KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


torsdag 9 februari 2012

HELVETESSVART - GULT, ORANGE OCH RÖTT

Efter några dagars helvete med ett hemskt gallstensanfall - det var hela 2,5 år sen sist - så har jag äntligen hämtat mig och är uppe på benen igen. Fast ett av dom benen är ganska ömt!


 Det var nämligen så att i söndags på vägen till bilen efter en damträff här i Eksta så halkade jag och föll pladask. Konstigt nog, fast kanske tur i oturen, framåt! 
Den här gången var det högerbenet och framför allt högra knäet som fick ta den värsta smällen. Trodde  till att börja med att jag brutit benet, så ont gjorde det. Men efter att legat och krälat på marken en stund kunde jag med hjälp av huven på bilen häva mig upp och ta mig in i den, trots att jag inte kunde böja knäet. Som tur var hade jag inte långt hem.....


Men som sagt, nu är jag på bättringsvägen så nu är det slutsnackat om det. Istället tänkte jag visa några dagliljor (alltså Hemerocallis) som står på min önskelista. Ovan är `Big Success´ som har stora aprikosfärgade dubbla och doftande blommor.


Alla på just den här listan är i aprikos, gult, orange och rött av den anledningen att jag ska fylla på med dom i den till hälften uppgrävda "gräs- och bamburabatten" - och där det ska vara dom färgerna. Här ovan är det `Beat the Barons´ som är ljust citrongul med rött öga.


Så har vi en mycket lättodlad sort, `Bonanza´ som är remonterande och har blommor i mörkt gult med mörkt rött öga.

`Fulva Kwanzo´ är nog en ganska vanlig sort som har dubbla blommor och som lätt förvildas. Den kan dock lätt ta över i en rabatt så den bör man nog sätta lite för sig.


`Dusty Spider´ har stora spindelformade blommor och är nog lite mer cremefärgad med orange stripes än vad den här bilden visar.


Här är en remonterande sort som är ännu mer färgstark; `Dream Icicle´ i starkt orange med grönt "gap".


Sen har vi `Frank Smith´ som är enormt färgstark i orange med blodrött "öga". 


Så har vi en "spider" till, det är `Longstocking´ (måste bara var döpt efter Pippi Långstrump) som är i rött med gulgrönt öga.


Den här tror jag att många också skulle vilja ha, det är `BooRobin Magic´ som är mörkt gul, har mörkt maroonrött öga och vågiga kanter. 


Till sist har vi en liten läckerbit; `Awesome Candy´ i citrongult med körsbärsrött öga och vågig kant och härlig doft. Dom här två sista är i den mer "moderna stilen" som jag tror tilltalar oss som gillar lite mer "flashiga" dagliljor. Men...jag har en del enkla vita, ljust gula och röda sen tidigare, så nu ska jag satsa på dom här varianterna.


Ytterligare en jag varit inne på lite; `Empire Strikes Back´ i guldgult och vansinnigt rikblommande.

Det finns ju tusentals namnsorter av daglilja att välja på, men man ska kanske inte bara titta på hur dom ser ut. Först bör man bestämma sig för när man vill se dom blomma, alltså Tidig-, Mellan- eller Sen-blommande. Sen har man höjd, storlek på blomman, typen av blomma, doft eller inte, remonterande m.m. m.m. Så det är inte lätt att göra sig en önskelista precis!


Den här citrongula `Dinkum Aussie´med orange gap är inte heller så dum! Jag tror faktiskt att jag ska ta bort `Beat the Barons´ (se ovan) och ersätta med den här!!

