TRÄDGÅRDEN 2002-2003

På den här sidan visar jag bilder på hur det såg ut här på Stjärnarve när vi flyttade hit, samt några på hur det sett under förvandlingens gång och hur trädgården ser ut nu samt en liten översiktsritning. Vi börjar med mäklarens - mycket förskönande - bilder från november 2002.


Här är det framsidan som visas. Notera dom två fristående spireorna mitt på gräsmattan, dom förväxta rosenspireorna utmed huset på framsidan och så raden med ölandstok nedanför södergaveln. Det, plus en Kerriabuske, var allt i "prydnasväg" som fanns - men stora förväxta och pinniga träd, det fanns det!


Här ser man framsidan med den låga byggnaden med hall, duschrum, kontor och verkstadsdel till höger - och så en massa träd framför huset. Och det trots att mäklaren gjort allt vid fotograferingen för inte få med så många. Det skulle ju se så ljust och luftigt ut som möjligt!


Den här bilden ovan är från platsen där vi numera har det fristående garaget och trädgårdsboden. Så här murrigt och skuggigt var det på baksidan av tomten!


Här är det också baksidan med altanen och södergaveln som är fotade från andra hållet, från det som numera är "yttertomten". Man ser tydligt raden med ölandstok och till vänster ser man hallonsnår och en massa "slybuskar" lite här och där.

Här är våra två "fraktbilar", alltså en skåpbil och en liten pickup (den har vi kvar), som vi fraktade ner våra saker med en gång i månaden. Det tog sen hela 8 månader innan vi flyttade hit för gott med vår firma. Faktiskt dagen före min födelsedag - den 25 juli 2003. 
Kolla in "murret" och alla hemskt höga träd i bakgrunden. Inte undra på att det kallades "Skuggarve" istället för "Stjärnarve" av folk i området!

Nu har vi kommit till första vintern, alltså 2002/2003 - och då när alla blad är  nerfallna så ser det inte riktigt lika mörkt ut!

Här har vi redan stensatt ingången. Det var bara en hårdtrampad sandväg här tidigare med en massa ogräs i. När jag sen försökte rensa bort ogräset revs sanden upp och blev lös, vilket betydde att det blev rena sandtaget inne. Inte så kul! Gången la vi själva och  jag är både väldigt nöjd och dessutom mycket stolt över den. Den är faktiskt lika fin fortfarande.
Kolla in krukan med den lilla pagodkornellen i, så såg den alltså ut efter ett år här nere!


Så här såg den trista entrén ut. Inte bara huset utan också alla lister och dörrar var helt vita och tråkiga. Men den hösten hade jag i alla fall en tjusig "bågdekoration" som jag fått av svärmor. Hon köpte den på Klinte Marknad vid sitt första besök hos oss på hösten, men såna finns inte att köpa längre.
Tyvärr hann kära svärmor bara med ett besök till, det var under den kommande julen.
Till vänster ser man kameleontbusken (en klängväxt) som jag hade haft i den här krukan i c:a fem år innan vi flyttade hit. Den är numera nedgrävd precis bredvid grinden till innertomten.


Kolla in den pyttelilla  (alltså väldigt kraftigt nedklippta) forsytian nedanför matrumsfönstren. Två små ynkliga grenar sparade jag bara - vilket jag är tacksam för idag. Alltså att jag inte sparade fler, för den är inte bara flyttad utan har också blivit enormt stor!


Så här "kul" såg det ut i det som numera kallas förträdgården. Alltså bara en massa ogräs, torrt gräs, sly, buskar och en del stora träd.


Här ser man att vi redan på hösten första åren försökte rensa upp och räfsa bort det värsta, utan att lyckas direkt. Det hade tidigare tagits bort en massa träd här och med tiden så sjönk jorden och stubbarna kom upp, vilket betydde att när man körde åkgräsklipparen här så kunde det bli tvärstopp ibland. Alltså var vi tvungna att göra något.....


Redan året efter flytten så började Rolle att tvätta & skrapa och därefter måla om huset - som alltså tidigare var helt vitt och verkligen urtråkigt!


Här är huset färdigmålat i två nyanser av grått och värmen till verkstaden uppsatt, samt det gamla altanräcket är också påmålat. Tyvärr upptäckte Rolle då han målade det att det var helt ruttet, alltså inget att spara på. Men han orkade inte fixa det samma år, speciellt med tanke på att vi också måste lägga om hela altantaket. 


Här ser man att jag första åren här hade en hel del bonsaier, både på samt nedanför altanen. Det var totalt ett trettiotal som jag tagit med från Stockholm. Tredje vårvintern här blev dock den värsta på 50 år - med först varm vår i februari och sen minus 20 över en vecka i mars - så trots vinterförvaring i en stor låda med frigolit på altanen så gick alla åt.

Den här lilla treuddslönnen , en Acer buergerianuim, var en stor favorit. Speciellt framåt hösten eftersom den fick så otroligt vackra höstfärger. Kolla in den lilla krukan med en accentväxt till vänster. Krukan är gjord av min keramikerväninna Ulla Schaub i Västerhaninge och formad som en liten stjärt! *fniss*


Längst upp till vänster på "innertomten" växte knappt något gräs eftersom det var så dåligt med jord och väldans torrt och soligt.

