KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 30 mars 2012

TRÄDGÅRDSPORR

Man ska bara inte titta in på olika hemsidor med trädgårdsporr, det slutar ALLTID med att man fastnar för någon som man vill ha. Och den här gången är det ett antal växter i färgen chartreuse! 
Alltså inte lime som jag kallat den här nyansen tidigare, utan chartreuse som låter mycket tjusigare. Jag kan gärna ändra mig - men  varken chartreuse eller lime stämmer egentligen med växternas härliga gröngula nyanser!


Den första bilden var den som drog mina blickar till sig på Better Home and Gardens nättidning. Adressen till den här siten hittade jag nog hos Anna Vattenkannas Trädgård som alltid har en massa kul inlägg och spännande hänvisningar. Här följer nu några av bilderna tidningen hade lagt upp med hänsyftning på färgen chartruese!

Rhys thypina `Baltiger´.
Jag älskar rönnsumak och har en finflikig sen tidigare, men den här är bara ett MÅSTE! Den återfinns alltså numera högst upp på min önskelista!!

Solenostemum scuttelarioides `The Line´. 
En annuell - tror jag - som jag också hemskt gärna skulle vilja ha!

Tradescantia `Sweet Kate´.
Tremastarblomman går otroligt bra här hos mig,  i långrabbatten i alla fall. Men jag har aldrig sett den här till salu i Sverige tyvärr. Jag får börja leta.....
Heuchera `Electra´.

Den här har jag i en av pallkragarna (den "gula") och den har faktiskt förökat sig. Kan vara på tiden att göra nått kul med!

Lysimachia nummularia `Aurea´.

Vanligt gult penningblad har väl nästan alla, men jag gillar den mycket och brukar ha den i krukor under t,.ex. vinröd alunrot!


Jag avslutar den här inlägget om trädgårdsporr men den här kompositionen med gräs och marktäckare. Den är inte så dum den heller!

TREVLIG HELG
11 kommentarer:

gunsan sa...

Trädgårdsporr bästa som finns.MVH

Anna Vattenkanna sa...

Många vackra växter du visar. Jag gillar dem alla...Visst är det en HÄRLIG glad färg och att kalla den Chartreuse är kul.

I min värld är "lime" aningens mörkare och mer illigt neongrön. Sedan har vi ju även den gamla hederliga lindblomsgröna nyansen. Nuförtiden är inget lindblomsgrönt... undrar varför?

Kram

Ruben sa...

Härlig färg chartreuse. Men, ärligt talat Susie, blir det inte lite väl mycket alkohol i dina inlägg. Nyss var det champagna! ;- Googlade, och det fanns lite olika uppfattningar om färgen chartreuse, så jag får väl ta mig en sväng till Systemet och bilda mig en egen uppfattning.
Jo mina Himmelsblommor stammar från frön jag fått av dig, men det har jag redan skrivit om i ett tidigare inlägg. Har du tröttnat på den, eller odlar du den fortfarande?

Trevlig helg!
/Ruben

Ingrid sa...

Vilka läckra bilder och färgen är ju helt bedårande.

Chartreuse är dessutom väldigt gott, det är min absolut favorit när det gäller likörer.

Kram Ingrid

Rosor och ruiner sa...

Åh, det finns ju så mycket som man bara vill HA!
*fniss* jag log när jag läste din kommentar, för just feta korvar är vad de har sett ut som tills nu...nog är dom ännu feta men nu börjar dom röra sig, gå omkring om än lite vingligt och vifta på svansarna, morra och skälla lite =)
Vår halvåttahosmig slutar inte förrän i slutet av maj, just pga våra valpar för vi skall nog sova över då och det blir svårt för oss då. Så vi får vackert vänta...men vi har haft två kvällar och det är jättetrevligt, kan rekommendera det om man gillar att leka lite!

ormbunke sa...

Chartreuse förknippar jag med en god grön likör fast det kanske inte stavas så. Blir alltid inspirerad av dina bilder. Rönnsumak blir den stor? Letar efter en buske som blir mellan 2-3 m.Ha de gott i helgen och ägna dig gärna åt lite trädgårdsporr. Anita

Anonym sa...

Ha, ha - ja, alltid kan man ju försköna saker med ord... städerska-lokalvårda-hygienist...
Gröngul-lime-chartreuse... m.m.
Oavsett vilket, är det ju detsamma vi tänker på.
Jag tror att tremastablomma kan köpas på de stora botaniska trädgårdarna. Själv hade jag en från mina föräldrar på min odlingslott. Tyvärr frös den under en kall vinter, men jag har sett att de då och då kan finnas till försäljning hos t.ex. Botaniska trädgården i Göteborg, men det var för några år sedan.
Lycka till
Sissi

Susie på Stjärnarve sa...

Sissi; Tremastarblomma - en vit och en blåblommande - har jag, men just den här med chartreusefärgat bladverk såg väldigt speciellt ut!
Ruben; Jovisst är det mycket alkohol - tyvärr inte i mig, skulle behövt det ikväll eftersom vi blev utan el precis när Let´s Dance började. Hade behövt trösta mig!
Anita; Visst är det den goda likören och den vanliga rönnsumaken blir norfmalt 3-4 meter (fast här på Goltland har jag sett dom som blir enorma)men det stora problemet med dom är att dom sätter väldigt mycket rotskott. Väldigt mycket!! Men...den här chartruesefärgade varianten gör inte det och så blir den lite mindre. Inte så dumt!

Anette sa...

Chartruesefärg aha! Nästan limegrönt, lite mer åt gult. Snyggt!
Limegrönt gillar ja ju mycket eller blåbärsrisgrönt som Bengt Grive sa i nån konståkningsssändning.

Tjusiga inspirationsbilder!

/Anette

Mercury sa...

Jag gillar också limefärgade växter. Lugnande färger för ögat. Vilken vacker "banner" du har på din blogg!!

Nina/Stjärnkraft sa...

Grön Chartreuse var min mammas favoritlikör - eller "hostmedicin", som hon kallade det ;o) Men den gröna färgen är ju väldigt mycket grönare, nästan lite stickig. Åtminstone i min bildskärm ser den här nyansen mer ut som Pernod med vatten, om vi nu ska fortsätta på alkohollinjen :oD

Kompositionen med gräs och marktäckare är ju urläcker! T.v. har jag bara två sorters gräs i min trädgård (förutom det på den s.k. gräsmattan, haha!) Men gräs tilltalar mig mycket. Den raka, enkla framtoningen är grafiskt snygg helt enkelt. Och att gräs är vackra även i visset tillstånd gör ju inte saken sämre!