KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 14 juli 2012

VAD HÄNDE & VÄXTER

Nu är man alltså tillbaka igen i vardagen efter ett par ganska jobbiga dagar. Först så var jag ju till Stockholm och Sophiahemmet i torsdags. Hela torsdagen gick åt!

Även på baksidan börjar nu gräset ta sig - äntligen!

Jag åkte hemifrån kl 05.15 efter att knappt ha sovit något alls på natten, så väl på färjan försökte jag sova lite - men det gick inte speciellt bra!
Några av alla dom dagliljor jag har och som börjat blomma nu!

När jag väl landat i Nynäshamn 10.20 så kte jag direkt till Hammarby Sjöstad och träffade min väninna Bibbi och vår gemensamma väninna Peggan på deras arbetsplats. Dom tog lunch 1,5 timme - själv drack jag vatten - och därifrån tog jag mig till Sophiahemmet i innerstan vid Valhallavägen. Gick bra, hade inga som helst problem med trafiken eller att hitta P-plats!


Det växer ute vid rosenspaljén i förträdgården. Men...kolla in liljorna ovan, dom är betydligt högre än klängrosorna! 

Sen skulle jag vid tretiden efter sjukhusbesöket (som gick alldeles excellent) åka Essingeleden direkt till Nynäsvägen för att fortsätta ut till färjan som skulle avgå 18.35. Jag tänkte vara på plats i hamnen vid 17.30.

Den lilla brokbladiga flädern jag köpte under "piondagen" har också växt till sig.
Efter att ha suttit i en timme (Tur man hade gott om tid, fast så mycket tur kanske det inte var. Jag anade vad som väntade.....) i en nästan stillastående kö från norrtull till Midsommarkransen, så gav jag dock upp och åkte av och tog mig över Älvsjö och Farsta till Nynäsvägen. Det är ju tur att man bott i stan och hittar - och dessutom kan köra i hemsk trafik! Det senare går nog aldrig ur en när!!


Dom här två bilderna visar jag inte för att buskarna är fina, utan för att man ser hur duktig min gubbe varit. Han har alltså "handrensat" nästan hela infartens grus. Ett mastodontjobb.....
Där var köerna slut och jag kunde ÄNTLIGEN köra på lite och kom till Nynäs med gott om tid. Men väl på färjan så var det några gotlänningar bakom mig som beklagade sig över köerna, dom hade kommit norrifrån efter en semestervecka och höll på att missa färjan. Man kan ju fråga sig om man verkligen måste gräva upp och stänga av filer på ALLA utförsleder från stan under sommaren!?

 

Mera igenväxta rabatter på baksidan.
Jag landade i Visby strax innan tio och var hemma efter halv elva. Helst slut, men överlycklig att vara tillbaka på ön igen! Man kan helt klart säga att jag inte har någon större lust att åka dit igen, men jag blir tvungen till ett antal återbesök. Det första redan någon gång i slutet på augusti början på september, men nu försöker jag övertala Rolle att vi ska ta några dagars "semester" på fastlandet och ta Stockholm på hemvägen. Har ingen lust att åka upp ensam igen. Får se hur det går. Han har ju ingen större lust att åka till stan precis.....

Igår så var vi sen till veterinären i Roma med Santos för att ta bort stygnen. Det gick bra  - han fick en sovspruta - och sen röntgades han och allt såg väldans bra ut.
Vi hann med ett par loppisar och då hittade jag glas till mina lampetter på altanen. Vi - Rolle - hade för några år sen slagit sönder ett och exakt dom går bara inte att hitta. Lampetterna var en present från min mamma från hennes presentaffär som hon drev på 70-talet. Alltså var jag jätteledsen, men dom här blev riktigt bra så nu är jag glad igen!

Så åkte vi från roma till Visby och uträttade några ärenden. Jag hann bl.a. in på Linds Handelsträdgård där jag köpte några "roliga och ovanliga" sommarblommor.

Inte för att egentligen behöver fler , men jag hade på morgonen tagit bort dom orange penséer som växte i piedestalen i "grus- och bamburabatten" och dom måste ju ersättas omgående...

...och man kan ju inte bara köpa exakt vad som går åt, man måste ju köpa några extra ifall man ändrar sig angående kompositionen! Jag har dock inte planterat plantorna ännu, det har duggat lite idag (skönt)!

Från det stora "röret"  tog jag bort bambun redan i förra veckan. Den höll på att spränga sin kruka, så där slog jag ner lite andra bladväxter då, men dom har naturligtvis inte hunnit växa till sig ännu - men det kommer säkert igång snart!

Väl hemma från Visby så satt vi igång och började rensa i "långrabatten" igen. Den här gången började vi dock i andra änden. Anledningen var att Rolle hade kantskurit (samt rensat upp sten utanför kanten) i "stenhörnan" när jag var borta (vilken härlig man man har) och jag ville att allt skulle se prydligt ut där. Blev riktigt bra.....

FÖRE & EFTER

Dagen innan jag åkte till Stockholm så såg det vintergröna oxbäret  i "stenhörnan" ut så här. Alltså väldigt låg och extremt vid - trots att jag beskurit den varje sommar - med endast några få grenar som växte uppåt. Anledningen var att den hade brutits sönder för något år sen i en höststorm.
Hade det inte varit för att varje gång man körde förbi med åkgräsklipparen och kom för nära, så höll jag på att få benen uppskurna av dom grova grenarna, så hade den fått vara ifred. Men...jag har länge funderat på att ta bort allt nedhängande och nu gjorde vi slag i saken!

