KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 25 mars 2011

VACKERT FÖR ÄLDRE

Bristen på riktigt vackra vårtecken här hos mig (har fortfarande snö kvar även om man börjar se en massa lökar titta upp här och där) gör att jag får ta till "nödproviant" när jag vill blogga. Så här följer en bildsekvens från ett äldreboende i Hemse.


Det är alltså inte något kommunalt hem, utan ett privat boende för äldre som klarar sig själva helt. Men...jag hade länge imponerats av planteringen på framsidan av huset och fick för några år sen tillstånd att göra ett litet reportage.
Eftersom jag av olika anledningar avgick som redaktör och som medlem i den lokala kretsen i Trädgårdsamatörerna Gotland, så publicerades tyvärr aldrig reportaget.


Tänk om "hemmen" för äldre alltid fick se ut så här!


Dessutom är det så att det finns ingen "trädgårdsmästare" som sköter om planteringarna, utan det är dom boende som gör det själva. Och som därför kan ställa ut sina pelargoner och andra inomhusväxter under sommaren!


Sen har man bänkar placerade utmed väggen där dom boende kan sitta och pokulera och titta på växterna.


Det som faktiskt imponerade extra är att dom har inte bara det "gamla vanliga", utan det finns en och annan godbit också. Och rabatten är vacker precis hela året!


Många kanske tycker att det finns en del färgkrockar, men det är faktiskt gjort med flit enligt en av dom ansvariga. Hon - eller någon av dom andra - ville dock inte vara med på bild.
Personligen tycker jag att hellre roliga och färgstarka personliga "färgkrockar", än tråkiga vanliga kommunala planteringar eller stensättningar.


Eftersom jag visade mitt intresse så fick jag tillstånd att fota på gården också.


Där fanns också massor av växter, eftersom var och en som var intresserad fick bidra med precis vad dom ville.


Fina bänkar med vacker utasikt över planteringarna fanns det även här för dom som blev lite trötta i benen.


Det fanns också prov på att någon var extra intresserad av lite annorlunda planteringar - som den nedan t.ex.


 Varför ta bort gungställningen bara för att det numera bara är gamlingar som bor här. Man kan ju förvandla den till något vackert och framförallt roligt istället. Väldigt bra idé!!


Men jag avslutar med att gå tillbaka till den vackra framsidan genom den smala sidopassagen.

Tänk om alla äldreboenden såg ut så här och dessutom hade den här inställningen till trädgård, då tror ju jag att många odlingsintresserade gamlingar skulle bli betydligt lyckligare. Och - jodå - det fanns en plätt för nyttodling också, även om jag inte fotade just den.


Jag är ju bara intresserad av vackra saker, det nyttiga överlåter jag åt andra!


2 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Samma här, det nyttiga får nån annan ta hand om!
Vilken fin utemiljö på det här hemmet! Som sagt, så skulle det se ut på fler ställen. Så vill jag ha det om man kommer in på nåt hem nån gång. Då skulle man ju kunna fortsätta med sitt intresse, i den mån man orkade.
Men än är vi inte där som tur är, än kan vi drömma och planera/plantera i våra egna trädgårdar!

mammi sa...

Tänk om alla äldre som ville kunde få bo så här. Tackar, fick en idé från bilderna. Vi har en gunga som barnbarnen hade, hänger fortfarande kvar i björken, skall placera nåt fint i den.
Vårkram