En sak som däremot är dumt är det vansinniga svenska namnet DAGLILJA!  Nio av tio "icke insatta" tror på grund av det att dagliljor är liljor, vilket många gånger ger upphov till en del missförstånd.
Daglilja, alltså Hemerocallis, har inget släktskap alls med liljor (Lilium) utan är ett helt egen art.
Dagliljor borde egentligen heta t.ex. dagblomma eller något liknande, då kanske man slapp "läxandet" av sina vänner som säger sånt som "-Jag vill inte ha dagliljor i min trädgård för jag gillar inte liljebaggar. Dessutom är dom så svårodlade! "
När jag då kommenterar; "-Bra, då kan du satsa på dagliljor som inte angrips av sådant otyg och dessutom är förhållandevis lättodlade växter!" (se t.ex. Fulva Kwanzo ovan), så måste det följas av en lång utläggning om att Hemerocallis är en helt annan art än Lilium.

11 kommentarer:

gunsan sa...

Oj vilken otur du har haft.Gallsten och så ett fall.Inte bra .Tur du inte bröt något.Dina dagliljor är underbart vackra.Blir sugen på att skaffa fler.Kram

Acchleja-Carro sa...

Ojojoj, vilket underbart inlägg för en dagliljenörd! =)
BooRobin Magic var urhäftig!
Jag har förresten nyligen gått med i HIH-gruppen, vilket jag vill minnas du rekommenderade mig via Helena (Helenas hem o trädgård).
Hoppas att det dröjer minst lika länge innan du behöver stå ut med ett nytt anfall, för det verkar inte vara så trevligt.

samson sa...

Fy sjutton vad jobbigt du har haft det
Dagliljor är en stor favorit här hos mej
ha det så gott
maggan

Marie1 sa...

Oj, skönt att det värsta är överståndet!
Ja nu fick jag mig en läxa, fick jag lära mig. Jag trodde nämligen att de var släkt!! Tack för lektionen, då ska jag genast ha dem som tänkbara igen.

Oljekritan sa...

Oj stackars dej vad jobbigt för dig!! Hoppas du blir bra fort.Inte kul att ha ont..Fina är dina blombilder..Kram till dig

blommor och kvistar sa...

ojoj, sådär är det alltid; det kommer int bara en sak utan allt möjligt på en gång! gallstensanfall i sig redan är ett rent helvete!
krya på dig, susie, och vilken tur att benet inte var brutet!
kram
susanne

Ölandsvindar sa...

Åh, jag misstänkte nästan att du hade råkat ut för något. Tur ändå att knäet höll ihop. Det kan bli många overksamma veckor annars. Nu måste jag nog börja smöra lite för maken. Jag behöver en dagliljerabatt!!
Kram
Kerstin

Martina sa...

En olycka kommer sällan ensam, som man säger, enligt gammalt ordspråk. Hoppas att du mår bättre nu i alla fall och kan njuta av dagarna. Blir lite full i skratt när jag läser i slutet om Lijebaggarna. Det var dem som åt upp de få liljorna jag hade en gång i tiden och ja, de små krypen var rent för äckliga vill jag minnas:)

Anja sa...

Alltså Susie till att börja med: Du rör dig i den rätta färgskalan!
'BooRobin Magic' och 'Big Success' skulle jag, en svuren dagliljehatare, gärna vilja ha!

På tal om bloggens nya utseende: Lika rockig som damen själv ;)! Själv har jag 'såndär' mesig blogg....
Det 'hörs' att där sitter man inte och ojar sig för 'småsaker' som gallstensanfall och lite halkolycka;)! Nejdå! Man spottar i nävarna och går i närkamp mot idioter som tror att Hemerocallis är det samma som Lilium ;)))! Man tager sig för pannan;)))!
(Herreje! Hoppas att folk har sinne för humor när de läser den här kommentaren)
Rocka fett och krya på dig!/Anja

ormbunke sa...

OJ! det kunde gått illa.Vad man längtar till våren när man ser dina fina bilder.Ha de gott i helgen men med tanke på din gallsten så får du bara titta på min fjärilspåsegodis. Kram. Anita

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Men vännen..varför kommer en olycka aldrig ensam..räcker ju gott och väl med det ena..antar att du har lite blandade färger på dej efter fallet..som dina vackra blomsterönskemål..;)..ta hand om dej..Maria