KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


onsdag 4 april 2012

HÖGTIDSDAG & TRÄDGÅRDSJOBBET GÅR FRAMÅT

Den 30 mars så hade min käre gubbe och jag känt varandra och varit tillsammans i 51 år! Men precis som förra året när det var 50-års jubileum, så glömde vi bort det!!

Så igår kom Rolle hem med en mycket vacker ros och en liten flaska skumpa till mig, bara till mig! Jag blev faktiskt enormt förvånad, för det är nog inte många gånger under dom här 51 åren han kommit ihåg min namnsdag, min födelsedag eller våra gemensamma högtidsdagar. Dom kan man helt klart räkna på ena handens fingrar!!

Vi träffades alltså den 30 mars 1961 och då var det skärtorsdag. Eftersom vi nästan alltid glömmer bort det, så brukar det bli så att vi firar på skärtorsdagen istället. Men i år ska vi bort på middag just den dagen, alltså överraskade han mig med skumpan och blomman igår. Mycket trevligt! Det kan han gärna få göra om flera gånger!!


Det går framåt, både med vädret och med vårt återställningsjobb i trädgården. Trots att det varit så kallt senaste dagarna, så har vi fått en hel del gjort faktiskt. Vi har både planerat, planterat och försökt kratta bort stenarna i jorden som tyvärr finns precis överallt. Det var ju så att vi hade småsten runt huset och när omdräneringen gjordes så grävdes all sten bort och det hamnade naturligtvis i jorden - som ska bli den nya gräsmattan.
Det här med utkrattning av jorden sköter Rolle, men han har också hjälpt till med att gräva och forsla bort otjänlig sten & sandjord. Han har kört väldans hårt och varit riktigt duktig faktiskt!

 På bilden ovan ser man att vi har fått ner en hel del i backen. I den här hörnan har vi kvar den rosalilablommande klematisen - jag hoppas verkligen att den kommer att överleva.
Sen flyttade vi dit en liten vit & grönbrokig klätterbenved och så framför den - den pyttelilla tofsen - sitter en mörkt lilablommande hortensia, Hydrangea macrophylla `Kardinal´ med flata blommor.
Det är dock tveksamt om den överlever efter den kyla som varit, men jag har gjort allt för den. Bytt till rhododendronjord, gett den lite osmocote som gödning och så lagt på en fiberduk som jag lagt grovt grus på. Så småningom ska det här gruset täckas med lite större och betydligt snyggare sten!


Runt hörnan, nedanför södergaveln, växer nu forsytian som tidigare växte i skugga nedanför matrumsfönstren. Här är det stekande sol - när den är framme - vilket förmodligen gör att den kommer att blomma betydligt bättre, men också att den blommar över fortare. 
Nedanför den sitter två stycken vit & grönbrokiga klätterbenved som vi flyttat dit, sen så ska det till ett stort silverfärgat och bredbladigt gräs till höger om dom precis framför den lilla "knasiga" spaljén. 
Det grova gruset utmed gaveln ska också täckas av större sten. När vi fått till allt grundjobb, men innan vi sår gräset. Sen kan man ju inte köra nån skottkärra här inte! 


Här ser man att Rolle grävt ur för den lilla "grusgång" som ska gå från grusrabatten (som jag gjorde förra sommaren och där det växer en klotrobinia samt några fina alunrot) till vänster utmed staketet, fram till grusrabatten utmed huset. 
Där plattorna ligger (dom ska alltså inte ligga så där djupt, utan vi la dit dom för att se hur många det går åt och det blev 30 st) ska alltså den lilla "överfarten" för gräsklipparen bli. Idag ska vi plana ut gången, kolla om den är rak och lägga dit en fiberduk. Sen fyller vi upp med grus och till sist med dom små stenarna.
I bakgrunden ser man den gul & grönbrokiga järneken från Esveld och till vänster om den finns det stora elefantgräset vi flyttade i förra veckan. Förutom dom här ska jag plantera en massa fina alunrot, som förmodligen kommer hem idag. 
Utmed huset ser man dom plattor vi använde till kanterna tidigare. Dom kommer förmodligen att behövas kompletteras en hel del - i alla fall om vi ska kanta allt!


