KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 29 januari 2011

SILVRIGT BLADVERK

Nu har vi kommit till grått bladverk i Nancy J. Ondras bok FOLIAGE:

ELEGANT SILVRIGT, STILIGT GRÅTT OCH BLÅTT

När det kommer till alla färger förutom grönt bladverk så är plantor med silvrigt, grått och blått bladverk de som helt klart är mest populära. Och med all rätt, de är verkligen trevliga partners till nästan alla andra växter. Om det så är i en trädgård som ligger i sol eller i skugga så har man massor att välja mellan - både för rabatter, krukor och för vildare delar av trädgården.


Silver, grått och blått harmoniserar perfekt med alla milt färgade växter, speciellt då med svaga nyanser av blått, purpur och rosa. Det blir också otroligt elegant ihop med vita blommor och odiskutabelt dramatiskt med kontrasterande vinrött och svart.Ljust grått kan matchas med lysande rödlila, rött och starkt rosa, medan dämpat grått och blått ger en avkylande touch till starkt färgade grupper.


Den här anpassningsförmågan gör silver, grått och blått till ett säkert val om du precis har börjat med att använda dig av färgat bladverk. Deras nära släktskap till grönt gör dem också tilltalande om lövfärger som gult och ”rött” är för pråligt för din smak. Det är helt enkelt nästan omöjligt att göra dåliga växtkombinationer med bladverk i silver, grått eller blått.


Förutom att bara vara snygga så har silverfärgen en praktisk funktion; Den ger en vink om var plantan gillar att växa. Speciellt silver och grått – som hos malört och lavendel m.fl. - har en förmåga att lysa på en plats med perfekt dränering och mycket sol och det har sin förklaring. Med tiden har växten utvecklats till att stå ut med hett och torrt klimat genom att täcka sina gröna blad med fina hår. Håren skyddar bladen från det starka solljuset och hjälper till att blockera uttorkande vindar, på så sätt reduceras bladporernas fuktförlust. Längden, tjockleken och antalet hos håren bestämmer hur silvrigt ett blad ter sig.


Men, hur är det då med lungört, plister, cyklamen och andra silverfärgade skuggälskande skönheter!? Nej, de är inte några undantag från ”sol- & torkregeln”, de är faktiskt växter i en helt annan klass. Deras färg kommer inte från några hår, utan från små blåsor och luftfickor precis under ytan på bladen. Blåsorna och fickorna reflekterar ljuset och därigenom får de sitt silvriga utseende. Det här kan förekomma mellan bladets ådring, utmed ådringen, eller kan förekomma lite här och där vilket då ger ett fläckigt, prickigt eller randigt metalliskt utseende.
Växter med speciell metalliskt lyster - som en del begonior - ger en mycket dramatisk modern effekt planterade i silver-, koppar- eller svartfärgade krukor.


När det gäller blått, blågrått - samt en del grå bladväxter - så kommer färgen från ett vax- eller pudertäcke på bladets yta. Precis som hos de med hår hjälper det här täcket att skydda växten och hålla fuktförlusten nere. Men till skillnad mot växterna med håriga blad, finns det här växter för hela skalan från sol till skugga och fuktig till torr jord.  De finns också i olika höjder, men är vanligast bland lågväxande suckulenter och stenpartiväxter. Deras släta matta utseende gör dem till ett idealiskt val för många ställen i trädgården, vare sig du letar efter något som ser elegant ut färgmässigt eller har iögonfallande textur.    

* * *


Med tanke på vad Nan skriver ovan, så är det väldigt konstigt att den bladfärg jag har minst av – i alla fall minsta antalet bilder av – är just silver, grå eller blå bladväxter. Alltså hade jag problem med att hitta några illustrerande bilder, men du har säkert själv några fina kombinationer i din egen trädgård!


12 kommentarer:

Helena sa...

Silrigt lite grågrönt bladverk tycker jag oxå om!Blir så vilsamt för blicken.När vi planterade vår frukost hörna för många år sedan tänkte jag så o blev mycke nöjd!Så där till frukost vill man ju ha lugn o ro :-)
Kramar från mig!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Shit, så snyggt du jobbat med Nans bok! Kul!
Ha en fin helg, eller ja, söndag blir det ju nu mest:-) Kram H.

Monica sa...

Nancy J. Ondras var en ny spännande bekantskap,,och i kombination med dina vackra bilder vart de suveränt,,tackar!

ha en go söndag kram Monica

Ölandsvindar sa...

Här i sanden och torkan trivs de silverfärgade och ludna plantorna. Och visst är de vackra! Silverpäronet "Nordens olivträd" planterade jag för några år sedan och en silverbuske förra året.
Hoppas att alla baciller flyttar iväg från er snart!
Kram
Kerstin

Rosor och ruiner sa...

Hur har ni det i sjukstugan...? Hoppas ni snart får vara friska bägge två (ja alla tre förstås!)
Vilken intressant läsning, och tur för oss som inte skulle orka läsa en engelsk bok...:o)
Silvrigt är nåt jag borde ha mer av, det är vackert!

Lena/isis sa...

Det är så fint med silvriga blad. Jag är väldigt svag för kombinationen vitt / silver. Önskar dig en fortsatt bra söndag. Kram

Anita sa...

Vilket intressant inlägg. Jag gillar också silvrigt bladverk och som du skrev, det passar väldigt bra i vita rabatter. Den blåbladiga hostan tycker jag är jätteläcker. Den sorten (eller någon liknande) har jag sneglat på flera gånger men jag har liksom ingen bra plats för den. Men det kanske kommer.

Önskar dig en skön kommande vecka!

ormbunke sa...

Det är bara att tacka för den fina lektionen. Problemet är väl att komma ihåg det hela. Får väl återkomma i dina inlägg. Kram. Anita

Oljekritan sa...

oh..du så fina bilder..man vill ju ha en trädgård nu på en gång ;-)..tur att det finns bilder att njuta av..Önskar dig en fin vecka..kram Karina

Kristina Bonander sa...

Jättevackert! Silverfärgade växter är ju så otroligt användbara. Daggfunkior är en favorit.
Ölandsvindar; tyvärr klarade mitt nysatta silverpäron inte fjolårets hårda vinter i Bergslagen, men jag får väl försöka igen! Kom gärna med tips om hur du planterade ditt!

susanne sa...

hosta är en av mina stora favoriter!
de förökar sig så himla fort så man får fort stora områden med otroligt vackra blad! gillar alla sorters hosta!
lammöra är en annan favorit!
fina bil och intressant text, susie!
ha de bra!
susanne

susanne sa...

gud, va snärtigt med röd kortkort och flätade band!!! och ljuvligt med blommorna genom tullen; tänk att de va sådär jobbiga för 'hundra år sen' åxå =)
trodde det var nu si dagen bomb och terroristtider som de synar allting.
jag var så ung och traditionell att de var de där prinsessbröllopet som jag trodde jag ville ha då, gräddvit klänning, silverkrona och lång slöja! buketten hade gula rosor och en obestämbar form; fanns inga florister på ön, bara en gammal trädgårdsmästarman som hade blombutik =)
sku ja göra om de idag sku de bli i svart läder klädsel och en bukett med bara grönt i olika nyanser =)
men det kan åxå ändra, jag är int riktigt den där som är trogen en viss stil...
kram
susanne