KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


måndag 20 februari 2012

HORTENSIOR OCH EN HIBISKUS

Idag har jag roat mig med det absolut bästa som finns. Ja, alltså under den här årstiden. Längre fram i vår så blir det ju ännu roligare. Jag har alltså beställt växter - tillsammans med dom andra i TrädgårdsEntusiasterna. Den här gången från Holland och ett företag som heter Esveld och som har OTROLIGT mycket kul. Gå gärna in och titta, tänk dock på att man måste tyvärr beställa en hel container för att få ner fraktkostnaden!

Frilandshibiskus `Matilda´
När vi började prata om det här så bestämde jag mig för att INTE ta något i år. Har ju halva trädgården uppgrävd efter omdräneringen så det finns ju annat att pyssla med. Men...är man en trädgårdsfanatiker så är man, alltså kunde jag inte låta bli!

Holyhead Purple (mop head)
Alltså bestämde jag mig för att bara ta två sorter, en enda frilandshibiskus - har en blå tidigare - och så hela fem hortensior! Ja, jag vet - det blev lite många, men jag kunde inte begränsa mig. Det fanns ju flera hundra att välja på så då är ju inte fem så många egentligen! *fniss*

`Eisvogel´ (lace cap)
När jag så idag till slut skulle bestämma mig blev det lite knepigt. Först var det ju det här med färger. 
Hur ska man kunna välja när man vill ha alla egentligen!? Så det blev lite blandat, men i nyanserna lila, blått, rosalila, rosarött och rosa. Det är ju färger som jag älskar och som alltid går hem!!
`Kardinal´(lace cap)
Ovanpå det så måste man ju bestämma sig för vilken typ av hortensia man vill ha. Här i Sverige har jag bara sett dom vanliga, den som kallas "mop head" på engelska. Men i England har jag fallit i trance inför en jättestor "lace cap" i blått, så en sådan var jag ju tvungen att ta!

`Leuchtfeuer´ (mop head)
Eftersom "lace cap" är ovanligare här i Sverige så tog jag tre av dom och två av dom vanligare "mop head". Dock en - se ovan - som är lite tvåfärgad, det gillar jag också. Hortensiorna är också i lite blandade storlekar och har dessutom lite olika blomningstider.
`Bergfink` (lace cap)

 Sen är det ju så att alla ska inte planteras bredvid varandra, utan på lite olika platser i trädgården. Kanske också någon av dom mindre i kruka till att börja med. Dessutom kommer dom förmodligen att få helt andra färger än på bilderna beroende på om dom planteras i vår kalkhaltiga jord eller i thododendronjord med lågt Ph-värde. Även om man använder "försurningspreparat" i den vanliga jorden, så blir det alltid andra färger än den man tänkt sig! 

20 kommentarer:

Helén sa...

Oj, finns ju massor av Hortensior...kanske en av varje:) hihi. Klart du ska testa att så, man blir helt fast i det om man börjar. Så kul och så enkelt...jag lovar:)//Helen

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Hej vännen..jag tog bort inlägget..för det hängde upp bloggen..ja nu när det ändå krånglar..har också tatt in popupfönstret..det där med ordkontroll som den ser ut just nu e inget jag vill ha..Maria

gunsan sa...

Gud så många fina hortensior det finns.Den i lila var läcker.Skulle behöva dubbelt så stor trädgård för att få plats med allt jag vill ha.Kram

Jutis sa...

Oj, så mycket vackra hortensior! Föll speciellt för de två översta blålila!

Christina sa...

Vilka fina hortensior, Dom är ju lite roliga med sina färger som ändras efter jorden./Lila-Christina

ormbunke sa...

Hade jag plats så skulle jag önska en blå hortensia. Pioner kan man inte hellre få för mycket utav.
Ha de gott. Kram. Anita

Rosor och ruiner sa...

jag har inte lyckats så bra med hortensior, men vackra är dom! Du lyckas säkert bättre!

Visst fick vi poäng på Halv åtta hos mig, men resultatet får jag inte veta förrän sista kvällen - precis som på teve =)

Marie1 sa...

hehe du är rolig! Du skulle inte ha något sa du. men du tog ju som sagt bara 5 av hundra möjliga, så det är ju ok! Vilken tur du har med trädgårdsentusiasterna, som gör att du kan slinka med på ett hörn. En hel container blir ju svårt att få ihop själv. Om man ska vara realist. Det blir kul att se ditt kap sen!
Kram

Anni sa...

Åh, jag blir alldeles sjuk när jag ser den blåa! Hoppas att du får dem att överleva hos dig, för en sådan skulle jag också vilja ha. De är så magnifika när man åker och tittar på holöändska trädgårdar, just de där hortensiorna!

Oljekritan sa...

Åh så vackert...man blir ju galen av längtan..efter blomstertid som kommer..kram

Högagärde sa...

O dessa vackra hortensior. Tank den som kunde ha det. Själv får jag nöja mig med vidjehortensia

Anonym sa...

Beautiful and cute flowers dear Susie!


Greetings and kisses! :)

Knatten sa...

Wow vilka läckerbitar. Jag har kollat in lite Hortensior i år men det blir nog nåt enkelt som en vit sak. Vi får väl se. /Knatten

Landbohaven sa...

Tak fo de fine billeder.
Hvor får du mange smukke blomster i haven til sommer.
Ha en god dag.

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Så nu har jag gjort ett inlägg om hur jag tog tillbaka gamla gränssnittet..om du vill få bort ordkontrollen gå in på dina inställningar-kommentarer och kolla..ja efter att du bytt tillbaka..hoppas min hjälp funkar..Maria

Ölandsvindar sa...

Ja det skulle nog vara ett säkert sätt att göra gubben galen! En container med växter!! Ha,ha! Han som suckar djupt över några ynka knölar från odla.nu. Jättevackra hortensior men trist förstås om färgerna förändras. Vi ser fram emot bilder i sommar.
Kram
Kerstin (ni hade visst stormvarning i dag?)

Tidsmästarinnan sa...

Jag dööör, vad fina. Älskar hortensia, vad kul att få veta lite mer om dem. Nej minsann, bara fem av hundra, det var ju väldigt lite, hihi!
Kram kram
Susanne

Skaparglädje sa...

Hortensia är så fint, tyvärr har jag ingen själv i min trädgård. Visst är det svårt att välja, det finns FÖR många olika sorter.
//Anne-Lie

Madame C sa...

Hej Susie,
Oj, vilken spännande shopping du gjort! Förstår precis hur svårt det var att motstå ett sådant erbjudande:)

Kul att du gillade min giraff. Jag fick de av några söta elever en gång. Den har en lucka på magen så att man kan sätt in ett värmeljus inuti och den lyser så vacker på kvällen.

Kram!

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Hej igen..Fixa din blogspot har också skrivit om hur man gör..länk ligger i min vänsterspalt..annars får du ge mej din inloggning via e-post..finns under min profil..så får jag försöka..kan inte lova att det går..ha det..Maria