Det nedsågade och döda blåregnet som jag förmodligen kommer att ersätta med två vindruvsstockar som ska grävas ner en bit utanför dräneringen. Vad jag har fattat när jag läst på om vinodling, så växer dom gärna i mager och torr jord - vilket är precis vad som finns här!


Så har vi nästa hörna där det finns en liten bit kvar av elefantgräset närmast altanen. Jag hoppas det överlever - och så några underbara våriris. Sen har jag grävt ner en hortensia här också, en H. macrophylla `Bergfink´ som är rosaröd och har flata blommor. 
För övrigt har jag gjort som på andra sidan, först rhododendronjord, sen en skyddsduk och sen grovt grus och så ska det hela täckas med större stenar.


Nu är vi bakom Kerriabusken som vi fick 3/4-delar bortgrävd av. Där sitter numera 2 tjocka stålplåtar nerslagna i marken - så att jag ska slippa jordskotten - och sen har jag fyllt på med rhododendronjord och vanlig jord i gropen. 
I rhododendronjorden har jag grävt ner ytterligare en hortensia, en R. macrophylla `Holyhead Purple´. Den har - som namnet antyder - mörkt lila blommor av "mophead"-typen och var betydligt större än dom andra två när den kom hem från Esveld i Holland.  
Runt den ska sen 7 stycken gula och orange dagliljor av olika sorter planteras. Dom fick jag från England för en månad sen, men dom har jag krukat och placerat i "holken" där dom får stå tills det är dags. Dom verkar trivas väldans bra, för dom har verkligen växt så det är ingen brådska!


Den uppgrävda framsidan har jag ju visat tidigare, men så här ser alltså baksidan ut. På bilden ser det inte så farligt ut, men det är stora sänkor, gropar, ogräs och småsten ungefär 2-3 meter utanför altanen. Men det blir väl tid att fixa den här sidan också så småningom.....


Så här ser tyvärr min svartstammiga bambu ut i år. Under dom senaste vintrarna som varit mycket värre, så har den klarat sig. Men nu undrar jag!? Visserligen är stammarna gröna när man klipper dom, men ALLA blad är helt bruna - så jag tror det är kört för den också! "Tur" att man beställt en ny!!


En fördel med det hemskt kalla vädret som varit är att alla vårblommor fortfarande är lika fina som för flera veckor sen! så min devis; "Inget ont som inte har något gott med sig! " den står sig!!


Till och med dom små cyklamen blommar för fullt fortfarande - vilket är mycket trevligt! 

22 kommentarer:

Ruben sa...

Vilken energi!!!! Och vad fint det skall bli!

Grattis på dagen!
/Ruben

Evas Kvarnaro sa...

Så duktiga ni är,vilken energi,
om jag gjorde hälften vore man glad
Men där vi bor är det en "kylhåla"
Denna natt -7gr, förra - 12gr,så har det varit tillofrån i veckan.
Ingen idé´att gräva ännu, men är lite avund på er både med energin,
och trädgårdsjobbet.Men Rolf har alltid möe jobb denna tidpunkt,
är i skogen,vi eldar med ved, så där finns jobbet.
Grattis till långvarig kärlek,
rosen är helt underbar,den är ett
bevis på kärlek,(älakar rosor)
även om den lämnas sällan.

Må väl/ Eva

Ingrid sa...

Vilket megajobb ni gör! Jag är alldeles stum av beundran för vad ni åstadkommer.
Nu vill vi ha värme Susie! Så här kallt ska det väl inte vara. Det är nog straffet för den goda vårvärmen i mars.

Jag passar på att önska dig och maken en riktigt fin dag och Grattis till de 51 åren.

Kram Ingrid

Nina/Stjärnkraft sa...

Jag säger som övriga: jösses, så ni håller på! Och då har ju våren knappt börjat ännu. Det ska bli spännande att följa er trädgård under resten av växtsäsongen :o)

Stort grattis till era 51 år tillsammans! Men jag kan inte låta bli att undra hur unga ni var när ni tu blev ett? Träffades ni redan i lekskolan..? ;o) Hur som haver, så hoppas jag att champagnen var god och att det inte var sista gången maken överraskade med blomma och bubbel!

