KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 8 januari 2013

MÅNADENS FAVORITVÄXT

Växten jag valt för januari är faktiskt en favorit året om. Den behåller bladfärgen som alltså är svart - riktigt kolsvart - året om och den gör sig perfekt mot vit snö eller mot stenar. Den gillar skugga och tolererar kalk samt torr jord - vilket är perfekt när man bor på Gotland!


Den är extremt lättförökad, den kan användas som solitär eller i grupp. Och ovanpå det så får den faktiskt små ljusT lila blommor och därefter blanka pyttesmå svarta bär. Jag kan faktiskt inte hitta något negativt med den alls!
Det är alltså Ophiopogon planiscapus `Nigrencens´ eller svart ormskägg eller svart gräs som den också kallas. Trots att det inte är något gräs utan en perenn som ingår i konvaljernas släkte.  Just det här exemplaret (jag har fler) växer i halvskugga i sten med sand under(!) bredvid gången in mot entrén. Den hade jag med mig  när jag flyttade hit till Gotland för 9,5 år sen. Då var den en pytteliten rugge, men det har gått över.....
Numera har den ynglat av sig med massor av nya småplantor runt stenen. Dessutom har jag den i stenslänten på baksidan av huset och jag har också delat med mig massor av småplantor till besökare och vänner.
 Alltså en "höjdarväxt" som inte bara är snygg utan tålig och växtvillig också. Har inte heller märkt att den angrips av något, varken djur eller sjukdomar! Rekommenderas!!JANUARIS VÄXT

11 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Jas, DEN är verkligen en året-om-snygging! Verkligen spektakulär och odlingsvärd växt.

Kram

Nora sa...

Den är ju bara så snygg! Vilket bra val! Jag har ingen själv, men den står med på min "önskelista" :-)
Kram!

Ölandsvindar sa...

Svart ormskägg. Det ska jag komma ihåg.Kanske trivs här i sanden. Vi väntar på snöoväder här närmaste dagarna och tyvärr ser det just nu ut som om det blir sju gånger värre på Gotland. Bara att härda ut! Jag gjorde din ärtröra i går till hemgjorda hamburgare och till och med maken tyckte att det var gott. Han kanske aldrig fattade att det var gröna ärter i.Funderar på att variera sambalen och testa med riven pepparrot nästa gång.
Kram, kram /Kerstin

Tittis trädgård sa...

Oj, vilken härlig tuva med ormskägg! Det är en växt som står på min önskelista också! Ha det gott./Titti

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Ja, det är verkligen en riktigt snygging! Den ska inte vara riktigt härdig här hos oss men jag provade att sätta en planta i somras. Vi får se om den överlever vintern.
Ojdå, stackars rosen! :) Men om du påminner mig till våren kan du få ungefär huuur många skott du vill. ;)
Ha en finfin onsdag!

Marit sa...

Jeg forstår godt at du har den som favoritt, for den er så flott! Jeg har to stk. selv, men ikke så fine som dine :)

Monica sa...

Ja du den trivs här med och tillhör mina favoriter med, bra val.Ha det gott kramMonica

samson sa...

ett fint gräs
undrar om det skulle trivas här
ha det så bra
maggan

Ölandsvindar sa...

God morgon Susie! Det blir en ny sida i min anteckningsbok i köket: Susies röror. Tack för det! Det är ju rörorna som kan förvandla en trist köttbit och en kokt potatis til en festmåltid.
Kram, kram /Kerstin

marit´s,,, sa...

Hei Susie.
Så artig lite bustehode, og så fin farge den har.

Ha en fin torsdag, Marit.

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Denne så spennende ut, fikk lyst til å prøve å plante en til våren. Er den vanskelig å få tak i?
Ha en fin hælj ;:OD)