KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 3 april 2011

"STORA" ALTANEN

Har tyvärr inget nytt att komma med när det gäller vårblommorna. Jo, att en enda blomma har kommit på dom exclusiva snödropparna `Dionyses´ som jag satt 10 stycken av i höstas. Alla har visserligen kommit upp, men ännu jag ser bara en enda liten ynka vit knopp. Våra vanliga snödroppar, dom blommar däremot!
Alltså vet jag inte vad det här inlägget ska handla om egentligen. Men lusten att blogga är så stor, vädret så trist (det regnar) så jag bryr mig ärligt talat inte. Jag ska bara låta tankarna och fingrarna löpa så blir det väl alltid någonting!

Jo, jag kom just på att jag kunde ju visa lite av hur altanen på baksidan gjordes om. Fast jag har ju inga vettiga bilder från den renoveringen kvar i datorn. Jag får alltså bryta här och gå in i CD-pärmen och kolla först.
Hittade faktiskt inga, lyckades tydligen inte att ta några. Vilket förmodligen glädjer er som slipper titta på dom. Nu blir det bara bilder från tiden efter det att taket gjordes om.

Det började med att jag fick en stor sammetshortensia i födelsedagspresent av min f.d. granne när hon kom ner på besök. Den var så stor - och gillar inte kalkhaltig jord - att gubben min var tvungen att göra något drastiskt. Alltså kom den första pallkragsrabatten till.
Den ställde vi på kortsidan av altanen som man då såg rätt in under. Fyllde alltså verkligen sin  plats!Vackra blommor fick jag av en annan Stockholmsväninna också. Mycket trevligt!
(Notera det gamla murkna räcket på altanen.)


Just det här året hade jag mycket rött på altanen - och det är faktiskt ganska snyggt har jag kommit på!


Men framåt sensommaren blev det naturligtvis också ett stort bollkryss!Året efter var det dags att göra något åt räcket som bara hölls på plats av färgen som Rolle målat det med året innan. Så gubben min började på våren ta bort alla gamla murkna bräder och så hade vi bara stolparna (som var tryckimpregnerade) kvar.Sen var det klart för vårt nya, betydligt glesare räcke. Jag hade först kunnat tänka mig att nästan vara ute räcke (jag som är höjdrädd om det så bara är över 30-40 cm). Vi har ju ingen insyn alls på baksidan - jo, skulle vara korna som glor på oss när dom går förbi ibland - så något tätt räcke behövdes ju inte. Många sommarblommor i krukor brukar jag ha och det här året var det återigen dags för dom vanligaste färgerna; lila/rosa/blått/vitt.Det egendesignade räcket - impregnerat virke - är klart och det börjar bli dags att göra något under också!


Just här nedanför den smala delen av altanen där det står en massa krukor så syntes det ju inte så mycket. Men det var inte snyggt att man kunde se in under altanen. Dessutom gillade Penny att krypa in där bland allt äckligt (sand, grus, djurlämningar, insekter m.m. m.m.).


Så året efter började Rolle trava upp den kalksten som blivit över efter ruinen och murrabatten. Det här året hade jag dragit upp rosa och karmosinrosa Zinnia från frön som jag slog ner i krukorna utanför. Fast det blev även orange och röda av dom!


Inne på altanen bestämde jag mig dock för att köra med rosa/lila igen. Det passar ju så bra ihop med möblemanget.


Här ser man det färdiga stenresultatet - blev mycket bättre - och en gulbladig humle i hörnan.Sammetshortensian och den lilla klematisen i surjordslådan blommade vackert.


I andra änden på den stora altandelen där trappan är gjorde jag en liten trekantig rabatt som jag kantade med buxbom. I den växer en blåblommig frilandshibiskus samt en självsådd klematis. Tyvärr en vitblommig som förmodligen inte kommer synas alls, men har den valt att växa där så får den!


Så här såg det ut från bambu- och gräsrabatten (alltså innan den senare växt till sig).Så här såg det ut i höstas!Efter att ha studerat dom här bilderna är jag väldigt glad över att jag beställt en massa växter från Holland i lite starkare färger. Det är både kallor, kannor, afrikanska liljor, dahlior m.m. m.m. 
Men...nu får det gärna komma lite mer värme och sol så att ALLA snöhögar smälter och trädgården torkar upp och jag kan ge mig ut. Just nu ser det nämligen ärligt talat "för jävligt" ut med alla torra perenner och gammalt torkat gräs. Usch - man kan inte fatta att det snart kan se ut som på bilderna ovan!

8 kommentarer:

fotopunktMis sa...

Dina bilder gör att det värker ännu mer i kroppen efter sol värme blomster dofter ja allt som hör till..ha det..Maria

Lena/isis sa...

Fina bilder på din fina altan . Och alla dina härliga växter är en fröjd att titta på .Du har så mycket annorlunda och intressanta. Kram

Helena sa...

Det vart verkligen dekorativt med en liten stenmur kring altanen!
O här ösregnar det oxå...men det är varmt alltid något!
KRAM från mig!

Anja sa...

Så himla fint det har blivit hos dig. Altanen är verkligen superläcker.
Tänk att du bara vill blogga i största allmänhet utan att riktigt veta om vad (känner igen det där - man får liksom lust att bara vara bloggsocial) och du fick till en riktigt inspirerande inlägg! Tack för det!/Anja

Anni sa...

Vilken fantastiskt välansad trädgård du har!
Jag var ute och klippte bort gamla perenner i tre rabatter idag, blev så lycklig när jag hittade blåsippor!

Rosor och ruiner sa...

Du hade ju jättemycket att blogga om, sånt här är kul att läsa om , hur förändringar har kommit till!
Ja, just nu är det inte kul ute i rabatterna, som sagt, man fattar inte att det inom en snar framtid kan se så prunkande ut! Naturen är fantastisk!

susanne sa...

va fin altan ni har byggt! passar ju helt superbra till husets anda!
vill sååå mycket att marken skall komma fram ur snötäcket här åxå så man får börja greja lite där ute, men ännu har vi mycket snö!
ha de bra!

susanne

Ruben sa...

Har aldrig fattat, att er altan var sååå stor! Vad lyxigt! Ovh vad snyggt det var med kalkstenen!! Bra jobbat, som vanligt!
Ha det gott!
/Ruben
PS Tycker om din färgsymfoni.