Som synes blev det inte mycket kvar, men den växer som ogräs så nu är det bara att hålla tummarna att den överlever den riktigt hårda beskärningen. Rolle hade när jag var borta dessutom - alltså förutom att kantskära och rensa bort sten i gräsmattan - kört in 3 lass med sten och fyllt upp under busken så det skulle se riktigt prydligt ut. Han har börjat ta en massa egna intiativ i trädgården! Kul!!

 Jag passade också på att igen rensa i "söderrabatterna" nedanför gaveln igår när vi kom hem...

...och så tog jag också lite i "stenrabatten" vid ingången. Det är bara inte klokt vad det växer där man inte vill det ska växa!

Sen gick vi ut och satt oss på altanen och NJÖT en lång stund - tills jag började frysa. Det visade sig att det var inte mer än 15 grader, fy sjutton! Idag regnar det som sagt, men det skulle klarna upp framåt dagen så jag hoppas vi kan sitta där ute. Jag ska nämligen ta ett glas rosévin hade jag tänkt. Första sen operationen. Får se hur man klarar det, man kanske blir jättefull!?

TREVLIG HELG

11 kommentarer:

gunsan sa...

Så fint det är i er trädgård nu.Och vad ni jobbar.Hade också tänkt att jag skulle rensa ogräs idag men det bara regnar och regnar varje dag.Börjar bli så less på det här vädret.Kram.PS Gick det bra med vinet.DS.

Evas Kvarnaro sa...

Trädgården är så fin och välordnad
ska du vara med på "1000 trädgårdar
i såfall vore det lämpligt.
Lampetterna var gjorda för altanen

Väder-rapport är inte en rolig sak
bara regn o kallt, vad är 13-15 gr
på sommaren. Översvämningar eläde
gnäll ....
Men sonen med fam. hade tur i Ystad
solig varm vecka, tur för dem.
Rosé´vin smakar bra på sommaren,
skål och må väl/ Eva

Vittran sa...

Du verkar ha sommar. Här känns det som det bara regnar.
Nävan Rozanne gillar jag också.
Underbara bilder från din trädgård.
Stenhörnan blev riktigt tjusig.
Jag blev ännu tröttare när jag läste om din dag. Tur att du hittar runt Stockholm. Det där med att ha stora vägarbeten på gång är även något som brukar ske i Göteborg varje sommar, stön.
Förstår Rolle att åka till stan är inte kul. Men det låter som det var bättre med några dagar i stan nästa gång, liksom inte lika jäktigt.
Ge Santos en kram.
Trevlig helg!!!!!!!!!!

Charlotta sa...

Åh vad du har jobbat i trädgården och mannen också förstås. Fastnar vid dina dagliljor som redan blommar. Jag väntar fortfarande på mina. :)

Ruben sa...

Vad skönt att allting gick bra på Sophiahemmet och även att det gick bra för Santos!
Vad många fina dagliljor du har!! Deras tid har inte börjat riktigt än här, men det dröjer nog inte länge nu.
Måste säga, att du har en fantastiskt härlig altan!!

Ha det gott!
/Ruben

mammi sa...

Det är ju inte så svårt att bli avundsjuk på er trädgård, massor med jobb naturligtvis.
Ha det så gott
Kram

Ölandsvindar sa...

Det är sex år sedan jag var i Stor-Stockholm och inte längtar jag dit fast jag egentligen räknas som "äkta" Stockholmska (tre generationer).Vad snyggt det är med de röda blommorna mot svarta golvet. Och visst, mina vita murar gömmer en uteplats. En annan uteplats med likadan mur har jag på baksidan med morgonsol.Vi hade inte bott här länge förrän vi förstod att alla här kallade huset för Spanska villan.
Kram
Kerstin

samson sa...

Oj, vad mycket ni har hunnit med på några dar
ha det så gott
maggan

Anita sa...

Förstår att du är glad över att slippa trafiken i och runt Stockholm. Jag jobbar ju här i Södertälje men Thomas pendlar varje dag och fastnar ofta i köer. Som tur är har vi semester nu när dom har startat arbeten lite varstans.

Så härligt ni har det i trädgården. Har njutit av alla dina fina bilder. Och så är jag glad att Santos mår bra och att det gick bra att ta bort stygnen.

Hoppas det smakade gott med rosévinet och att du inte blev på lyset :)

Ha det gott!
/Anita

Oljekritan sa...

Oj vad du varit ute och farit..vad skönt att det gått bra..hoppas du är nöjd av din operation..mycket fina blommor..vad vad vackert ni har i er trädgård..i Hammaby Sjöstad, där bor mon son!! Fint där...men borta bra men hemma bäst..kram Karina

Ingrid sa...

Så skönt att stockholmsresan gick bra och att du kom tillbaka till ön helskinnad.

Dina trädgårdsbilder är som vanligt helt underbara.

Kan du hjälpa mig tror du? Du kan ju så mycket om växter och blommmor.

http://stenstugu.com/wp/manadsbilden-utflykt-till-vastergarn-vaxtfraga/

Kram, Ingrid