torsdag 27 juni 2019

POTATISJAKT & ROSOR




Igår söndags morse gav vi oss iväg på en liten utflykt. Man kan inte sitta hemma och glo varenda dag – även om vi alltid har en hel del att fixa. Man måste ju få lite ledigt ibland…..
Så vi började med att åka till andra sidan ön (östra) för att leta efter god färskpotatis. En knasig idé för en utflykt kanske du tycker, men det blev väldans trevligt faktiskt. Vi åkte först till dom närmaste gårdshandlarna, men hittade ingen potatis som passade oss (mig). Jag vill ju ha sån som är precis nyupptagen och har lite flagigt skal…..

P1030223
Vallmo och blåklint.

Vi passade också på att åka förbi gårdshandeln i När och handlade där bl.a. godis, alltså 2 påsar med små cocktailtomater som är dom absolut godaste tomater som finns. Dom är t.o.m. godare än dom man odlar själv! En påse gick åt som snask i bilen direkt, men det blev en del annat också. Vi kom så tidigt att dagens första skörd av grönsaker packades upp i boden av bonden precis när vi kom, vilket inspirerade. Men dom har ingen potatis…..


P1030224
En del fält var helt röda.

Sen var vi inne på en 2-3 olika ställen till, men det fanns ingen fin färskpotatis. Till slut kom jag på att när vi hyrde hus av Sten & Monica Nordin (dom som har/hade fiskboden på Sysneudd) så låg det en stor potatisodlare bredvid oss (Skags) där vi alltid köpte mycket god potatis. Och mycket riktigt, där hittade vi ”riktig färskpotatis”! Jakten var över!!

P1030230
I min ”rosenfolly” blommar nu rosorna, fast den sista (till vänster) är sen och hade bara ett par knoppar på gång ikväll.

Efter det så tog vi en sväng till Guldrupe och våra goda vänner Eva & Uffe som var hos oss i midsomras. Det är så att jag sådde palettblad i våras och när ”tjejerna” var på besök så skulle dom ta med sig ett antal plantor hem till Stockholm. Men…det glömdes naturligtvis bort, alltså har jag massor. Så jag frågade Eva om hon ville ha ett uppvuxet palettblad och det tackade hon ja till. Naturligtvis glömdes det bort också! Skulle ha rest mig från matbordet direkt och gått till växthuset och hämtat ett!

P1030229
Men en knopp på väg att slå ut på busk/klängrosen Westerland hittade jag iaf ikväll.

Men…igår var jag smartare och packade in ett i bilen innan vi åkte IFALL vi skulle komma förbi dom. Vilket vi alltså gjorde. Efter att ha lämnat av växten – och fått lite rabarber till Rolles stora glädje – åkte vi till Klintehamn och handlade. Sen åkte vi hem och grillade korv till lunch. Därefter hann jag med att ta ett dopp innan Formula One-racet började 14.15 som följdes av Indycar och Nascar på kvällen. Så det blev en riktigt lyckad och fullmatad dag.

P1030228
På spaljén vid infarten blommar faktiskt fler och fler, även dom jag trodde var döda efter förra årets torka. Här är det klängrosen Parade.

Idag däremot så har jag varit hemma och bara fixat lunch och klippt lite överväxta plantor. Bl.a. en massa överblommade lupiner och en staketdruva som växer mot trädgårdsbodens gavel. Den klippte jag för 14 dagar sen, nu hängde det ut massor av rankor på 1 meter från den igen. Man kom nästan inte förbi den. Jag klippte ännu mer nu, tog även bort en del små vindruvsklasar – men vi har betydligt godare vindruvor i växthuset…..

P1030227
Tror att det här är klängrosen Shogun, men jag är inte säker!

Rolle däremot, han har åkt in till VC i Hemse just nu, men tidigare jobbade han på som vanligt. Han har både finslipat och målat en bit av altanen och en liten trappa. Och i morgon ska han måla en andra gång. Sen är det bara att fortsätt med den upphöjda delen som är runt poolen. Den är visserligen betydligt nyare och därför var den lättare att slipa, så jag tror inte det blir lika mycket finslipsjobb med den. Men det är i vilket fall som helst min gubbes jobb…..

P1030226
Den här vackra tvåfärgade klängrosen är iaf Händel.

I morgon ska jag försöka – om man orkar i värmen – att rensa bort lite ogräs på  baksidan nedanför huset. Sen måste jag faktiskt börja vattna ordentligt (från vår brunn). När jag rensade i pallkragarna idag så såg jag att en hel del växter har börjat sloka. Inget bra tecken! Så jag får ta fram slangen och ansluta till ”pinnen” som jag vattnar jorden med där. Vattnet brukar få stå på en 15-20 minuter i varje pallkragsavdelning – och nu har vi ju bara åtta kvar, så det bör gå bra!!

P1030225
En favoritbuskros nedanför rosenspaljén, William Shakespeare 2000. Tyvärr lite känslig….

SUSIE


2 kommentarer:

Bettys beundran sa...

Oj vilka händelserika dagar. Man kan åka långt för god potatis och utflykter är alltid trevligt.

Bettys beundran sa...

Tack för ditt inlägg på min blogg om gräsmattans vara eller inte vara. Alla synpunkter som redan stärker det jag tänker är bra, nu gäller det bara att sätta igång för så torrt som det är nu kommer man inte ner med en spade o gräsmattan. Vill man ha gräs så är konstgräs bra för de gula som nu är i trädgårdarna är inte roligt. Dessutom har vi ju lätt till att få vattenbrist, på Gotland har ni det väl redan.