KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


lördag 3 juli 2010

FUNDERINGAR OM ROSOR

Det hör ju inte till vanligheterna precis att jag är ute och donar i trädgården redan kl sex på morgonen. Men vad ska man göra när snoren fortfarande rinner och man inte kan sova ordentligt!?
"Donandet" består dock endast i vattning, så mellan flyttningen av spridaren så hinner jag göra
ett litet kort helginlägg.Förra året fick jag rosskott av Mammi, men tyvärr överlevde endast ett. Det bor numera på insidan av ruinen och är ett par decimeter högt. Och det hade en rossknopp innan midsommar. Tyvärr hann jag ju aldrig se den i sitt prime, för när jag kom ut dit nu i veckan hade den blommat över. Jäklar!
Nu hoppas jag på att den får fler knoppar redan i år och att jag hinner med att se blomningen nästa gång!En annan ros som däremot har massor av knoppar, men som håller på att slå ut först nu, är den enda klängrosen i min rosfolly som överlevde helt oskadd; Alchymist.
Dom andra tre frös ju ner totalt, men har redan vuxit så pass att jag var tvungen att börja binda upp rankorna. Dom ser också väldigt friska och fina ut, så det kanske inte var så dumt det här med nerfrysning!?På yttertomten har jag ju planterat ett antal tåliga rosor, bl.a. den här supervackra vresrosen.
I just den här gruppen - placerad runt ett par avluftningsrör för avloppet - var det från början fyra rosor.
Alltså två Louise Bugnet (se bild) och två Therese Bugnet (rosa). Numera är det endast en av varje
kvar - gubben har kört över dom andra med åkgräsklipparen!


Jag hade också satt en Pink Robusta som hade två 1,5 meters stammar med massor av knopp på.
Fast halva grenarna var helt gula och hade blivit angripna av "nattsmyg" så dom var jag tvungen att klippa ner.
Det finns dock några lägre grenar med några få knoppar på, så jag hoppas dom överlever och får blomma.


 
Men det jag reagerat på är att alla rosorna verkar komma i blom minst c:a en 2-3 veckor senare än normalt. Även dom som inte frusit något. Nu lär väl dessutom blomningen gå över väldigt snabbt eftersom det är så torrt och varmt. På bilden ovan syns att det börjat växa tills sig på "förträdgården" och att
 vattenspridaren är i full fart.Det är dock endast dom tre Austinbuskrosorna, William Shakespeare 2000, som har börjat blomma.
Dom andra, både dom tre Rhapsody in Blue och klängrosorna, har dock massor av knopp. Ska bli jättespännande att se blommorna i verkligheten! 5 kommentarer:

Mimi sa...

Rosor är helt en värld för sig har jag konstaterat. Det som jag tycker är lite besvärligt med dem är att de dras med mycket sjukdomar och besvärligheter, och så vill de ha en så felfri omgivning som möjligt. Men trots det så kan man ju inte vara utan dem!! Så jättesynd att du aldrig hann se Mammis ros ordentligt. Hoppas nu den gör flera knoppar! Din Austinros är fin! Och vresrosen är så underbart vacker! Hälsn Mimi

marianne sa...

Rosor är underbara.Har en Therese Bugnet som började blomma ,när vi åkte hit till Gotland.Rosa Mundin var oxå full med knoppar.Hoppas vi får se något blomma när vi kommer hem om 3v.
Hoppas din förkylning snart ger sej,så du kan njuta av sommaren.
Kram Marianne

knatten sa...

Nämen vad!!! Har han kört över rosorna med gräsklipparen??? Undrar jag om min gubbe skulle våga....=)).
Härligt det här med rosor. Jag har ett par stycken som jag trodde hade dött i vinterkylan men nu ser det ut som dom kommer tillbaka o det blir jag glad för.
Ha en skön dag. /Knatten

mammi sa...

Vilken prestation !!! Jag menar att va uppe så tidigt, ärligt sagt har jag aldrig varit förkyld En enda gång har jag haft feber, och då rejält. Ostronförgiftning
I ett inlägg jag gjort så har den där rosen vuxit in på altanen, där kan du se den riktigt.
Hoppas du snart blir kvitt det där eländet
Kram

Christina sa...

Vackra rosor har du! Olyckligt det där med åkgräsklipparen. Men det var väl inte meningen antar jag! Allt ser så prydligt ut hos dig.
Hoppas att din förkylning ger med sig snabbt, du har ju haft tillräckligt med elände den sista tiden.
Krya på dig!
Ha det gott!
Christina