KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 3 januari 2019

ÅRET SOM GÅTT & EN DRÖM GICK I UPPFYLLELSE

Blev inspirerad av flera bloggvänner så jag tänkte jag också skulle roa mig med att göra en genomgång om vad som hänt under 2018.  Dessutom tala om att en dröm gick iaf i uppfyllelse i år. Vilket jag faktiskt hade gett upp hoppet om! Se TRÄDGÅRDSFÄGRING för fleras drömmar.
Det är inte mycket annat man kan göra än att sitta framför datorn just nu eftersom vi har elavbrott och har haft det ganska länge. Men sitta still framför datorn gör att det börjar kännas lite kallt......

JANUARI 2018

Söndagen den 7 januari såg vintern rätt behaglig ut.....

FEBRUARI 2018


Måndagen den 12 februari hade det visserligen kommit lite snö, men det var inga större problem.
Vi passade på att beskära en massa träd och buskar och körde nog på lite väl hårt. Jag fick ryggskott - trodde jag!


MARS 2018


I slutet på februari/början på mars kom vintern, men den varade bara i ett par veckor så det var helt OK. Under tiden han vi göra klar förändringen i vardagsrummet; Vi böt ut vår höga hylla i krom och svart som hängt med oss sen 70-talet. Nu blev det en låg hylla i vitt och blått istället.

APRIL 2018


Äntligen började det hända saker och ting i trädgården och att välja ut en enda bild från april är lite svårt. Men det där med blått tidigt på våren är ju lite speciellt.....den här bilden är från den 7/4.
Tyvärr hade inte det jag trodde varit ryggskott gått över, så det var röntgen av ben och rygg som gällde och jag fick resultatet: diskbråck!

MAJ 2018


Den här månaden kom värmen och torkan (som båda höll i sig hela säsongen) så allt slog ut samtidigt, bilden är från 10 maj.
Min tid gick åt att vattna och att bada i poolen. Rolle hade fyllt den åt mig för första gången på tre säsonger. Jag, som är den som använder den, fick inte bada tidigare eftersom jag hade oläkta hål i magen efter en operation. Under den här fantastiska badsommaren tog jag verkligen igen den förlorade tiden! Det var enda stället utomhus man kunde vara på utan att tycka att det var för hett!!

JUNI 2018Båda rosbilderna är från den 11 juni och dom rosor som överlevde torkan blommade fint, men det
var många som gick åt tyvärr. Det var visserligen bevattningsförbud sen länge, men vi har egen brunn för trädgården och kommunalt inne. Brunnsvattnet räckte bara till 2 timmars vattnade varje dag   
- och det är verkligen "en droppe i havet" när man har nästan 5000 kvm att sköta.

JULI 2018

Bilden över pallkragsrabatterna är från den 10 juli, en tid då allt blommade över väldigt fort. Men å andra sidan blommade allt otroligt. Även sånt man trott var dött, så visst blev blomningen fin ändå. Men herregud vad torrt det var. Nån gräsmatta räckte ju inte brunnsvattnet till, så 2018 hade man en brun matta!

AUGUSTI 2018

Eftersom värmen var så enorm så hade vi flyttat in ett litet altanbord i sovrummet där vi har en gammal flyttbar AC och där Rolle och Santos spenderade mestadelen av dagarna i 22 grader! 
Själv låg jag alltså i poolen i skugga varje dag i 28 grader och tyckte det var svalt!!

I mitten på augusti åkte vi till fastlandet på en veckas semester och bodde i det här nybyggda huset (jättefint) som låg vid Helgasjön ovanför Växjö. Mitt ute i "nowhere", vilket passade oss perfekt - och det fanns AC som tur var!

I slutet på augusti kom "tjejerna" (Monica 75, min kusin och Christina 70, min väninna) ner för att fira våra födelsedagar. Själv hade jag fyllt 73 i juli. Det blev middag på krogen med ALLT (Rolle agerade chaufför och både lämnade och hämtade) och sen blev det nattbad med skumpa (Rolle var vår somelier). Ett otroligt trevligt firande.....

SEPTEMBER 2018


September fortsatte med värme och sol och både dahlior och zinnior blommade för fullt.
Det enda som var jobbigt med alla mina sommarblommor (45 krukor) var vattningen. Trodde jag hade minskat antalet från året innan då jag hade 60, men det var fortfarande för många. Ibland fick jag t.o.m. vattna flera gånger på dagarna - och då var det jobbigt! 
2019 ska jag minska ner antalet kraftigt!!


OKTOBER 2018
En av dom nyinförskaffade höstblommande kameliorna slog till min häpnad och glädje ut redan i mitten på oktober och visade sig vara mycket vacker. 
Den andra klarade inte färden från Holland tyvärr. Efter det har ytterligare en vårblommande dött, så nu har jag alltså bara en höst- och en vårblommande kvar. Men om dom lever vet jag inte efter elavbrottet i 11 timmar när det här skrivs den 2 januari 2019. Har inte varit ut och kollat i kylan ovh blåsten.


