KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.


Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.


Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


söndag 20 februari 2011

EN MYCKET KONSTNÄRLIG TRÄDGÅRD

Eftersom jag tidigare var redaktör i Trädgårdsamatörerna Gotland och numera är "flygande reporter" hos Gotland Trädgårdsön så tänkte jag visa några av inslagen jag gjort för respektives hemsida. Det är alltså trädgårdar på Gotland jag besöker, fotar och skriver om.
Igår skrev jag lite om min väninna Lisas älskade tingshusträdgård och då kommenterade Helena att hon gärna såg fler trädgårdar (tack för tipset), så idag blir det hemma hos ett par konstsamlande herrar.

* * *

EN "TALLDUNGE"

I Västergarn har Jan och Bengt sin vackra trädgård på 7000 kvm som ett tjugotal medlemmar i föreningen Gotland Trädgårdsön besökte en varm dag i mitten på juli 2010. Vi välkomnades hjärtligt och entusiastiskt av båda herrarna och så startade vi rundvandringen.

Det man slås av redan i starten är all vacker och intressant konst som finns utplacerad överallt.


Även byggnaderna och trädgårdsmöbler är mycket estetiskt tilltalande. (Tyvärr framgår inte den vackra limegröna nyansen på dynorna i det starka motljuset.)


Det mest anslående är dock alla kluriga och personliga idéer som gör det hela till en mycket spännande trädgård. Det allra senaste tillskottet var den ”framochbak”-vända statyetten med ett par torrabatter för sedum och succulenter nedanför.


Men nu låter vi trädgården tala för sig själv!


Bredvid det nergrävda växthuset. Nedan vy genom växthuset från den lilla uteplatsen på baksidan.


Trädgården ser väldigt medelhavsinfluerad ut och är också planerad och planterad med tanke på att tillgången till jord och vatten kanske inte är den allra bästa. 2010 hade det dock tillkommit en nyborrad brunn, så dom flesta växterna såg välmående ut trots torkan - dock inte dom som växer i dom här krukorna på dom vackra piedestalerna.
Ovan ett litet citronträd som skulle få växa ute året runt!


Många dammar fanns det, alla i helt olika stilar. I den här verkade fiskarna trivas extremt bra eftersom dom tre som fanns från början ynglat av sig otroligt.Den först anlagda pyttelilla dammen med inbyggt husdjur!Det viktorianska lusthuset där Bengt och Jan intar alla sina middagar.


Utmed lusthuset växte massor av rosor, bl.a. Maidens Blush.
Sittplatser och konst fanns det precis överallt!


Så var visningen över – det tog nog nästan ett par timmar – och när jag vände mig om på vägen mot bilen så slogs jag av att trädgården ser så rofylld ut, trots allt som pågår i den. Och det gjorde även ägarna, trots att de vid det här laget borde vara jättetrötta på alla besökare och journalister. Det har ju skrivits spaltmeter om trädgården, både i trädgårdstidningar, DN och lokalpressen och så har den också fått utmärkelsen ”Vackraste Trädgården på Gotland”.

Text och foto:
Susie Bloom
* * *

Jahapp, det var alltså den andra trädgården jag visat som jag gjort reportage om - fler följer.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Susie this is a wonderful and very large garden, I believe you enjoyed it just as I do in your pictures.
Kisses and happy week.

Ninne sa...

Det var verkligen kul att följa med på dina trädgårdsvandringar. Gärna fler
Kram Ninne

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Kul att se andras trädgårdar.
Fin idé du kom på. Ha en skön söndag, Petra B.

ormbunke sa...

Det är väl underbart att man inte skall behöva åka till England för att få se vackra trädgårdar. Tack skall du ha för bilderna.Hoppas att det kan bli ett personligt besök nån gång. Om exat 4 veckor åker vi till Nice. Där skall det bli ett besök på Ephrussi de Rothschild. Hoppas det blir lite värme också. Ha en bra fortsatt söndag. Kram. Anita

Snäckskalsdalen. sa...

Så vackra bilder och så inspirerande! Det var fint att få se. Och speciellt idag när det började med -20 grader och fortfarande är kallt ute och snö.
Tack, jag tar en sväng igen och tittar.
Agneta kram

Helena sa...

Jamen vad kul att du nappade på min önskan!Det först som slår mig är att det känns bekant o det visar sig mot slutet av inlägget!
Man ser på tallarna att det är från Gotland tycker jag o ljuset oxå.Roligt att få se!Men dammar har jag fått för mig att det inte finns så många som har på Gotland pga av vattenbrist eller det kanske inte alls stämmer de hade ju flera!!
Kram från mig!

tecknartina sa...

Jättespännande att ta del av andras trädgårdar,att drömma, längta och inspireras..
..varm hälsn fr Tina på Hönö
ps. tack för dina ord på min blogg!

mammi sa...

Man kan ju bli mållös för mindre, otroligt.
Kram

Ingelas hantverk sa...

Blev jätteglad att höra att du använder ditt armband och tycker om det och att även andra uppskattar det! Roligt :-)
Ha det gott. Kram, Ingela

Jord under naglarna sa...

Tack för att du tar oss med på dina trädgårdsbesök!

Båda verkar ha intressanta trädgårdar. Det är inspirarande att se andras trädgårdar, det är det alltid, men kanske extra mycket nu mitt i smällkalla vintern. :)

Oljekritan sa...

Uj ujuju på ren närkingska..detta var bara så underbart att se......där vill jag vara med, och njuta av de fina!!!

Ruben sa...

Vad kul att få gå på trädgårdsvisning med dig och dina bilder! Två fina och intressanta trädgårdar! Väntar med spänning på nästa trädgård!
Ha det gott!
/Ruben

Kristina Bonander sa...

Ja, en eloge både till dom som så gärna visar sina trädgårdar och till dom (till dej Susie) som fotar, skriver och delar med dig till oss andra.
Det är just när de privata trädgårdarna visas som man får det där lite extra. Allt som är öppet för allmänheten känns inte lika exklusivt!
Hejsningar
Kristina

Christina sa...

Underbart att få följa med på trädgårdsvandring! Och inte vilken trädgård som helst, helt underbart!
Ha det gott!
Christina

Helén sa...

Underbara sommarbilder du bjussar på! //Helen