KOMMENTAR

VIKTIGT!!!


Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!


fredag 5 februari 2010

RUNDVANDRING & ROSOR

I förra inlägget så skrev jag att jag skulle berätta om det ”radikala ingreppet” vi gjorde för att åtminstone försöka få bukt med allt ogräs (speciellt dom vidriga salmbären) i slänten på baksidan.
Det första som skedde efter det att jorden fått vila sig efter rensning och giftspridning var att Rolle, gubben min, körde över den med vår nyinförskaffade begagnade jordfräs. Redan två timmar efter det vi fått syn på den utmed landsvägen med en skylt TILL SALU, så var han i full fart med att fräsa upp hela slänten. Inte så lätt, maskinen var väldigt kraftfull, ibland hängde han nästan efter den som en vimpel!

Men så här fint blev det efter Rolle jordfräst slänten ett par gånger. Nu gällde det för oss att vara snabba och fixa resten annars hade ju ogräset fått fäste igen!


Därefter la vi ut lite stora sten som vi hittade ute i kohagen. Jag fick dessutom komplettera med ett tjugotal sten som vi lagt runt vår brunn som dekoration.


Sen tog Rolle - och Penny - vår lilla pickup och åkte och köpte ett första lass med grus, ett ganska grovt sådant.

Sen var det bara att börja skyffla. Det blev väl en 10 rundor allt som allt med bilen. Och till att börja med så sa vi att vi gör INTE allt klart i år – det här var alltså i slutet på september. Utan vi tänkte spara kortsidan till våren 2010, vi hade börjat tröttna lite antagligen. Men....som tur var så upptäckte vi hur bra det blev och blev inspirerade igen, så vi fixade den biten också.

Därefter kom det roligaste; jag fick plantera en del nya växter jag hade köpt samt flytta dit växter. Bl.a. blev det en massa svarta ormskägg, åtminstone en 5-6 plantor. Dom gör sig ju väldigt bra mot sten. Men det mesta var nyinköp och det mesta var vintergrönt – men viktigast av allt, jag satte växterna extremt glest så att jag kan spraya med Round-up mellan dom om det behövs!


Innan vi lämnar baksidan helt måste jag bara få visa den här lilla korren som satt på staketet och käkade kottar. Han brydde sig inte om mig alls förrän jag bara var en meter ifrån honom, då hoppad han lugnt ner och sprang fram till en stor lärk och klättrade upp. Jättesöt!
Vi har faktiskt många ekorrar i kohagen bakom – och väldigt mycket fågel. Till och med örn har landat på yttertomten! Lite läskigt när man har liten hund!!Nu står vi återigen på altanen men bara för att ni ska få en känsla för var min ”rosfolly” är placerad.
Från början när vi flyttade hit så fanns precis här ett misskött igenväxt trädgårdsland samt en rad med hallon.


Den här odlingsdelen la vi igen direkt, jag är ju inte förtjust i att odla ätbara saker, men vi behöll en plätt som var på 2 x 2 m ungefär. I den fyrkanten tänkte jag åtminstone ha en miniodling med lök, gräslök, persilja och rabarber.

Redan under sommaren så märkte jag hur totalt omöjligt det var att hålla ogräset borta. Jag fick rensa var och varannan dag – och jag hade ju massor att göra med anläggning i resten av trädgården, så det var inte kul!

Så redan nästa vår hade jag betämt att den här grönsaksodlingen skulle bort.Istället så grävde vi ner plankor runt om plätten och satte en stolpe i varje hörn. Sen gjorde vi en smal rabatt på tre sidor, la en massa grovt grus i mitten och så grävde jag ner 4 klängrosor vid stolparna. Jag som inte skulle ha några rosor alls! 


Anledningen till att jag inte ville ha rosor är att dom är så taggiga och jag försöker undvika taggigt i min trädgård. Jag har t.ex. aldrig haft en Berberis!
Men nu föll man alltså till föga, fast jag valde inte rosafärgade rosor som alla mina vänner trodde jag skulle ha. Nej, det blev gula, aprikos och orange. Vilket jag nu är väldigt glad för. Även folket i bygden tydligen som vid flera tillfällen påpekat att det var just färgvalet som gjorde att det ser så snyggt ut! Jaså!?

Även i rabatten under rosfollyn har jag försökt hålla mig till dom här färgerna, men det är inte lätt. Av någon anledning så blir det ofta lila blommor jag köper (fast det är ganska snyggt mot dom här gul och orange). Sen har jag också sparat en rugge rabarber, en persilja och en gräslök. Just den här blomman är dock en jag fått, en orange smörboll – Trollius chinensis `Golden Queen´.


Här lämnar vi "baksidan" och rosorna, men jag lär återkomma för det finns massor av mer att visa. Speciellt i  i vår, eftersom det förhoppningsvis kommer upp en mängd nyplanterade lökväxter. Nästa inlägg blir om södergavelns stenrabatt och så beger vi oss nog ut lite på yttertomten.


Susie

10 kommentarer:

IreneL sa...

Åhhh så fint du har det!! Vilket jobb med slänten...så bra det blev! Underbara rosor! Ha en fin dag! / Irene

Maria i Sennan sa...

Jag följer med glädje din trädgård
Må så gått..Maria

mammi sa...

Vilken rundvandring du visat. Jag reagerade särskillt på den lille söte ekorren!!! De är inte så gulliga om man får in dom. I fjor somras kom en in genom altanen, for runt i stora rummet och vi trodde han skulle ta sig ut direkt. men icke, hela huset skulle genomsökas, innan han stack
Kram
Marianne

Ninne sa...

Jag hänger me´ Det är en underbar trädgård Ni skapat, o du har ju mer på gång??
Kram Ninne

Knatten sa...

Klart man ska ha rosor trots taggarna. Jag väntar med spänning på vad som blir med dina rosor i sommar. Jag har ju oxå rosplaner. /Knatten

Monica sa...

Slänten blev fin ,,snyggt med svart ormskägg,,mitt har förökat sig själv så jag måste ta tillvara plantorna och göra ngt nytt till sommaren.
Rosor mmm!Härligt med dina rundvandringar,
Ekorren var söt våra har inte varit så närgågna sedan vi rev de gamla husen där höll de ofta till men nu ser man dem mest i träden.
Ha en go helg mvh Monica på Pepparb,

NinaVästerplana sa...

Förstår att den bannern passade dig perfekt ;-)
Snygg ritning du fått till över trädgården.... Det skulle jag vilja lära mig....
Ha en fortsatt go helg
Nina

Anonym sa...

Slänten blev otroligt bra och vilka rosor...vilka underbara färger. En fröjd att titta på bilder från din trädgård.
Ha en bra helg
Susanne

Bitte sa...

Jättekul att följa ditt arbete med trädgårdsplaneringen. Väntar med spänning på våren då vi får se allt igen...men innan dess får vi säkert se annat spännande hos dig :)

Anette sa...

Men SUSIE att du finns här?! Varför har du inte sagt nåt:-)
Jag kollade på nya TB och såg adressen där. Tycker nog denna layouten på blogspot är lättare än nya TB. Dessutom verkar det ju fortsätta strula där.
Vi hörs! kram Anette