KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 10 juli 2011

FÖRDOMAR

Att vi alla har mer eller mindre fördomar, det har man ju fått lära sig. Den som säger sig inte ha några är också förmodligen den som har flest!

Riddarsporrar och malva.
Man gör ju naturligtvis allt för att inte låta dom "få" fördomar man har frodas och tror att man är riktigt duktig, men ibland så misslyckas man totalt!

Den hemgjorda piedestalen i gräs- och bamburabatten med sommarblommor.

Och det var alltså vad som hände mig i torsdags när jag var till sjukan i Visby!

Den självsådda vita (tyvärr, för den syns ju knappt mot det grå räcket) klematisen nedanför altanen.

Bakgrunden var det att jag fått en remiss till gynavdelningen beroende på att jag oroade mig för att jag kanske återigen - det var över 20 år sen - hade fått en cysta på den kvarvarande äggstocken.

Till min glädje visade det sig att klemnatisen inte är vit, den har faktiskt rosa ränder!

Nu var det ju så länge sen så jag kom inte ihåg vilken sida äggstocken och cystan hade suttit på (typiskt mig), så när jag fick ont nedtill i magen trodde jag inte att det var ett gallstensanfall utan att det var en växande cysta.

Nu blommar klematisarna på trekantspiedestalerna för fullt. I alla fall på den där dom inte frös ner!

Så satt jag där i väntrummet och väntade på att få höra min läkare ropa upp mitt namn. Ut kommer en dam i 50-årsåldern, men det var naturligtvis kvinnan bredvid mig som skulle till henne. Fast det stod just den läkarens namn på min kallelse!

Den här trodde jag hade frusit och dött i vintras, men den kom upp igen.

Så är det någon som ropar på Irene Blom - och det var ju inte jag. Men jag heter ju faktiskt Irene också!

Primula viallii

Och det var NATURLIGTVIS en karl, dessutom såg han inte svensk ut. han var väldigt mörk och så bröt han!


Fler klematisar på min "lyra".

Jag var helt klart på väg att gå därifrån men jag lät mig visas in och satt mig i besöksstolen - som tur var!
Det visade sig nämligen ganska omgående att den här läkaren var otroligt sympatisk, förstående och trevlig.

Kolla in vad gubben min kom hem med i lördags när han varit på ett kort besök i Hemse och hittade den här ljusstaken för 10:- på en loppis.

När den undersökningen skulle ske kom en syster in i rummet och hon sa lite fint att jag skulle försöka slappna av, fast hon förstod att det inte var lätt. Jag svarade direkt att i just den sitsen jag var slappnade man överhuvudtaget inte av alls!

Iställer för ljus (det hade smält bort direkt) så satte jag en kruka  med några plantor jag dragit upp från frön jag fått av Ruben.


Fast sen berättade jag också att min gubbe sagt till mig att om det var obehagligt skulle jag sjunga. Genast frågade läkaren om jag var duktig på att sjunga. Men när jag svarade att min man tycker jag är urusel och att det var just därför det kanske skulle hjälpa - så började både han och systern att storskratta!

En av två sorters dagliljor som äntligen börjat blomma.

När sen undersökningen visade att det fanns inga som helst cystor så var stämningen ganska uppslupen (tänk dig det på en gynundersökning *fniss*) och läkaren tyckte att jag var en mycket glad person som tagit det hela lättsamt och väldigt bra.

Den andra sortens daglilja, som blommar, men det är MASSOR av knopp på alla mina sorter!

 Och det stämde - men det var faktiskt helt och hållet tack vare honom!
Och jag som varit så orolig över att det var en man.......och en som inte var svensk till råga på allt.
Ja, ja, hur dum och inskränkt får man vara egentligen!!!

6 kommentarer:

Anette sa...

Ja, tänk vad man är dum ibland.........en gynekolog SKA ju bara en tjej. Men vad skönt att det inte var någon cysta.
Så var jag tvungen att scrolla upp igen och titta på bilderna för det glömde jag när jag läste;-).
På tal om fördomar så fick jag skäll av min son när vi var i London. Där finns det ju väldigt många damer med heltäckande slöja och jag råkade säga att jag blir så f--bannad. "Men det är ju för deras religion" sa T och kallade mig rasist. Fast det var ju inte riktigt min tanke, jag tänkte mer på hur många av de där kvinnorna som hade fått välja själva att de skulle ha slöja! Plus att det faktiskt irriterar mig när mannen går där och spänner sig som en "Don Juan" och det kommer en liten kvinna bakom som man bara ser ögonen på....
Kram Anette

gunsan sa...

ja det där med fördomar är inte lätt.Har själv fått en icke svensk läkare på vårdcentralen här.Dit blir jag kallad en gång per år för koll av min diabetes två.Han är jättebra fast jag har lite svårt att förstå allt han säger.Men jag var inte glad när min kvinnliga läkare slutade hon var så bra att prata med.Saknar henne.

Ruben sa...

Ser att ni har svart golv på altanen. I går så sa jag till min fru, undrar om man inte skulle måla golvet svart på uteplatsen (vi har en ginnalalönn "ovanför" som på något vänsters vis gör, att det blir mörka fläckar på trallvirket, och det är inte snyggt, kan jag meddela). NEJ, svart blir inte bra, sa min fru, då kommer allt grått, typ frömjöl och märken av "leriga" fötter att synas så väl. Det kallar jag fördomar, eller hur???
Ja, det här var väl en liten avvikelse, dessa fördomar är ju inte av samma kaliber som dina. Men, äldre människor med hemtjänst får välja om de vill ha en man eller kvinna som kommer och hjälper till med duschningen. Känner man sig besvärad av det ena eller andra, borde man få välja även inom sjukvården!
Kul, att plantan växer om mår bra, den fick ju en fin placering, (men verkar inte ha mycket jord att leva av) här blommar den för fullt (men jag gick ju igång med sparade rotknölar i våras).

Ha det gott!
/Ruben

Ha det gott!
/Ruben

Ölandsvindar sa...

JA, vad kan man inte få uppleva i gynekologstolen.En ung flicka i bekantskapskretsen skulle på sin första undersökning och blev placerad i stolen av sköterskan och ett skynke hängdes framför henne. Hon hörde läkaren komma, hörde honom prata och undersökningen genomfördes. Plötsligt tittar ett kolsvart afrikanskt ansikte fram över skynket. Det var doktorn som sa att allt såg bra ut.
Min egen gynekolog skulle skriva sina memoarer och hade titeln klar: "Mitt liv i underlivet". Tyvärr dog han alldeles för tidigt.
Kram
Kerstin

susanne sa...

haahhhaaaa... just sådär e de ju nog! helst ska de va kvinna och inhemsk...
men där ser man hur fel man kan ha =)
fint att det inte var cystor!!
kram
susanne

Mercury sa...

Jag tänkte när jag läste rubriken att jag har inga fördomar men... nog vill jag helst gå till en kvinnlig och svensk gynekolog så jag har kanske fördomar kvar ändå. När jag läser Anettes kommentar om slöja så tänker jag på en bok jag läst NOMAD av Ayaan Hirsi Ali den handlar om en kvinna som flytt från muslimka religionen.Jag tror att huvudsaken är att vi alla vill varandra väl.