torsdag 7 mars 2024

FÖRÄNDRINGAR del 2

 Det börjar likna riktig vår ute faktiskt. Och det varnas inte för sämre väder inom den närmaste tiden, så jag är hoppfull!

För att roa mig själv så fortsätter jag på det jag bloggade om sist; Förändringar i trädgården. Egentligen så skulle jag planera lite nytt, men än så länge vågar jag mig inte på det. För det vore väldans trist om jag sen inte skulle kunna fullfölja det jag planerat. Då är det bättre att skriva om det vi gjort sen vi flyttade hit!

Husets utseende när vi flyttade hit med några vildvuxna ölandstokar
och hallonbuskar i trädgården - det var allt!

Sist skrev jag om både poolen och växthuset, men nu måste jag gå längre tillbaka och visa hur det såg ut dom allra första åren vi bodde här. Så jag börjar med själva tomten som var totalt misskött - eller man kanske ska säga "inte skött alls".


Vår firma Ronwill Speedshop flyttade med till Gotland...


Vi hade egentligen tänkt pensionera oss och bara lägga ner vår firma direkt efter flytten, men istället blev det så att vi faktiskt jobbade på extra länge. Våra kunder bad oss och vi hade rätt mycket att göra dom första åren. Det vi jobbade med var att sälja specialdelar till race-, rally-, sport- och veteranbilar. Rolle hann faktiskt bli 72 och jag 67 innan vi till slut sålde företaget. 

Det vi (Rolle) började med först var att måla om hela huset
 i 2 nyanser av grått.

Rolle fick ägna sig åt att sköta om huset både ute och inne. Själv tog jag hand om tomten. Den var i uruselt skick och inte alls vad man kallar trädgård. Så för mig som är trädgårdsfanatiker blev det riktigt jobbigt, men samtidigt jättespännande. 
Det blev massor av rabatter innan jag för några år sen av olika skäl
började lägga igen en del av dom!

Det som kom efter husmålning var att vi tillsammans gjorde om ingången från parkeringen till ytterdörren. Vi la betongsten på gången så man kunde ta sig in i huset utan att dra in en massa jord och gjorde en "stenrabatt" bredvid. Vi gjorde det så ordentligt att den fortfarande efter 22 år är helt OK!

Några gånger när trädgården var lite uppväxt hade jag trädgårdsvisningar - vilket var
 kul men otroligt jobbigt!

Men vi nöjde oss naturligtvis inte bara med ett hus samt den trädgårdsbod vi hade ställt upp. Rolle ville också ha ett stort garage, så det var nästa byggnad. 

Här syns dom två nya byggnaderna till höger - laserade i 2 olika gråa nyanser.

Vi började redan innan vi flyttat ner med att slå upp ett litet trädgårdsförråd och därefter byggde vi ett garage där det går in 2-4 bilar och en massa annat. Som våra åkgräsklippare samt så småningom tillbehör till poolen. Dessutom är det förråd för sånt som vi inte vill ha inne i "verkstan"  - alltså det tillbyggda garaget.

Penny vår Lancashire Heeler tik (engelsk nötkreatursvallare som blev 16,5 år) följde
med oss hit. Därför blev det ett gunnebo runt hela "innertomten" för hon vallade traktorer
som körde förbi. Och platta hundar är inte kul...

Som synes på en av bilderna ovan så började vi avverka en massa träd. På "förträdgården" växte en massa höga tallar och dom togs bort och marken planades ut. Likaså på "yttertomten", alltså i andra änden av tomten. Det blev runt hundratalet höga tallar - för att vara på Gotland enormt höga - vi fick borttagna.

"Utsikt" från "lilla altanen" mot skogen mitt emot som till vår glädje så småningom avverkades.

På framsidan av huset fanns en "finingång" som aldrig användes. När vi satt upp gunnebostängslet så fanns det ingen möjlighet heller att ta sig in på tomten där. Så då byggde vi en altan i anslutning till entrén som vi använder när det är extra varmt och man vill sitta i skuggan. Eller när man vill se lite folk som kör förbi...

"Lilla altanen" på framsidan.

Vi har naturligtvis gjort en massa mer, som att vi byggde ruinen och murrabatten gjorde pallkragsrabatterna, tog bort vallen efter en väg på baksidan osv. men det återkommer jag till. Alltid bra att ha nåt att skriva om och visa bilder på. Så jag slutar för dagen...

SUSIE



2 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Susie!
Gillar före och efter bilder, det ser jättefint ut.
Hoppas verkligen att du kan komma ut i trädgården i vår och sommar.
Ha det gott /Kram Marika

Ölandsvindar sa...

Oj, vad ni har åstadkommit mycket. Det är ju en klar fördel att ha en gubbe som är intresserad och kan ta i när det behövs. Själv har jag en som suckar och ser lidande ut om det så är en enda liten planta. Men...nu planerar jag inte några nya storverk utan tvärtom: Vad kan jag dra in på, hur ska jag ställa alla krukor så vattningen blir så enkel som möjligt osv. Å andra sidan så har jag för första gången en egen balkong i Trosa. I år blir det inte så mycket där, men nästa år kanske...där kan jag planera i lite mindre skala. Hälsningar till dig och Rolle från "den andra ön" /Kerstin