NOVEMBER 2019


Den 10 november tog jag lite bilder inne i växthuset och både Santos och mina nya vurm palettblad fastnade på det här kortet. Värmefläkten hade vi redan tagit fram, för det var lite kyligt på nätterna ibland.
Tyvärr vet jag dock redan nu att palettbladen inte överlevt, det har varit för kallt. Och jag som hade skaffat mig ett antal småplantor till. Men jag har tre sorts frö kvar som jag ska dra igång med i februari!


DECEMBER 2018


Snön kom i mitten på månaden, men den låg naturligtvis inte kvar. Men även runt jul så var det iaf ett tunt lager med vitt som såg till att det var lite jullikt. För inne var det inte det!

Så här "kul" såg det ut i gästrummet där dom flesta böckerna från den nerplockade bokhyllan förvarades. Vi skulle ju redan i våras ha lagt in nytt golv, men efter allt strul med 5 olika golvläggare fick Rolle äntligen tag i en firma som åtog sig jobbet - före jul!


När julafton närmade sig och det såg ut så här, då började jag verkligen misströsta. Jag älskar julen och jag älskar att juldekorera och julstäda överallt. Men det var det ingen idé att göra 2018 eftersom golvläggaren var tvungen att stå inne och såga, vilket betydde sågspånsdamm precis överallt. Men jag fick trösta mig med att vi fick ett nytt golv inlagt innan julafton i alla fall!

Istället satsade vi på att få till lite stämning i matrummet med massor av ljus och massor av mat - och det gick bra. Gästerna stängdes sen ut (!) från vardagsrummet där vi baxat in en massa skåp och lådor. Gick inte att sitta där, så vi satt i matrummet till klockan var över nio på kvällen.
Det är inte klokt vad grejor man har! Hälften vore nog!!
Idag - när det här skrivs, alltså den 3 jan 2019 - har dock Rolle varit till återvinningen och Röda Korset med ett 20-tal påsar med tidningar (alla mina gamla Allt om Mat samt trädgårdstidningar), böcker och annat vi inte behöver längre. Fattar inte att man kan samla på sig så mycket skräp.....

Så nu kan vi gå in i 2019 med betydligt bättre om plats för nya böcker och tidningar! *fniss*

Gott Nytt År

SUSIE8 kommentarer:

Ingrid sa...

Trevlig sammanfattning av det gamla året!
Ha en riktigt god fortsättning på 2019!
Kram,Ingrid

Stefan/Veronica Jonsson/Axelsson sa...

Det är så roligt att läsa årskrönikor. Jag har inte skrivit någon, nånsin men kanske ska ta och göra det!?

Just nu är det svårt att tänka sig att det för bara några månader sedan var varmt och skönt.
Nu längtar vi framåt :D

//Veronica

Lillian www.sognafaret.no sa...

Det er så trivelig med en liten oppsummering av året som har gått og hva en forventer av det nye. Ha et riktig godt nytt år!

Anonym sa...

Fint med sammanfattningar - inte minst för sig själv. Man glömmer så fort. Nu blir det spännande att se vad trädgårdsåret 2019 har på lut.

God fortsättning på 2019! Carina

Carita och Bertel sa...

Härliga bilder och sammanfattning över året som gott. Badet i poolen ser underbart ut. Ha det fint. Carita

Anita sa...

När jag läser din årskrönika så känner jag igen det mesta. Bland annat er nya snygga vita och blå bokhylla. Och golvet förstås. Den översta bilden med granen som står där så majestätiskt gillar jag mycket. Och så värmen och den gamla ACn som trots sin ålder var så effektiv. Det måste ha varit härligt för dig att äntligen kunna bada i poolen igen. Hoppas att strömmen kommit tillbaka och att ni börjar få ordning igen i huset.

Önskar dig en skön Trettondag jul!

Kram Anita


Ölandsvindar sa...

Hmmm, samla på sig mycket saker, ja! Årets nyårslöfte kanske skulle handla om att slänga eller ge bort en sak varje dag under 2019. Då skulle det kanske börja bli framkomligt sedan. I går t ex, började jag fundera över en mörk hög, som låg och tog plats på en hylla i klädkammaren. Två par väl använda, för att inte säga äckliga Helly Hansensockor, kvar från den tid då vi bodde i en omgivning som nästan alltid krävde gummistövlar. De åkte direkt i soppåsen. Men visst var det värt en nästan missad jul i byte mot nytt och fräscht! Jag skulle gärna byta flera jular mot det.
Ha det bra och njut! Kram från Kerstin

Bosse Lidén sa...

Den sammanfattningen gjorde du bra. Vackra foton och intressant text. Mest glad blev jag för att du äntligen fick njuta igen i poolen. Och det var verkligen den perfekta sommaren för din comeback. Då kunde du säkert lätt glömma de två förlorade säsongerna.
Trist med elavbrott hos er. Vi hade bara en liten stund på natten.
Torsdagskram Bosse