KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!söndag 30 maj 2010

BLOMBILDER

Det är egentligen massor jag vill berätta om eftersom det händer så mycket i trädgården just nu, men jag får nog dela upp det lite. Sen måste jag också berätta att jag kanske inte kan komma in på bloggen på ett tag, imorgon blir det nämligen ny dator. Visserligen har jag blivit lovad att ALLT i min nuvarande dator ska flyttas över, men.....man har ju varit med förr!
Men eftersom jag i förra inlägget inte på långa vägar visade allt som blommade just nu och inte heller visade alla tulpaner jag har i pallkragslådorna, så fortsätter jag med bildavalkaden.Den första tulpanen är en vit, dubbelblommig sen sort som heter `Mount Tacoma´ som jag satte i både den gula lådan och i dom två vita.
Dom här polkagrisfärgade tulpanerna är så fantastiskt läckra att jag bara var tvungen att visa flera bilder på dom. Namnet är `Estella Rijnveld´ och det är en papegojtulpan (Parrot).
Dom är naturligtvis planterade i den röda lådan.Sen har vi en översiktsbild av pallkragsrabatten där man ser att det är mycket vitt, det är narcissen `Thalia´. Det är en vit påsklilja som har 2-3 blommor på varje stam och som jag satte 100 stycken av. Fast hälften på baksidan i rabatten mot kohagen.
Något annat kul som blommar just nu är svavelpionen Paeonia mlokosewitschii som jag flyttade från långrabatten till den gula pallkragslådan. Den levde visserligen, men det var inte så mycket mer efter att ha blivit planterad där för en 5-6 år sen.
Nu, redan andra året i pallkragen, så blommar den. Den gillade tydligen flytten. Synd bara att inte jag gillar den speciellt, men jag kanske börjar göra det nu när den både växer och blommar!Nu har jag flyttat över till baksidan, där har vi den lilla "rönnrabatten". Ja, alltså det som tidigare var en rönnrabatt. Numera är rönnen kapad till två stödpinnar att hålla nätet för två klematis, så speciellt mycket rönn som är där är det ju inte.I den här rabatten finns det en hel del, bl.a. några botaniska tulpaner som jag inte vet namnet på samt den vintergröna brokbladiga busken Aucuba japonica f. variegata. Den tog lite stryk under vintern så jag fick ta bort en hel del bruna blad, men verkar som om den hämtar sig. 


Nedanför murrabatten, som var den senast grävda rabatten förra sommaren, finns från vänster rödbladig alunrot, en himmelsblå iris, en gulbladig & vitblommig akleja, en rödbladig fläder med rosa blommor som framför sig har ett nytillskott; en mycket speciell och tjusig klöver. Det är Trifolium `Draculas Blood´ som inköptes på Öland hos Albrunna Perenner mot bättre vetande. Den ska nämligen ha väldigt lätt att sprida sig. Men.....den var grön med vinröda fläckar - så den bara måste med hem och här sitter den ju på en ganska begränsad plats! Längst bort syns några underbart limegröngula alunrot.
I murrabaten både växer och blommar det. Naturligtvis en massa lökväxer men också rosenbräckan Saxifraga arendsii-hybrid `Peter Pan´och  mossfloxen Phlox `Emerald Cushion Blue´. Nedan en annan kul växt inköpt på Albrunna som jag inte vet något om. Ska dock kolla upp den imorgon. Den är rätt snygg, hoppas att den är tålig också! Det är alltså den lilaröda smala saken i bakgrunden!!Jag avslutar med en bild på mitt trädgårdsland, en dubbel liten pallkrage i vilken jag satt fem tomatplantor. Dom och en paprikaplanta som fick en egen kruka fick jag igår av god - och mycket snäll - vän. Som dessutom tillsammans med sin man bjöd oss på en behövlig middag.
Vi var dock så trötta efter allt trädgårdsjobb att vi var väldigt trista middagsgäster, så idag fick man ringa och be om ursäkt. Men så kan det gå när man är helt slut efter tre dagars hårdkörning, men nu börjar det i alla fall "förträdgården" bli mer än halvklar. Halva gräsmattan är sådd, en jordhög och en singelhög borta så snart är nog allt klart där ute och då kommer bilder därifrån.
5 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Åh, du har så mycket fint! (skall du ha öppen trädgård nåt i år, minns att du hade det för ett par år sen, fast jag var ju inte där tyvärr) va kul att svavelpionen gillade flytten, det är klart du "skall" gilla den, den var ju jättesöt!

ullis sa...

Tjoho! Här var det läckra blommor i långa rader, den polkagrisrandiga tulpanen var riktigt snygg! Och Sussi; du kommer snart att ändra dig... mlokosewitshii är ju fantastisk vacker!!! Tur att hon gillade flytten så du får se hennes 'riktiga jag'
Ha det bra i trädgården! Kramar Ullis

IreneL sa...

Vad härligt det blommar hos dig! Den polkagrisfärgade tulpanen var ju bara sååå häftig! Var fint det blommar i pallkragerabatten...underbart!
Ha en fin dag! / Irene

Anette sa...

Ja, vi har ju blivit lite bortskämd med dina härliga trädgårdsvandringar och inte blev man besviken idag heller:-) Den där första tulpanen trodde jag var en ros tills jag läste texten. Lycka till med datorn! /Anette

Mimi sa...

Hoppas du läser denna kommentaren nu med hjälp av din nya dator! I så fall är väl allt bra. Visst är ju din svavelpion härlig, du har väl bara varit så utled på att den inte behagat blomma tidigare. Jag trodde faktiskt också att den första tulpanen var en ros. Vad fantastisk den är! Och de polkagrisrandiga är ju ljuvliga! Hälsn Mimi