tisdag 21 maj 2019

ORKIDÉER, ÄPPELBLOM & TULPANER

Förra inlägget blev totalt misslyckat vad gäller utseende! Jag gjorde nämligen så att jag skrev det på här och sen kopierade jag inlägget till wordPress. Fungerade inte…..
Alltså kommer jag hädanefter skriva det i wordPress och sen kopiera det hit till blogger. För jag hade ett litet helsicke att få till inlägget så att det gick att läsa. Förhoppningsvis blir det betydligt bättre nu, det har i alla fall fungerat tidigare!
P1030007
Som synes så har orkidéerna Pers Nycklar börjat blomma. Jag är så glad och tacksam att vi har fått två plättar med dom i diket vid infarten och att dom verkar bli fler. Vi har också en enda planta som växer i långrabatten, eller rättare sagt under nätstaketet mellan långrabatten och diket utanför. Den är vi väldigt rädda om…inte bara för att dom är fridlysta – dom är ju så vackra också!
P1030011
Nåt annat som också växer vilt här är en rugge med vårkrage samt en massa små självsådda penséer. Dom växer i parken på en plats där det tidigare stod en stor gran. När den var borttagen böt vi aldrig fliset som blev efter rotsystemet mot jord, så nu är det en liten torr kulle. Funderar på vad jag ska sätta där så småningom. Hade tänkt mig en randig Fagus sylvatica `Stricta´ (som jag letat efter – men det finns inga i Sverige tyvärr)!
P1030009
Just nu är vårt vildapelträd ute i parken helt otroligt vackert. Det är som en stor vit boll och jag fasar lite för alla äpplen man måste ta hand om i höst. Dom går nämligen inte att äta. Men jag är trots allt väldigt glad över att vi sparade det och inte tog bort det bland dom andra 100 träden!
P1030010
Man märker att det blivit betydligt varmare, allt verkar vara på gång att börja blomma nu. Hoppas bara att det inte blir så där vansinnigt torrt och varmt som förra året. Vår trädgård lider fortfarande av det – gräsmattan ser hemsk ut redan – för att inte tala om den skada som minusgraderna för några veckor ställde till med.
P1030013
Vi har ett flertal träd och buskar som inte ser ut att ha överlevt, men  syrenerna verkar inte ha tagit någon skada. Dom hade inte börjat bryta när kylan (-5) kom. Däremot är det en stor kameleontbuske (en klätterväxt) som vi hade med oss hit från Stockholm för 16 år sen som ser riktigt hemsk ut. Likaså en Clematis som vi tog med, en massa buskar och framförallt – mitt älskade japanska stora äppelkaksdoftande träd i långrabatten.  Det ser hemskt ut…..
P1030012
Snart börjar nog alla Allium jag har blomma ordentligt. Här är några tidiga bredvid några gulbladiga buskar som är planterade i skydd bredvid växthuset. Vi har nog ett 10-tal olika namnsorter och alla är vackra, men en del får ganska fula blad. Tyvärr kommer jag inte ihåg vilka sorter jag satt var, så nu när jag tänker beställa fler så vet jag inte vilka jag ska ta! Fast det är väl som vanligt, dom dyra är bäst och dom billigaste sämst!!
P1030005
Det börjar också bli svårt att hitta nyutsprungna tulpaner i rabatterna. Det verkar som om tulpantiden börjar lida mot sitt slut, så nu gäller det att passa på! Ovan är rabatten framför rosenspaljén vid infartsparkeringen.
P1030006
Den här liljeformade tulpanen växer i själva rabatten nedanför rosenspaljén och dom har jag haft ganska länge  –  sorten heter Marilyn och är alltså en återkommande bra sort man kan rekommendera!
P1030014
I pallkragarna har jag ju under åren satt en hel del tulpaner, men det är få som kommit tillbaka. Efter några år är dom flesta helt försvunna. Den här sorten som är så pass gammal att jag hade dom redan i Stockholm för över 16 år sen är dock min absoluta tulpanfavorit så den ska få en chans till. Det är en fransad tulpan som heter Burgundy Lace – och den ska jag faktiskt köpa fler av i år! Den är så vansinnigt vacker!!
P1030015

SUSIE


2 kommentarer:

chica sa...

Nem saberia escolher uma entre tantas tão belas flores!Adorei! beijos, tudo de bom,chica

Bettys beundran sa...

Ja, tulpanerna har gjort sitt snart. Det växer så det knakar. Vilket fint äppelträd, tänk om det gav ätliga äpplen. Blommar vildtulpanerna längs med dikena nu på Gotland?