tisdag 17 mars 2020

VÅR - VINTER - VÅR.....

Sist jag skrev så var det vinter här. För första och enda gången den här säsongen, hoppas jag!

Idag är det nästan +10 och efter en grå disig morgon skiner nu solen, men det är grå moln på gång igen. Gubbarna från vägförvaltningen har kört förbi och tagit bort "snöpinnarna" utmed vägen - ett alldeles utmärkt vårtecken!

Men "vintern" som kom gjorde att det fortfarande inte dykt upp nåt vackert blommande att fota, så idag blir det lite vintergröna växter som jag tänkte dokumentera. Jag har ju en "långrabatt" på 50 m på framsidan. Den börjar (eller slutar, beroende på hur man vill se det) vid "stenhörnan" med två stycken järnek. 
Först en vanlig Ilex aquifolium och så en dvärg - I. aquifolium `Myrtifolia´ - det är alltså den lilla täta busken längst till vänster.

Efter några vanliga buskar syns på den här bilden först en klippros = Cistus som verkligen har växt sista året. Den fick jag av ett par goda vänner i Burgsvik som en liten planta för en 4-5 år sen.
Sen är det min gulstammiga bambu = Phyllostachys aureosulcata som frös ner helt och hållet en hemsk vinter för c:a 5 år sen, men som har hämtat sig och börjar bli riktigt fin.

Sen följer återigen lite vanliga bladfällande buskar och efter dom en brokbladig järnek = Ilex som jag tyvärr inte har något namn på. Den höll på att dö i torkan förra sommaren. Fällde nästan alla blad, men nu börjar den se ut som den ska igen.
Till vänster är det en av mina otaliga klätterbenved, det här är en gulbrokig Euonymus fortunei var. radicans `Emerald Gold´.





Men...nu fick det vara nog med vintergrönt, det fick räcka med hälften av dom som växer i "långrabatten", så jag gick över till baksidan. Eller rättare sagt till gaveln på huset där jag har "Susie´s Folly". Alltså min "dårskap".
Det började med att jag skulle ha ett litet trädgårdsland där - vilket inte fungerade alls. Så la jag igen det och Rolle fick slå ner stolpar i hörnen och så satt jag fyra klängrosor/buskrosor och det har fungerat bra.


I mitten slog han ner ett CD-ställ som jag brukar ha en blomkruka på och sen blev det småsten/grus runt. Det blev rabatter mellan stolparna utom på framsidan mot altanen så man kunde gå in i "follyn" - och i dom har jag lite allt möjligt.
Bl.a. växer här den gulbladiga dvärgschersminen jag fått av Karin i Skara när jag fyllde 60 och vi var hos henne och kikade. Det är dess 3:e plats, men nu verkar den trivas alldeles excellent - och den har redan börjat bryta! Yes - det är vår!!!

SUSIE

4 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Susie!
Oj så roligt att se kartan över din trädgård. Jag har inte fått hittills riktig bild över den, men nu-wow!
På en så stor tomt ryms det många fina buskar.
Har du gjort teckningen själv?

Ha det gott!
/Anja

tanthuset.blogg.se sa...

Wow!!! Så kul att följa dig genom dom delarna av trädgården och härligt att se skissen över den, ja du vet ju att jag blir lätt avundsjuk ;)
Plogpinnarna står kvar än här, det lär nog dröja innan dom tas bort ;)
Tack för ett fint inlägg :)

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Vilken tur att det finns så många växter med vackra blad när det inte finns några blommor att njuta av. Och det är så roligt att studera din ritning över trädgården. Härliga namn också, "Parken", "Förträdgården", "Innergården". Och tänk vilken nytta man kan ha av ett CDställ :)

Idag vräker regnet ner här men vi hann ut på vår morgonpromenad innan det drog in. Det drar bort till lunch igen så vi slipper att bli blöta på lunchpromenaden också.

Och ... jag ska försöka skärpa mig och lägga ut fler bilder på Lucy :) Hon hälsar till Santos!

Kram Anita

Lena i Wales sa...

Ja, vilka svängningar ni har i vädret, men nu har det nog vänt till den bättre årstiden.
Sköt om er!