söndag 24 oktober 2021

MYCKET GLATT ÖVERRASKAD!

 Ibland så blir man faktiskt verkligen glatt överraskad - och det blev jag alltså igår!


Det började med att det kom ett mail från Trädgårdsamatörerna Gotland om att den 5-6 november så skulle det bli en växtmarknad i Stånga. Trevligt eftersom Stånga är hyfsat nära oss, men jag kände inte igen namnet på stället där det hela skulle ske. Det stod att det var på en handelsträdgård som hette Lyrotz med adressen Lye Rotarve. Vad 17 var det för ställe.....!?


Nästan alla trädens löv har blåst ner på grund av stormen.

Vädret var ju lite till och från, men vi bestämde oss i alla fall för att ta en liten tur. I bilen berättade jag om det här och frågade Rolle om han kunde tänka sig att åka dit. Och visst kunde han det, han tyckte det var bra med ett mål. Som tur är har jag bra lokalsinne, så vi hittade direkt trots att det låg lite "off" på en liten väg och att jag inte hade adressen med mig.....



Under stormen så blåste det så hemskt att gräset t.o.m. bröts av.
Till den här krukan blev det en liten rödfärgad silvergirland för att matcha gräsens höstfärg.

Redan vid infarten så såg jag att det här stället var nåt för mig. Allt var otroligt välordnat och jättestort - och så fanns det massor av perenner, höstblommor och vansinnigt mycket prydnasgräs. Yes, jag hade hittat mitt eldorado. Dom hade öppnat i maj i år, så det var kanske inte så konstigt att jag inte visste att det fanns. Nu hör det till saken att vi skulle åka dit enbart för att veta vad stället låg exakt. För till marknaden den 5-6 november ska jag åka ensam. Rolle är ju inte riktigt lika intresserad som mig.....



Den stora gjutna krukan bakom ingångens spaljé fick en stor 
gul/grön/lila ljungplanta.

Nu hade den här vackra handelsträdgården ett otroligt utbud när det gäller perenner, prydnasgräs, ljung och höstblommor. ALLT var så snyggt och välordnat och dom hade mycket av lite mer udda plantor. Synd bara att jag inte visst om det här tidigare när jag var "på jakt" efter gräs.
Igår skulle jag egentligen inte ha nåt, men inte 17 kunde jag åka iväg tomhänt, så det slutade med att jag köpte 3 växter för 350:-!


Den gamla plåtkrukan i "stenhörnan" fick en snygg bärljung med cerise bär.
Rolle gillade nämligen den!

Igår så var det endast 6 plusgrader, dessutom blåste det fortfarande hemskt, så jag kunde inte gå runt och titta på alla växter. Så Rolle blev helt införstådd med att jag ska dit 5-6 november och handla mer. Sen om det blir från nån Trädgårdsamatörernas medlemmar eller från handelsträdgården, det får vi se. Men jag är ju bra sugen på nåt av dom otroligt vackra gräsen jag såg.....


En mycket liten del av den jättefina handelsträdgården...

När vi kom hem igår - helt genomfrusna - så ställde jag bara dit plantorna i krukorna. Man vill ju gärna se omgående hur dom kommer att se ut. Så idag har vi, jag fick be Rolle om hjälp att ta bort rotsystemet (dahlia) i den gamla plåtkrukan, grävt ner dom. Efter det så gick jag in i växthuset och pysslade lite. Bl.a. planterade jag om ett trädsedum jag fick i midsomras av vår vän Ingvar.




Nu har jag endast en enda rund halvstor kruka samt den rektangulära stora bredvid poolen kvar att fylla med nåt vinterhärdigt. Jag tror iaf att jag ska göra det, för jag kommer nog att hitta nåt intressant helgen i november - även om jag egentligen tycker att det är lite sent att hålla på med växter då.....
Men i kväll ska jag plantera om skotten av ovanstående palettblad som växte i krukan där det nu finns ljung. Den dog naturligtvis under frostnatten, men jag hade varit förståndig och tagit 2 skott och dom har nu växt ur sina första små plastkrukor.
Men först och främst så ska jag laga middagsmat, Rolle ville ha stekt lax så det ska han naturligtvis få!


SUSIE










7 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Men vilken härlig överraskning. Och när jag tittar på bilden inser jag ju att det där måste vara ett riktigt drömställe. Ska bli spännande att se vad du hittar den 5-6 november.

Kram Anita

Viktória Peričková sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bosse Lidén sa...

Stekt lax. Rolle har god smak. Det är härligt att bli glatt överraskad. Förstår att det kunde vara ett ställe i din smak. Smart att sticka dit och kolla runt lite innan marknaden i november. Givetvis kunde du inte låta bli att några saker fick följa med hem.
Lyrotz borde jag lägga på minnet. Gotlanduppochner kunde kanske någon gång skriva om det. Men inte i november. Då har jag fullt upp.
Kram, Bosse

Ingmarie We sa...

Alltid roligt att hitta en riktigt fin Plantskola/Handelsträdgård som har ett litet annorlunda sorgtiment och mycket att välja på. Ha det bra.

Maribel sa...

Hej Susie!
Det såg ut som ett riktigt trevligt ställe. Så kul att hitta nya ställen.
Ha det gott /Kram, Marika

Paula Merio sa...

Vilket eldorado, nu får Rolle ta hand om kontokorten o bara ge dig en sedel i handen när du åker dit nästa gång, hihi
Jag förstår att det kliar i fingrarna på dig, och snart är det ännu mörkare, kallare och ruggigare så visst ska du njuta av lite ögonfägnad.
Kram från pörtet

Immerbo sa...

Den trädgården skulle jag vilja åka till när jag kommer ner till våren, såg spännande ut och att du berättat om den.
Hälsn fr. Kusinen Monica