tisdag 19 oktober 2021

SISTA NJUTNINGFULLA DAGAR

 Wow - vilket underbart väder man vaknade till igår! Och i förrgår blev det riktigt fint på eftermiddagen efter en gråmulen förmiddag. Tänk om hela hösten kunde vara så här!! Men det är väl ingen större risk - idag har det regnat!!

På vår brunn vid infarten har jag en sorts fräken som jag köpte i Skåne 2019. Det är ett ogräs, gillar fuktiga marker, så jag har plantan i en ytterkruka med vatten.

Igår bad jag Rolle göra iordning åkgräsklipparen så jag kunde ta ett varv på innertomten. Det tog nästan ett par timmar och det var vad jag klarade av att svischa runt innan jag blev som en isbit. För varmt ute var det inte precis - endast +8. Men man får väl vara glad över att det var plusgrader.....


Här är tomten bredvid garaget, med en liten traktorstig till höger ut i kohagen. Det som ser ut som en brun häck bredvid är alltså vildväxande ormbunkar!

I förrgår eftermiddag tyckte Rolle att vi skulle ta en liten biltur. Man sitter ju för det mesta här hemma och glor hela dagarna och för att vi skulle få se lite liv och rörelse så föreslog han det. Nu hade jag en del att göra hemma först; Tvätta, göra äppelkaka till Rolle samt den önskade middagsrätten: Dillkött (på fläskkarré). Som alltså inte blev gjord till helgen som det var tänkt. Det kom andra rätter i vägen..... 


Nyklippt gräs - med massor med klippta löv - samt alla små löv som ramlat ner från Acer negundon vid ingången. Alltså inget bra ställe att ha ett lövfällande stort träd.....

Alltså kom vi inte iväg förrän framåt halv tvåtiden och vi hade inget mål alls. Men...vi åkte rätt över ön och då kom jag på att vi skulle svänga förbi min frissa (och vår kompis) Margeurite. Hennes ragdollkatt hade fått 4 kattungar för massor med veckor sen, men vi hoppades att dom både var sålda och levererade. Låter konstigt kanske, men man vet ju hur svårt det är att stå emot. Och vi kan absolut inte ha katt här, vi har ju landsvägen går precis utanför..... 


En brokbladig järnek i "långrabatten".

Så kom vi dit - och alla kattungarna var kvar - hjälp! Dom var enormt söta men som tur var så var alla redan sålda (puh). Vi kelade med dom en liten stund - och med hennes jättesnälla hund Tjeck (en tjeckisk vallhund som ser ut som en stor långhårig schäfer) - och så visade jag upp mitt alldeles för långa hår. 


Till höger om järneken fortsätter "långrabatten" med massor med buskar, varav två till efter bambun, bergsrosen och den gulbladiga smällspirean är järnek. En dvärgsort och en vanlig.

Så om ett par veckor när hon har tid ska hon komma hit på lunch el. middag och klippa mig igen. Gick inte den här veckan eftersom hon har fullt upp med sina 5 katter, hunden samt 3 islandshästar. Hon har inte några sysselsättningsproblem precis. Husen, djuren och marken -  hon har en jättetomt - sköter hon numera alldeles själv. Hon blev sorgligt nog änka för några år sen när hennes man avled hastigt. 


Har en del "konstiga" saker på tomten.....

När vi kom höll Margeurite på att klippa gräset, så det var där jag blev inspirerad till gårdagens jobb. Ett jobb Rolle tycker är helt onödigt, men som jag tycker är ganska viktigt. (Här skiljer sig trädgårdsfanatikern och den vanliga människan åt. *fniss*) När gräset blir för långt och det sen fryser till och det lägger sig snö över så kan man få snömögelskador i gräsmattan. Inte snyggt.....speciellt med tanke på att vår gräsmatta inte är snygg som den är med allt ogräs i den!


Varje gång jag ser att granen är borta och hasseln nerklippt blir jag så nöjd.....

Väl hemma igen så åt vi dillkötet som jag hade kokat i tryckkokaren tillsammans med lite kryddor och lite dillkvistar. Jag gjorde en sås på spad, lite grädde och mycket dill samt kryddade med en aning ättika. Blev underbart gott och så mycket att vi gjorde en matlåda som Rolle körde över till vår gode vän och granne Cronis vars fru har brutit lårbenet och just nu ligger på ett korttidsboende för rehabilitering. Ska bli kul att höra om han gillade det också och framförallt få höra om Beth får komma hem snart.....


Här ser man hur det hemskt invasiva - men otroligt vackra - gräset tagit över i rabatten bredvid växthuset.

Nu har den här dagen gått. Vi var först till återvinningen och sen till Hemse och storhandlade. Och om en liten stund ska jag börja med middagen. Jag har att välja mellan Isterband och Torskrygg. Isterbandet brukar jag steka i ugn med massor med purjolök, persilja och äpple och sen ha potatismos till. Med Torskrygg finns det ju en massa kul saker man kan göra, kokt eller stekt. Alltså får Rolle välja vad han vill ha.....

SUSIE





3 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vi har ju också haft soliga fina dagar men igår tog dom slut och nu ligger en grå filt över oss. Men härliga höstbilder bjuder du på!
Jösses, tar det ett par timmar att klippa gräset. Plus 8 lät mycket jämfört med här där det var minusgrader 4 nätter i dad och bara någon plusgrad på dagarna. Men imorse var det plus 10 men kändes inte speciellt skönt ändå för det var så fuktigt.
Alltså dillkött, jag måste nog försöka göra det.Det är ju evigheter sedan jag åt det, säkert 30 år :)
Vilken tur att alla kattungar var sålda ... annars hade ni nog blivit helt sålda på en. Fantastiskt med er kompis som tar hand om allt själv. Beundransvärt!
Nehej, nu är det dags att göra lite nytta. Dom sista chilifrukterna för säsongen ska skördas, ostfyllas och läggas i frysen!

Kram Anita

Ingrid sa...

Dillkött brukar yngste sonen beställa när de åker på kyrkogårdsruna på Alla helgons dag. Få se om jag får någon beställning i år också, för jag har inte gjort dillkött sedan förra årets Allhelgonahelg.
Hur gör du när du gör isterbanden i ugnen? Låter du dem vara kvar i skinnet, eller tar du bort det. Det lät väldigt gott med persilja, purjolök och äpple till det.
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Fina höstbilder från din trädgård.
Alltid roligt när du skriver om maten ni äter också.
Ha det bra!