måndag 20 juli 2020

EN VANLIG MÅNDAG i TRÄDGÅRDEN

Idag har vi både haft högsommarväder med värme, sol och ingen vind. Men också lite trist gråmulet ett tag på förmiddagen, då det t.o.m. blev lite regn. Hela 1 mm.....!

Men man får vara tacksam för det lilla. För vi har vansinnigt torrt här, att vattna allt i trädgården tänker jag dock inte göra - och absolut inte gräset som nu börjar skift i brunt. 


På bilderna ovan syns från vänster sista biten på vinkeln av "långrabatten" som Rolle har rensat - den bilden är tagen från den lilla stigen som går utmed staketet till vägen och postlådan. 
Bilden i mitten är nedifrån hörnan där "långrabatten" egentligen börjar och den sista bilden är hur det ser ut innan han rensat. 
Den biten ska ha ta i morgon - om det inte regnar. Han har nu ungefär 30 m kvar av "långrabatten" där det alltså växer MASSOR av ogräs. Anledning; Jag har inte rensat långrabatten på två år!

Det här är halva rosenspaljéen i förträdgården till vänster om stigen. Den halva där rosorna - och nävorna - faktiskt har växt i år och tycks trivas riktigt bra. Den andra halvan - till vänster närmast parkeringen - har inte alls lika snygga rosor, så den tog jag ingen bild på.

Den här bilden tog jag ifrån vägen ikväll när jag gick en sväng med Santos. Det är höstflox och dagliljor i pallkragarna - vackra färger ihop. Till höger ser man en del av det lilla trädet "pagodkornell" där halva grenarna är torra efter tre säsongers torka. Så snart det blir hyfsat väder ska vi ta bort allt torrt (alltså Rolle med såg och grensax och jag som pekar var han ska såga). Sen får vi se om det är nåt att behålla. Om inte får han såga ner hela det vackra lilla trädet..... *snyft*

Nåt träd som är vackert är däremot det gulbladiga korstörnet, Gleditsia triacanthos `Sunburst´, som faktiskt är det som gör att en del - både av dom som går eller cyklar, men också en del som kör bil förbi - stannar och tittar. Och när dom gjort det upptäcker dom tydligen mer växter dom vill kika på!
Alltså visar jag två bilder på det idag.....

Här ser man hur stort det blivit och hur vilt det växer. Här får man vara extra försiktig när man beskär så man inte förstör dess ovanliga växtsätt. Att det sen är ett träd som älskar torka och klarar alldeles utmärkt att växa i en "stenrabatt" med torr sandjord under, är ett stort plus.
Trädet bredvid är en japansk katsura (det som doftar nybakt bröd på hösten).

Framför "ruinen" i "parken" växer en rödbladig perukbuske och bakom - mot vägen - en klängros Santana. I ruinen har vi ett bord och en liten bänk, så jag brukar sätta mig där och kika runt i "parken" för att se om nåt har förändrats - och det gör det ju varje dag den här årstiden!


Har har vi perukbusken till vänster och rätt fram också nåt rödbladigt. Det är ett litet träd, en virginiahägg - Prunus virginiana `Shubert´ - som börjar som grön men runt midsommar förvandlas till ett rödbladigt litet träd.

Vi har flera "dekorationer" i "parken", bl.a. den här gamla kärran. Men den börjar bli så skröplig nu, att det nog snart är dags att ta bort den - innan den ramlar ihop och bara ser ut som en vedhög!
Vi hade tre granar som stod rätt nära varandra just här.  Med några års mellanrum tog vi bort två, men lämnade den här. När vi flyttade hit var den bara 2/3 m hög och vi kunde ha julbelysning i den. Nu börjar det nog bli dags att börja fundera på att ta bort den också. En del växter verkar trivas lite väl bra.....

Eftersom jag alltid går in på baksidan så passade jag på att ta en närbild på den gula dagliljan och den blå höstfloxen. 


Dahlian bakom klematisspaljéen vid ingången är jättefin, nog den som är bäst tror jag.

Nedtill på klematisspaljén blommar den här vackra cerislilarosa. Mmmmm.....


Och överst den här lila klematisen, som har lite större blommor - och är underbart vacker. Gissa vilken färg som är min favorit.....!?

SUSIE

3 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Roligt med en fotovandring i er trädgård. Igår slog den första blå floxen ut hos mig, men vi är ju rätt mycket senare. Dagliljorna har också bara knoppar ännu. Snygga komplementfärger förresten, blålila och gult. Och dina klematis! Ljuvliga!

Hoppas allt går bra idag!

Kram Anita

Anonym sa...

Så vackra bilder du visar.
Trevlig blogg.

Kram Tummelisa

tanthuset.blogg.se sa...

Jag bara njuter <3 och det gulbladiga korstörnet är så himla vackert!! Kram!