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Oj, som ni har hunnit med - redan!! :-) Det kommer bli jättefint! Grattis till 51-årsdagen :-)

Glad Påsk!
Annika

Zondra Art sa...

Beautiful work as always!

Happy Easter to you and your family dear Susie!

Kisses.

Zondra Art sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Oljekritan sa...

Gratulerar till de 51 åren!!! härligt låter det, mes skumpa och ros...Mycket fint ni har att fixa med i trädgården..kan tänka mig att det blir helt otroligt snygg sen..Kram Och Glad Påsk//Karina

Marie1 sa...

Hej
Fantastiskt inlägg, ni har inte legat på latsidan!! Wow vad ni jobbar nu! Men det enda jag har i huvudet är, var ni ens lovliga när ni träffades? Härligt när love last forever verkligen är sant. Jag har några kompisar, som oxå lyckats hålla lågan brinnande sedan 7an 8an. Stort grattis!
Kram på er

Rosor och ruiner sa...

Tänkte också som ovanstående, ni måste varit jätteunga! Grattis till så många år!
Oj, så mycket ni jobbar ute i trädgården nu, det kommer bli jättefint när ni är klara!

Visst har du rätt, det skulle varit gul färg på glasyren nu till påsk, men det hade jag ingen, och jag tänkte att lite färg över huvud taget är ju lite "påskigt".
Ha det så gott nu i påsk!

Anita sa...

Så trevligt med skumpa och ros. Och så fint det blir hos er. Och jag blev alldeles salig när jag fick se sista bilden på era cyklamen. Det har jag bara sett i England förut. Vilket fantastiskt klimat ni har.

Glad påsk!

Ölandsvindar sa...

Jaha! Där ligger vi i lä! Vi träffades 1962.Vad fint det kommer att bli i din trädgård, Susie! Ser fram emot alla bilder! Jag ser också fram mot nästa vecka när jag ska åka ner til Albrunna perenner och köpa ett antal av nävan som du rekommenderade. Om inte snön ligger tjock förstås. Glad påsk önskar jag hela familjen på grannön!
Kram
Kerstin

Knatten sa...

Tänk du, ibland kommer dom ihåg när vi själva har glömt. Gissa vad min Trötting gjorde idag. Jo, han kom med en "kvast" bblommor till mej och sa att ville visa att han uppskattade mej. Att han faktiskt lyckades få med favoriten Papaegojtulpan i buketten var nog bara ett lyckoskott men jag blev ju (äntligen)glad.
Kram o glad påsk till både dej o Rolle. /Knatten

Högagärde sa...

Oj vad ni jobbar på . Grattis till de många åren. Hoppas det blir många fler. Jag önskar er båda en riktigt glad och god påskhelg.

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Långfredag idag..så Grattishälsningen blir en dag sen..inget väder att gå ut i här i Sennan..regnar och e så kallt..men Glad Påsk på er alla..Maria

Veronica sa...

VILKET projekt ni har att jobba med! Ska bli mycket kul att följa och se resultatet!

Glad Påsk / Veronica

Helens trädgård sa...

Stort GRATTIS på er dag!

Önskar er en skön långhelg och en riktigt Glad Påsk!

Vittran sa...

Att bli ihågkommen är alltid roligt, och energin är det inget fel på.
Glad Påsk!!!!!!!!!!!

Anni sa...

Vilken underbar karl du har, med sådan uppvaktning och sådant aprilskämt!

Margot sa...

Grattis till så många år tillsammans, det är härligt! Men helt otroligt vilken energi ni har och så fint det kommer att bli! Den sista bilden är helt fantastisk, jag hade ingen aning om att cyklamen klarade sig i rabatten, vilket bra klimat det måste vara hos dig!
Ha en fortsatt fin Påskhelg!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Härligt jubileum, grattis!

Vittran sa...

Jag hoppas att du mår bättre idag. Vad tråkigt att bli sjuk till påsk. Båda mina föräldrar har haft det och båda har blivit opererade. Min pappa var det värst för, men jag var liten då så jag förstod inte riktigt varför han var sjuk.
Jag önskar av hela mitt hjärta att du blir frisk och i framtiden kan slippa den plågan.
Ta väl vara på dig!!!! God fortsättning på påsken, hoppas jag.