Alltså grävde vi bort grässvålen, la vi dit några utvalda stora stenar och fyllde upp med grovt grus/småsten.
Vi la ingen täckmatta under, anledningen var att det hade jag mycket dåliga erfarenheter av från Stockholm.

Där var det nämligen lerjord och vi var tvungna att lägga skydd under, men när växterna jag planterat lite här      och där kom upp rätt igenom mattan precis överallt, så fick jag stora problem när jag skulle rensa. 
Mattan åkte nämligen upp med rötterna eftersom rötterna växte rätt igenom, så det var enormt svårt att fixa till det. OK, det var en speciell väldigt invasiv växt, en 3 dm hög gulbrokbladig bambu!Väldigt snygg, men alltså fruktansvärd på att ta sig igenom precis allt!!

Efter "stenhörnans" stenläggning var det klart för plantering.


Den här alunroten finns faktiskt kvar på platsen, fast den är betydligt större nu.


Det som ser lite rött ut till vänster var en rödblommande lupin.
Kolla in hur vilt det är ute på "yttertomten" bakom - och inte fanns det någon ruin där då! Och kolla hur pytteliten granen bakom tallstammen är!! Den är jättestor nu och måste nog tas ner inom några år - fast Rolle stammade upp den sommaren 2011 och då blev den jättesnygg!


Året efter var lupinen riktigt snygg och färgen gjorde sig bra mot stenarna. Tyvärr gillade den inte att växa så här torrt, så jag flyttade den till långrabatten som syns i bakgrunden. Den lite större mörka växten som är planterad utanför staketet är en katsura som numera är ett flerstammigt litet träd på 4-5 meter. 


Här är det pyttelilla vintergröna videoxbäret, Cotoneaster salicifolius, som jag beställde hem från Danmark. Jag hade sett en sådan nere vid kustvägen, men det var bara det att just den var ett 3-4 meter hög och flerstammigt litet träd. Alltså beställde jag hem en så stor planta som möjligt. När jag hörde priset, 139:-, så förstod jag ju dock att så speciellt stor kunde ju plantan inte vara. Jag blev dock väldigt besviken på dom här pinnarna, men det har faktiskt gått över. 
Den växer som ogräs och 2009 var den jättestor innan stormen tog mer än halva busken. Vi har försökt att rädda den ganska höga halva som lever, men vi får se hur det går. Växer den inte till sig och blir vacker så får vi ta bort den - och köpa en ny planta!

Här ser man också att jag planterade ett tvåårigt silverkungsljus, vilket naturligtvis har spridit sig överallt (vanliga kungsljus växer ju vilt här nere) och kommer upp lite här och där. Men...jag brukar inte ha några problem att bli av med plantor, många besökare blir väldigt förtjusta i just den här sorten!


Här är en liten gulbladig smällspirea, som alltså inte är någon spirea utan en Physocarpus. Jag gillar smällspireorna och har numera massor av dom i både gult och rödbrunt och den här har naturligtvis blivit jättestor. Härliga höstfärger får dom, grönskar tidigt och behåller bladen extremt länge - och fort växer dom till sig också, vilket är bra för oss som inte är tonåringar längre!

Här syns den lilla vit/grönbrokiga pagodkornellen som fått flytta från krukan vid ingången och redan här börjat växa till sig bra. Fast numera är den fem gånger så stor. Tujan i bakgrunden är den jag var tvungen att beskära och stamma upp sommaren 2009 och bredvid den, på utsidan av staketet, är en brokbladig lönn som numera är ett vackert litet träd.

Jag flyttade alltså den här lupinen till långrabatten, men det hjälpte inte - den dog. Tyvärr, för jag gillar verkligen lupiner och jag försökte skaffa mig en blodröd igen men den blev rosaröd. Alltså får jag göra fler försök. Den vita trivs ju helt otroligt, bara blommar och blommar hela sommaren tills frosten tar den.....

Här sitter lilla Penny, vår älskade Lancashire Heeler tik som alltså fick tas bort efter midsommarhelgen  2011, innanför grinden till "innertomten". Här är hon fortfarande ung och pigg, skulle tippa att hon är runt 11-12 år och då hörde hon fortfarande bra. När hon till slut fick sluta sina dagar var hon hela 16,5 år. Då hörde hon nästan ingenting längre  - vilket var både på gott och ont!
För när hon hörde så uppmärksammade hon alla traktorer som åkte förbi - och det gillade hon inte, dom skulle vallas in - så därför var vi tvungna att sätta upp det svarta gunnebonätet runt det som sedemera blev "innertomten" redan första sommaren!



Till slut har vi en översiktsritning på tomten som alltså är på nästan 5000 kvm, inte har några direkta grannar, ligger i en liten skog och är väldigt långsmal. Nu är inte kartan riktigt bra ritad (skyll på mig), för "yttertomten" är betydligt mer långsmal. Hela tomten ser ut som en lång spetsig båt med aktern vid infarten!

Susie