KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 16 april 2012

VINSTOCKAR OCH ROSOR

Gårdagen spenderades i TV-sofforna eftersom det var massor av bilrace att titta på, så idag hade vi bestämt oss för att göra lite nytta ute igen. Oavsett hur vädret var! Nu hade vi tur, det var gråmulet och rätt varmt, alltså ett perfekt arbetsväder!!
Förra året blommade mitt blåregn 3 (!) gånger, trots att det var ett vanligt kinesiskt blåregn. Alltså inte sånt där modernt amerikanskt som ska blomma 3 gånger per säsong! Men.....beroende på att vi dränerade om huset så var vi tvungna att klippa ner det i höstas tråkigt nog. Då upptäckte jag att det såg inte så kul ut, det såg faktiskt mer eller mindre dött ut! 

Jag vet ju att det är så att en växt som "överblommar" gör det ibland av skälet att växten känner på sig att den ska dö - därför sätter den en massa blommor som sen blir till frö. På så sätt lever växten vidare! Förmodligen var det vad som hade hänt!!

Nu efter dräneringen har jag fått stränga order att inte sätta något på eller innanför dräneringsgruset. Och inte heller sätta ett blåregn igen som vill ha mycket vatten!Där får man nämligen inte vattna, så vad gör man då!!
Jo, man köper två vindruvsstockar (en Vitis vinifera `Centuri´, den blåröda och en `Nero´ den blåsvarta) och slår ner precis utanför. Sen lägger man en kantsten som även går runt vinets planteringsställen och så fyller man på med småsten. Det var alltså vad vi "roade" oss med idag!
 Det blev faktiskt riktigt bra.  Jag ledde sen huvudstammarna in till spaljén och för säkerhets skull så hängde jag en täckmatta över vinstockarna. Man vet ju inte, det kan ju tydligen bli en massa minus och snö igen!

Penny Lane i höstas!
 Vi  flyttade sen en massa uppgrävd jord fram till kantstenen vi satte framför gaveln. Sen fyllde vi upp mot väggen med den grova småstenen. Vi hade bestämt att hålla på fram till tre och vi gjorde klart lite mer än 1/3-del av gavelsidan, men då var klockan 15.30 och vi pallrade oss in - totalt mörbultade båda två. Man är inte 25 längre, det känns! Och köra jord, lägga kantsten och kärra småsten är en syssla man inte är så van vid precis!!
Båda dom här bilderna är från sent i höstas på min klängrose `Penny Lane´ som jag satt av endast det skälet att den hette Penny (som vår f.d. hund, vår älskade Lancashire Heeler-tik). Jag hoppas verkligen den har överlevt vintern, den - som ALLA dom andra klängrosorna - ser lite uschlig ut. Den har varit den klängros som jag gillat bäst. Tålig, vacker, blomvillig och med en mycket fin svag doft. Kan det bli bättre!?  

12 kommentarer:

ormbunke sa...

Synd med blåregnet men det blir spännande att se hur det går med er vinodling.Det behövs ju massor då ni har anledning att fira ofta pimpningen av uterummet. Det är ursnyggt.Ha de gott. Kram. Anita

gunsan sa...

Då kan ni göra eget vin då senare.Synd på blåregnet det är så vackert när det blommar.MVH

Anette sa...

Tråkigt med blåregnet såklart, men det är ju fint med vindruvor också och godare att äta;-)
Jag går och slänger längtande blickar på blåregn.....den där härdiga sorten, men jag vet inte var jag ska sätta det. Har nämligen inga rabatten precis invid husväggen! Det såg maken till från början;-) Men jag ska nog komma på nåt.....

Ha det så gott. /Anette

Ingrid sa...

Jag har en druvstock i växthuset och den har börjat visa små knubbiga fina knoppar nu.

Jag vet ju inte riktigt hur man ska göra med den, men hur jag nu än gör, så blir det mycket druvor på den. Lagom att äta och dela med sig till vänner och bekanta.

Din Penny Lane är helt bedårande!
Kram Ingrid

Evas Kvarnaro sa...

Då blir det rött vin framöver ser jag, och det gillar jag bäst,men
några vinstockar här i "hålan" blir det inte tal om. Får njuta titta på era foton o framgångar sen
Jag äskar många blommor, men för mig är rosen nr 1, o den röda, bara för att jag äskar röd färg.
Vi har en röd klängros vid söder-
sidan vid altanen o köksfönstret.
Den är ca 25 år, och min stolthet.
När altan skulle byggas ca 6 år sen
ville någon medhjälpare att rosen skulle flyttas eller tas bort.
Den är i vägen sa de, men NEJ DÅ !
Den bästa platsen för rosen, den stormtrivs där o jag med den,om den ska flyttas, flyttar jag oxå.
Hårda ord men sanna.
Men Penny Lane är enormt vacker.
Lycka till med vinstockarna
Ha de gott/ Eva

Martina sa...

Ååå kan jag bara säga.....vindruvor.
Det måste väl vara spännande att kunna odla fram egna vindruvor till årets vinskörd:)

Är inne på att vi ska köpa rosor till ett nytt projekt vi har i vår trädgård. Är bara så svårt att veta vilken sort, finns ju så många fina. Ska dofta, blomma länge och rikligt (naturligtvis) som en gammaldags stor buskros och trivas i zon 4 - stackars den:)

Förslag mottages tacksamt.

Ha det bra!

Nina/Stjärnkraft sa...

Åh, wisteria ... Det skulle jag såå gärna vilja ha. Jag stod faktiskt och klamrade mig fast vid en planta under plantskolans höst-rea i höstas, men sansade mig när jag insåg att jag inte har någonstans att plantera en sån. I alla fall inte t.v. Man vet ju aldrig vad som händer i trädgården framöver :o)

Jutis sa...

Det verkar vara ett riktigt slavgöra, att dränera om... Synd när växter dör, men då får man ju möjlighet att testa något nytt! Funderar oxå på ett blåregn och jag vet precis var jag ska ha det!

Helens trädgård sa...

Låter härligt med lite trädgårdsjobb.
Här skottar vi snö för fullt idag och det är inte kul :=(

Vindruvor låter både trevligt och gott. Jo, det är nog bäst att skydda plantorna ifall ni också får busväder.

Ha en trevlig dag!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så synd med blåregnet, det är ju så vackert! Men verkar som en bra idé med vindruvor istället, hoppas det funkar bättre. Härliga rosor :-)

/Annika

Tidsmästarinnan sa...

Åh, vindruvor, det vill jag så gärna ha också! Våra grannar har på sin altan, och de är helt ljuvliga (både grannarna och vindruvorna faktiskt. ha ha!)
Det kommer att bli kanonbra det där Susie. Jag håller tummarna för rosorna också. Kommer mina tillbaka ser jag det som en ren bonus.
Kram på dig!
Susanne

Ölandsvindar sa...

Tittade just på mina tre nya klängrosor (sedan förra året) och de ser ut att ha klarat sig så här långt. Wisteria står på min önskelista, men å andra sidan är den flera sidor lång och jag måste kanske begränsa mig lite (enligt maken).
Kram
Kerstin