KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


tisdag 7 december 2010

NÄVOR/GERANIUM

För ett par veckor sen så hittade jag en rekommendation hos Slottsträdgårdsmästaren av boken
NÄVOR av Ulla Hårde.


Eftersom jag gillar nävor - en del växer ju dessutom vilt här på Gotland - och har blivit mer och mer intresserad av dom, så beställde jag hem den från Bokus.


Vilda nävor på en mycket utsatt växtplats vid havet!
Boken kostade endast 141:- och Bokus tog inget för frakten och den kom redan efter ett par dagar, mycket trevligt! Så nu har jag sträckläst den!!


Närbild på vilda nävor!

Min förtjusning började alltså när jag flyttade hit och såg dom vilda nävorna som växte precis överallt, men sen har den sakta ökat under åren som gått.


Geranium sessiliflorum - chokladnäva med vita blommor.

Nästa steg var att jag började köpa lite nävor att ha under buskarna i långrabatten, bl.a. den här chokladnävan. Den är väl också den enda som jag inte längre har kvar. Den passar bättre i ett stenparti än i en vanlig rabatt, alltså "råkade" jag rensa bort den en vår!En del plantor hittade jag hos den lokala plantskolan eller på växtmarknader, som den här blodnävan se ovan och nedan) G. sanguineum `Max Frei´. Den är blir bara 25 cm och är en mycket tålig och lättskött sort.
Jag fick under den här perioden också massor av perennplantor av min väninna Lisa, bl.a. brunnävan G. phaeum nedan.


Efter att den spritt sig ordentligt - vilket den gör - så har jag grävt upp den från den ursprungliga platsen på murrabatten. Samt alla fröplantor den spritt runt om och flyttat till den långa skuggiga rabatten mot kohagen.
Jag är inte så där vansinnigt förtjust i den, den är ganska så oansenlig och blir ganska ranglig.
Men nu har jag från boken lärt mig att så fort den har blommat ska man klippa ner den helt, då kommer den tillbaka tät och fin. Och bladen är ju underbara, så jag kanske ändrar mig!Sen var vi på fastlandet sensommaren 2008 och besökte då bl.a. en väldigt trevlig plantskola i Småland. Där fick jag faktiskt en planta av G. `Rozanne´ efter att ha beundrat ovanstående. Alltså ruggen består av bara en enda planta!Den här "fådda" plantan grävde jag ner längst upp i långrabatten där den gränsar mot stenhörnan - och den växte till sig och började blomma direkt!Så var det 2009 dags att fylla en "blå pallkragssektion" med något och på våren när jag besökte Stockholm  var jag på Zetas (naturligtvis) och där köpte jag G. `Jolly Bee´ som jag letat länge efter här på Gotland. 
Den plantan fyller nu hela lådan och det börjar bli dags att dela den innan den kväver allt annat som
växer i den!I våras var det sen dags att plantera något nedanför klängrosorna (dom gillar inte bara fötter). Eftersom jag numera blivit väldigt förtjust i både `Rozanne´ och `Jolly Bee´ så köpte jag på två olika ställen tre av varje vid Ölandsbesöket.Dom här satt jag alltså under två av spaljésektionerna, men jag behövde två omgångar till dom resterande sektionerna.Så när det var REA på Odla.nu så köpte jag några nävor där, bl.a. den ovan som är en liten cerisrosa flocknäva -  G. cantabrigiense `Cambridge´.Samt tre av den här tjusiga dubbla blålila saken som är en praktnäva - G. himalayense `Plenum´ - fast dom hamnade i en av dom "blå pallkragsrabatterna".Men dom här tre cerisrosa G. `Red Admiral´ planterade jag också under spaljén, så nu fanns det alltså 12 stycken nävor av 4 olika namnsorter i 2 olika färgnyanser - TRODDE JAG!Men.....det hade börjar florera rykten om att `Rozanne´och `Jolly Bee´ var samma sort!
Jag blev ombedd av en trädgårdsmästare att försöka kolla upp det här ryktet och jämföra dom två namnsortena eftersom jag hade båda. Vilket jag alltså gjorde, se bilderna ovan där det är blommor från båda sorterna på varje bild. 
Jag kunde inte hitta någon som helst skillnad på dom, men jag är ju ingen botanist precis!Men jag hade faktiskt sett rätt, bara några månader senare så stod det i Trädgårdsamatörernas medlemstidning att det numera är så att `Jolly Bee´  inte längre säljs under sitt namn utan båda sorterna går under namnet `Rozanne´!Men tillbaka till min fundering över det här att göra om en rabatt. Det är alltså "murrabatten" det gäller. Den har blivit helt överfull av en massa växter och alla är inte längre så snygga.


Här ser man halva murrabatten i bakgrunden - den delen av rabatten som är bäst!

Så nu tänkte jag gräva bort en massa plantor jag inte gillar, gräva upp och flytta dom som inte passar där, behålla dom större perennerna och buskarna och sen fylla på med en massa olika nävor. Tror att det kan bli riktigt snyggt. Så det var kanske inte så dumt med en bok till i trädgårdsbiblioteket!
Ovan en bild på en näva som alltså är köpt som `Jolly Bee´ men som numera heter `Rozanne´.
Om man tittar riktigt noga så ser man att det är is på den. Den är helt fantastisk, den blommar t.o.m. när det är frost och snö. Sådana växter gillar jag, så nu ska det alltså bli fler!18 kommentarer:

Anonym sa...

