onsdag 8 april 2020

FÖRSTA KLIPPNINGEN!

Idag var jag "tvungen" att klippa gräset för första gången för i år. Det var både långt och tovigt efter att ha växt under hela den regniga milda höst- och vintersäsongen. Förra året klippte jag första gången 26 april, så det är lite tidigare i år.....

Ränderna efter det toviga gräset gick inte bort helt, trots 3 klippningar!
Rolle hade servat min åkgräsklippare, satt dit batteriet igen och kört ut klipparen från garaget och ställt den innanför baksidans grind. En hint om vad han tyckte jag skulle ägna mig åt!

I år ser jag verkligen fram mot alla tulpaner som är planterade i pallkragarna!
Alltså blev jag tvungen att sluta med min sopning av altanen - vilket inte är världens roligaste jobb, påminner alldeles för mycket om vanlig städning - så jag blev bara glad! Istället var jag tvungen att köra 3 (!) gånger på framsidan för att försöka få bort alla ränder som blev vid klippningen. 

Det är företrädesvis 4 sorts växter i pallkragarna; Tulpaner, allium, dagliljor och regnbågslupiner (Lupinus x regalis/Russelhybrider).
Det jag upptäckte var också att det inte är mycket fint gräs på framsidan, det var mest mossa (återigen beroende på den föregående regniga perioden) och så massor av ogräs. Så nu gäller det att klippa ofta samt gödsla så att man ger gräset en chans. Fast då åker man på att klippa gräset var 3:e dag.....

Här ser man hur ojämnt gräset växer - fast det är nog det stället som gräset är bäst på!
Jag hann bara med gavel- och framsidan samt en liten bit av baksidan, så resten ska jag ta i morgon -   och om jag hinner även "förträdgården" (se ovan), runt garaget och trädgårdsboden. Sen har Rolle diket samt "parken" kvar, men det är det ingen direkt panik med.

Det pilen pekar på är den första busken jag planterade sen vi flyttade hit för 17 år sen. Det är en vintergrön cotoneaster som jag tog hem speciellt. För ett antal år sen blåste den sönder tyvärr och nu verkar det som om den har dött!
Jag hann inte heller med att sopa hela altanen, det är vansinnigt mycket med barr som ligger i drivor överallt på den, men det ska jag börja med i morgon för nu vill jag verkligen ha ut resten av altanmöblerna och grillen. Och så ska vi ha upp trädgårdinerna, vilket är ett drama nu när Rolle blivit så vinglig.....men vi ger oss inte!

Där ringen är växer en enormt stor silverhavre, som naturligtvis håller på att ta över hela den här hörnan SAMT har spritt sig i gräset utanför. Alltså är det viktigt att man klipper här ofta.....


Växthuset är så gott som färdigfixat. Idag tog vi upp en jättestor bunke på altanen med ett australiskt flax i. Det har visserligen stått precis utanför växthusdörren, men där skall vattentunnan stå under sommaren. Så med gemensamma krafter och med hjälp av en pirra (potatiskärra) fick vi upp den tunga krukan. Att den inte stod inne i växthuset berodde på att den har fått nåt på bladen som jag inte vill ska sprida sig i växthuset. 

I "parken" - alltså det utanför gunnebostängslet - är gräset hemskt. Men det bryr vi oss inte så mycket om, det får gärna se lite vilt ut.
Så i morgon - skärtorsdagen - ska jag alltså sopa klart på altanen, föröka hinna tvätta bladen på flaxen med ohyremedel, samt klippa klart baksidan med åkgräsklipparen. Fast Rolle ska räfsa bort alla nedfallna kvistar och grenar där först. När alla jobben är gjorda, eller åtminstone dom vi orkar med,  ska vi sätta oss i växthuset och öppna en helflaska champagne - vi ska ju fira vår 59-årsdag!
Till middag blir det sen en liten laxkanapé, hasselbackspotatis med oxfilé och rödvinssås och kanske - om jag orkar - en liten cheesecake med färska jordgubbar! 


SUSIE

6 kommentarer:

chica sa...

Tão lindas tuas fotos,adorei ver. passam uma linda PAZ! beijos, chica

Lena i Wales sa...

Ni kämpar på och finare och finare blir det!
Glad Påsk!

Ingrid sa...

Det är skönt när man får klippa första gången. Då känns det verkligen som om våren kommit.
Ha en riktigt Glad Påsk!
Kram, Ingrid

Ölandsvindar sa...

Snart är det mesta man gör ett äventyr! Vi måste lägga nya kantskydd över dammduken endera dagen. Får se vem som plumsar i först. Glad påsk till er!

tant Hannele på Hisingen sa...

det var tidigt, jag gör inte mycket före midsommar :)

Carina sa...

Tänkte klippa gräset häromdagen fast egentligen bara där jag tänkt ha det kvar. Mest för att kunna se formerna på det jag tänkt anlägga. Men det får bli en annan dag... Det blir kanske en lång grässäsong i år.

Glad Påsk! Carina