fredag 8 november 2019

PLANTOR SOM SPRIDER SIG = VARNING

Idag har vi otroligt nog inte haft några möss i buren i växthuset. Rolles nyuppsatta list fungerar - än så länge! Alltså har jag inget att skriva om just nu - skönt!!

Det här ämnet hittade jag på TRÄDGÅRDSFÄGRINGS sida och eftersom det inte finns nåt kul att skriva om den här årstiden, så tänkte jag varna för en - eller ett par - otroligt invasiva växter!


För massor av år sen - innan vi byggde växthuset och skaffade oss en pool på altanen - så tyckte vi (jag) att det var så tråkigt i trädgården på baksidan. Alltså så grävde vi upp en STOR trekantig rabatt med utgångspunkt från den befintliga Kerria-busken som jag ville behålla. Sen la vi dit ett cementrör och Rolle gjöt en botten, den skulle bli en liten damm.

Kerriabusken i sin höstfärg - samt nedan en närbild på en blomma. Den blommar på försommaren,
 men remonterar ibland till min stora glädje!



  Vi var smarta - tyckte vi då - och la en kraftig markduk över resten i vilken vi skar hål för en massa växter. I första hand blev det olika sorts bladväxter, t.ex. stora gräs, japansk bambu, svartstammig bambu, rönnsumak, fjärilsbuske och så en massa små låga gräs - och så lite perenner naturligtvis.



Eftersom vi så småningom skaffade oss en pool, så la vi igen den lilla dammen och la sten i den. Det fanns faktiskt ett viktigt skäl; Så länge vi hade vatten i cementringen fick vi massor att "hajar" i poolen. Alltså små äckliga vattenbaggar som växte till sig enormt fort när dom kom upp och in i poolen! Inte kul när dom kom simmande emot en när man badade!!




Det jag planterade först var en japansk bambu. Den är jag, trots att den är enormt invasiv, fortfarande förtjust i tack vare dess dekorativa blad med torra bladkanter. Den ska alltså se ut så!
Men jag utfärdar en STOR VARNING för den, den är faktiskt riktigt hemsk. Kommer upp precis överallt rätt genom den tjocka markduken - som alltså inte gör någon som helst nytta. Tvärtom den har bara gjort så att det nästan är hopplöst att rensa bort ogräsen!


Höstfärgat Mischanthus-gräs med svartstammig bambu i bakgrunden och malört i framkant.


Sen satt jag en gulbladig rönnsumak - men där tänkte jag till lite och satt en sort som heter Rhus typhina `Tiger Eyes´. Den är inte alls lika invasiv som den vanliga! Och det har faktiskt gått bra!!


Sen är det ju så att ibland får man plantor av vänliga och snälla kompisar som också gillar att odla. Men...man ska nog vara lite försiktig med vad det är man får och kolla upp plantorna noga.
Jag fick t.ex. gul/grönbrokig malört av en väninna som jag planterade i långrabatten mot vägen.
När hon sen nån månad senare (!) frågade hur det hade gått med den och påpekade "...för den sprider sig väldigt..." så grävde jag bort den noga. Trodde jag.....
Men det visade sig att den hade förflyttat sig till andra sidan av huset till vår trekantiga rabatt nedanför poolen - och där trivs den! Och inte är den brokbladig längre!! Kan nog aldrig bli av med den helt.....så den VARNAR jag också för!


Tidigt i våras så förstod vi ganska snart att vi var tvungna att göra nåt radikalt åt den här rabatten. Den var helt igenväxt. Och malörten samt den japanska bambun kom upp precis överallt. Ja, t.o.m. skott av Kerria-busken - och det blev bara värre och värre.
Så vi bestämde oss för att vara riktigt hårdhänta och försöka ta bort allt utom dom största växterna - vilket visade sig vara näst intill omöjligt! Den hemska markduken var helt "infekterad" av rötter och satt fast som berg! Det gick inte att få ner en spade eller grep någonstans!!





Vi jobbade och slet och använde alla verktyg vi hade. Vi var tvungna att manuellt ta bort "skyddsmattan" bit för bit med hjälp av små och stora hackor. Först när den var borta kunde vi äntligen fräsa jorden under med vår nyinköpta fräs och på så sätt få bort dom hemska rötterna. 


Ett problem för oss var alltså att vi ville behålla en hel del av dom större växterna. Annars hade vi kunnat ta dit en liten grävmaskin och fått hela ytan uppgrävd. Men...det ville vi inte!
Dom mindre gräsen samt perennerna kunde vi dock inte ta nån större hänsyn till, men jag lyckades rädda en 3-4 stycken iaf som jag flyttade till "murrabatten".


 Men vi orkade inte göra hela den stora rabatten klar - det var ett fruktansvärt tråkigt och tungt jobb - utan tog bara den främre biten mot altanen. Bara det tog väl närmare en vecka med hårt arbete. 
Så vi vet vad vi måste göra i vår, det är bara att fortsätta!


När allt var ordentligt rensat så la vi på ett tjockt lager med täckbark och från altanen såg det sen riktigt bra ut. Och inga ogräs har ännu hunnit komma upp, men dom kommer nog till våren.....

Den sista och viktigaste VARNINGEN jag lämnar är att absolut inte lägga markduk där det ska växa invasiva växter, det blir bara tio gånger jobbigare att rensa sen!!!

SUSIE







6 kommentarer:

Mia Halvarsson sa...

Vilket skräckscenario!! Trots det så gillar jag verkligen trädgården och blir lite avundsjuk (men inte över de mest invasiva arterna)! Ja, nog har ni lagt ner massor av arbete där!
Nu ska jag göra ännu ett försök att ändra när jag kommenterar, så får vi se om det funkar, hoppas det.

Mia Halvarsson sa...

Funkar det inte nu så blir jag knäpp(are)

Carina sa...

Tråkigt när det blir så... Har gjort några så'na misstag genom åren och numera har jag bra koll på vad som sprider sig och inte. Nya skott hos gräs och bambu är sylvassa i roten de skickar fram så att stänga dem ute är svårt. Hoppas ni får färdigt nästa år.

Ha det gott! Carina

Rost och rädisor sa...

Känner igen det där med markduken. Det misstaget gör man inte om. Har också kämpat i sommar. Numera lägger jag tjocka lager tidningar som kväver och sen förmultnar efter fem, sex år. Malörten växer i nedgrävda hinkar liksom andra invasiva kryddor. Vet inte hur folk tänker som leende ger bort invasiva växter utan att säga nåt. Jag har fått in purpursporre på det sättet och verkar omöjlig att bli av med. Hade jag bara hittat namnet på den på en gång, men det dröjde. Känns som så onödigt arbete.
Hoppas der löser sig för er. Man får vara envis och ta lite varje dag så det åtminstone går framåt.
Allt gott
/
Anette

Rost och rädisor sa...

Angående markduk så använder jag den vid nyanläggning av gångar som avskiljare mellan jord och grus, men det är ju inte så ofta man har sån anläggning på gång. Det går ändå åt en hel del här eftersom jag gjort slut på svärfars gamla jutesäckar och nu använder markväven i korgar, amplar och alla möjliga byttor med hål som jag planterar i på sommaren. Jag fodrar då krukorna så att inte jorden rinner ut. På facebook brukar finnas olika lokala köp-och-säljgrupper där man kan lägga ut precis allt möjligt. Säkert nån som behöver.
Lycka till!
/Anette

Dilek Kolat sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.