Interestnig book and beautiful pictures,nice color!
Big kissses and regards, Zondra Art

Oljekritan sa...

Åh...jag verkligen Älskar nävor...att se dem växa vilt så vackert..hade många olika nävor i min trädgård..Nu längtar jag till sommar och blommor...Såg så vackra nävor växte i Omberg i somras, vid Ellen Keys strand..dääääär är så vackert..Tack för att du visade så fint foton.,.den boken skulle man ha,.,Kram

Lena/isis sa...

Jag gillar också nävor. Vill ha fler än de fyra sorterna jag har. En otrolig växtkraft är det på dem , som du skriver. Såg allt de vilda när jag var på Gotland i somras . Riktigt kul. Kram

fotopunktMis sa...

Hej vännen...här har du en till som gillar näva..mina står i barnkammarlandet på tillväxt..ska bli spännande till våren att se hur stora dom blivit..ååhh vad vi längtar redan..Maria

Ruben sa...

När man har så många nävor som du, då är det klart att det är roligt med en bok! Vad gäller Brunnävan, så gjorde vi ungefär som du, den spred sig lite för villigt.
Ha det gott!!
/Ruben

ormbunke sa...

Mycket intressant läsning om dina nävor.Jag kanske kan få lite tips till våren då jag tänkt sätta lite bland de nya rosorna. Men vill ha låga och vita och röda. De nävorna jag har blir lite långa och skrangliga. Ha de gott. kram. Anita

samson sa...

hur många nävor finns det igentligen,jätte fina är dom i allafall//maggan

Knatten sa...

Vilka härliga bilder.
Jag har oxå massor av nävor. Dom är perfekta att plantera där man har "konstiga" hål. Och att det finns så många att välja på är perfekt.
Jag har oxå hört det där med Jolly Bee o Rozanne. Men det kvittar ju för den är himla söt ändå, vad den än heter.
Önskar dej en skön kväll. /Knatten

Christina sa...

Så många fina nävor du har! Jag har också några stycken och det kommer säkert att bli flera. Jag gillar dem jättemycket!
Tofsliljorna som jag visar på min blogg måste övervintras frostfritt!
Ha det riktigt bra!
Christina

kullervilla sa...

Ljuvliga nävor, känns som sommar när man tittade in till dig :=)
Krmaiz/kullervilla

Vittran sa...

Jag älskar också nävor. Så det är klart att jag har samma bok. Fast den första boken om nävor jag köpte var på engelska,"Gardening with Hardy Geraniums" av Birgitte Husted Bendtsen.
Hittade små nävor med mörka blad och små rosa blommor i somras. Jag vet inte säkert om de är härdiga här så det ska bli spännande att se om de har överlevt vintern.
Här äter inte rådjuren alla nävor, det verkar som om de väljer ut de godaste. Kungsnävan verkar falla dom i smaken. Så när den blommar går det åt en hel del blodmjöl för att hålla rådjuren borta.
Läste vad du skrivit om vildsvin, jag kan inte fatta hur någon kan vara så korkad att dom för in vildsvin på Gotland. Tyvärr är dom inte helt lätta att jaga heller, dom är smarta och anar oråd lätt. Fast igår fick en jägare skjutit en sugga på 100 kg här. Fast det finns minst två lika stora till och en ännu större. Jag förstår att du är rädd för dom det är jag också. När jag går i skogen kan jag inte slappna av som förr. Jag hoppas att dom utrotas på Gotland så ni slipper det hemska problemet.
Ha det gott!!!!!

Ölandsvindar sa...

Nävorna är ett fantastiskt släkte. Somliga får man sköta som spädbarn och andra får man rensa bort lite av ideligen. Jag har också många vilda sorter, en del så små att man nästan behöver förstoringsglas.
Kram
Kerstin

Anni sa...

Nävor är verkligen toppenfina i all sin anspråkslöshet! Jag har flyttat runt mina så mycket i trädgården nu att jag inte vet vilken som är vad.

Helens trädgård sa...

Hej Susie!
Vilka härliga bilder du visar oss på Nävor, så många olika sorter du har.
Har också några sorter och gillar dom alla.
Ha en fin dag!

Monica sa...

Den nävaboken ska stå på min önskelista, dina bilder kunde med bli en bra nävabok,,härliga bilder!
ha en go helg kram Monica

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vad roligt att få se så många olika nävor. Den dubbla praktnävan ser jättefin ut, den ska jag försöka hitta!
Håller med dig om brunnävan. Jag är inte heller så väldigt förtjust i den, men bladen är vackra. Har rensat bort några plantor men har en kvar, den får stanna :-)
Ha en skön helg. Kram, Ingela

Troll sa...

Så många underbara nävor! Jag petade ner några förra året. Får se om de överlever den här bistra vintern...
Kram på dig!!!! :)
/The Troll

Anonym sa...

Hej!
Jag tror inte det är 'Jolly Bee' som är identisk med 'Rozanne', utan en sort som heter 'Gerwat'. Detta enligt en brittisk näv-expert. Hur som helst, växten är suverän, blommar jättelänge och täcker en stor yta! Vackert!!! :) Jag har sex stycken...

Varma hälsningar från Mariestad
Leena