onsdag 24 juni 2020

ROSOR OCH GNÄLL

Sen ett tag har allt jag skrivit här på bloggen visats med en röd rand under. Alltså som om jag stavat fel. Varför visste jag inte - jag hade inte ändrat nåt!

Men i morse tröttnade jag och gav mig 17 på att hitta problemet. Och det visade sig att efter det att Microsoft  hade uppgraderats så hade dom ändrat till att huvudspråket skulle vara engelska, inte svenska!? 
Hade jag inte bett om! Men nu har jag åtgärdat det, så allt är precis som vanligt igen - så skönt!!
Det är verkligen tur att man kan "lite" om datorer ibland.....

En vy över ingången till "innertomten". Det är den biten med lagda stenar närmast väggen Rolle rensat och biten med småsten
utanför som jag fixat sista tiden.

Men jag vet inte, allt sånt här krånglar för oss just nu. Vi har nu hållit på sen i mitten på maj med att försöka få vårt nya mobila bredband, som Telia bestämt att vi ska ha till hemtelefon när kopparnätet här på Gotland läggs ner. Trots att vi klagat och klagat och klagat, så blir det inte bättre. Datorn som har en egen router fungerar bra, men telefonuppkopplingen går bara när den vill!!!

Här är samma vy från andra hållet. Jag stod alltså nedanför dom två första fönstren - som är till köket - när jag tog förra bilden.

Det mest irriterande just nu är dock att igår fick vi två räkningar på den nya mobila bredbandet. Den ena var på det dom kallar Surfa Plus där både telefon och datorn skulle vara med och som vi begärt att få. Det andra var på nåt dom kallar Hemtelefoni Via Nätet. Tilllsammans på c:a 800:- efter rabatt (!) - för nåt som inte funkar ordentligt!? 
Har kontaktat Telia igen - för hundrade gången - på Facebook och berättat hur det hela krånglar och bett dom ringa upp.....

 
Santos och vresrosen vid ruinen.

Men nu lämnar jag det tråkiga och övergår till att visa att rosorna verkligen har kommit igång. Så nu blir det en massa rosbilder närmaste tiden. Men jag börjar lite försiktigt ute i parken bredvid ruinen med en Rosa rugosa `Rugspin´ som redan har blommat ett tag.

Mycket torra grenar inne i busken, jag får nog klippa ner den ordentligt i vår.

Själva busken är inte den vackraste, men den skulle egentligen inte växa här alls. Jag hade på prov planterat den i rabatten mot kohagen - för den skulle gå bra i skugga. Vilket den inte gjorde alls, så då flyttade jag den hit - och nu är den jättestor och jag har ingen lust att flytta den igen.

Rakt fram är mitt älsklingsträd; ett gulbladigt korstörne Gleditsia triacanthos `Sunburst´ med en planta av den otroliga lavendeln;
Lavendula `Blue Cushion´ som kommer från Blooms of Bressingham.

Nåt annat som blivit stort är den rödbladiga smällspirean Physocarpus opulifolius `Diabolo´ som självsådde sig här i stenhörnan. Precis bredvid växte tidigare den första busken jag köpte här på öjn - ett vintergrönt oxbär Cotoneaster salicifolius tror jag den hette.  Den blev riktigt stor och vacker innan den tyvärr blåste sönder en höst. Sen dess har den varit ful och i år torkade den in helt efter 2 extremt torra år plus årets lika torra vår!

Rosa `Pink Robusta´

Men tillbaka till rosorna. Den här rosen är en modern buskros som verkligen har överraskat positivt. Den är inte bara vacker, utan den är också härdig mot torka. Fast det kan ju också vara så att placeringen ganska nära vår avloppsbrunns underjordiska utlopp som går tvärs över parken gör att den får lite extra näring och vätska!? Men jag hade faktiskt sex rosor till i närheten, men dom är nu nerklippta och uppgrävda. Det var R. `Therese Bugnet & Louise Bugnet´ - dom växte inte snyggt!

Det växer så det knakar både på in- och utsida av växthuset!

I växthuset var det idag 38 grader. Ganska bra med tanke på att det var 26,5 i skuggan och 33 på altanen i skuggan men under tak. Hur varmt det var på den delen som låg i solen och inte hade tak vet jag inte, men poolen höll 29,5 grad och det kändes kallt när man klev ner i den. Men nu avslutar jag för idag, vi ska vi ut igen och bada innan det är dags för middagen. Ja, inte Santos förstås han gillar inte vatten vilket är bra..... 😁

SUSIE

6 kommentarer:

chica sa...

Os computadores e seus problemas..Ainda bem conseguiste resolver! E as tuas fotos lindas!Adorei as rosas! Bona banhos pra vocês ,menos pro Santos, que não gosta! bjs, chica

Susie på Stjärnarve... sa...

översättning av Chicas kommentar: Datorerna och deras problem.. Jag är glad att du fick det räknade ut det. Och dina vackra bilder! Jag älskar rosorna! Bona badar för dig, med undantag för Santos, som inte gillar vatten! Chica

Ingrid sa...

Det är ju märkligt att telefonin inte fungerar. Jag hade bredbandstelefoni på Stenstugu och jag har det här också och det har fungerat perfekt hela tiden.
Hoppas att de rättar till de där fakturorna också!
Kram, Ingrid

tanthuset.blogg.se sa...

Underbara, fantastiska trädgård, jag älskar att se den <3
Vad duktig du var som fixade datorn!! Det hade jag aldrig klarat :D men less blir jag när jag läser om era problem med Telia, skämmes ta mig fan, säger jag! Skamligt att ett så stort företag inte klarar att leverera!
Kram!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Ja du, det där dem telefonproblemen är inte kul. Och inte när dom gör ändringar i inställningarna heller. Tur att du kunde fixa det. Anar att ni har det lika varmt som vi nu. Hoppas att du kan njuta vid poolen. Ser att du har vresros. Men det verkar vara en förädlad form. Här fick vi en lapp i brevlådan att vi enligt lag var tvungna att bekämpa vissa eventuella växter i trädgården. Vresrosen var en av dom. Men inte den förädlade, den är fortfarande tillåten. Har som tur är inga vresrosor, skulle inte vilja börja gräva upp dom nu ...

Ha det så bra som det går i värmen!
Kram Anita

Lena i Wales sa...

Fy så mycket problem du har med ditt internet och dessutom får stora räkningar för något som inte funkar. Tråkigt.
Vilken värmebölja ni har. Vi hade tre dagar av värmen och idag är det en blandning av skurar och sol.
Sköt om dig!