måndag 11 mars 2024

FÖRÄNDRINGAR del 3

 I helgen var det massor med MC-race, Formula One, Nascar och Indycar vilket gladde mig mycket. För nån ork att göra nåt annat än att titta på TV finns inte. 

Jag har ju haft nån typ av influensa i hela 4 veckor, vilket naturligtvis tagit hårt på mig. Har ju ingen motståndskraft alls. Så nåt nytt kul att berätta har jag inte, så jag fortsätter att visa vad vi gjorde när vi flyttat hit. Vi har under åren vi bott här förändrat både huset och tomten väldans mycket.

Vår "domän" som den ser ut numera, en f.d. skogstomt utan grannar på nästan 5000 kvm.

Som jag berättat tidigare så har Rolle tagit hand om byggnaderna, själv har jag roat mig med tomten. Vilket har varit ett otroligt jobbigt men samtidigt jättekul. Det första jag gjorde var att plantera en massa buskar, små träd och stora perenner mot vägen på innertomten. Hade krukat en hel del växter i Örby innan vi flyttade hit och dom fick jag glädje av här.

Utmed stängslet mot vägen var det bra och djup jord, så växterna trivdes verkligen.

Sen råkade jag på ett gäng gubbar i skogen när jag gick en prommis med vår hund Penny och som seden är här så måste man ju byta lite ord. Det visade sig att dom avverkade skog åt vår närmaste bonde, vilket var intressant. Så det slutade med att vi fick ett hundratal höga träd avverkade i "förträdgården" och "parken" och en ljus och solig tomt istället för det Ekstaborna kallade "skuggarve"!

Mäklarbild där man ser en massa träd trots att fotografen gjort allt för att försöka
missa dom.

Sen så tog vi också bort den gamla vägbanken på baksidan. Den innehöll massor av sten och grus samt höga träd med enorma rotsystem. Vägen drogs om på 1930-talet och hade aldrig rensats därefter, så det gick inte ens att få ner en spade i jorden. Därför fick jag lägga ner idén om att göra en vacker blommande slänt. Istället grävdes vägbanken bort på innertomten och sluttningen som blev kvar mot vägbanken i kohagen kläddes med sten.  

Stenvallen mot kohagen.

Förutom småstenen så la vi också dit lite större sten samt grävde ner lite vackra buskar. Sen fortsatte jobbet i trädgården med att bygga en murrabatt mot marken bakom garaget där vägbanken fick vara kvar. Den fylldes med specialjord och lite surjordsväxter planterades. 

Efter några år hade surjordsväxterna - kolla in rhododendron längst till vänster - börjat se lite
trista ut så numera växer där vanliga kalktåliga växter.

En ruin byggdes också - det gällde att passa på när vi hade tillgång till både sten och stenläggare som kunde göra nåt kul med dom.  
Ruinen sedd inifrån tomten.

Hela hörnan mot "parken" grävde jag upp för där det var så dåligt med jord att gräset inte ville växa.
Stenhörnan mot det som så småningom blev "parken" (innan upprensningen
efter avverkningen)


Samma stenhörna som ovan klar och färdig. 

Det blev naturligtvis en massa annat gjort också, men det återkommer jag till!

SUSIE




3 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är roligt att titta tillbaka och se hur hus och trädgård har utvecklats. Ni har verkligen gjort underverk med trädgården.
Ha en glad måndag!
Kram, Ingrid

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Jag förstår att tomten kallades Skuggarve. Vilken tur att det avverkades så ni fick en mycket ljusare tomt. Ruinen är verkligen jättefin.
Trist att influensan fortfarande håller dig i sitt grepp. Jag hoppas verkligen att du snart kommer att må bättre och kan komma ut lite.

Kram Anita

Maribel sa...

Hej Susie!
Så kul att se förändringar som ni gjort. Gillar muren riktigt mycket.
Är det en rosenflockel som är så stor och ståtlig? Har köpt en på växtloppis undrar just om jag planterade den på fel ställe. Trodde inte den skulle bli så stor. Den är fin.
Ha det gott /Kram Marika