kalk för det gillar dom.Såg att många av dom har knoppar så nu har jag lite kul att se fram mot.Kram

Evas Kvarnaro sa...

Vilken tur att trädgårdsarbetet
aldrig tar slut, men ibland vill jag bara säga hokus-pokus . . . .
sen är allt klart, hi hi .....
Våren blir alltid mer jobb för vi "städar" aldrig så noga på hösten.
Jag tror många av oss trädgårds-
ägare har blivit försenade i år.
Men jag tycker ni hade så fint redan.
Må gott i ute-livet.

Gunilla Teckenberg sa...

Japp...nog finns det att göra på våren - ser så snyggt och prydligt ut när det väl är genomarbetat.

Bambun kan se bedrövlig ut men ha tålamod - den brukar komma igen.