tisdag 18 december 2018

SNART SÅ...

...påbörjas golvläggningen! Yes!! Äntligen!!!

Vi blev uppringda idag av golvfirman som meddelade att i morgon klockan sju (!) så dyker golvläggaren upp. Helt otroligt! Fast om det sen blir klart innan jul, det vet man ju aldrig!!

Innan hyllorna och böckerna och resten av möblerna var utburna. Nu är det helt tomt överallt så när som på matbordet och två stolar. Dom lyfter vi in i vardagsrummet ikväll när vi ätit! Foto:  Uffe Altin

Så nu blir det inte alls sån jul som vi brukar ha med massor av mat och allt hemlagat. Jag skall för första gången t.ex. köpa en färdigkokt skinka - en med svål - och så ska jag bara griljera den.  
Jag ska inte heller köpa hela sillar och rensa, utan köpa färdiga urvattnade filéer. Sen ska jag bara lägga in två sorts sill och böckling som är en av mina favoriter. 


Det blir hårdkokt ägg med rommajonnäs. Hade tänkt ha räkor på också, men det blir för jobbigt att skala. Sen får det bara bli två sorts lax i år, kall- och varmrökt med rosa sås. Hoppar över gravad och inkokt som jag hade tänkt göra.
Men Rolle vill ha sina sardiner, "Gurras", och en Janssons Frestelse måste vi naturligtvis ha. Det är så bekvämt att äta till lunch dagarna efter. Fast Rolle är inte så där vansinnigt förtjust i det.....


Sen blir det alltså kokt - färdigköpt - skinka, köttbullar (redan gjorda och ligger i frysen), prinskorv och kryddiga - färdigköpta - revbensspjäll och hasselbackspotatis. Till det lite olika grönsaker, cole slaw (som jag ska göra själv), rödbetssallad och så Stilton-ost med portvin och kex samt fikonmarmelad. 
Till efterrätt blir det Visby-chokladtryffeltårta med färska hallon och vispgrädde samt mer portvin. I övrigt inget alkoholhaltigt, utan bara vanlig öl, julmust och läsk.
Glögg blir det när gästerna kommer och så blir det frukt efter maten - om någon orkar!


När man rabblar upp det så här så ser det inte så ynkligt ut. Det blir naturligtvis vanlig ost, bröd &smör, tre sorts senap (varav en är hemgjord) samt kokt potatis också - så jag tror nog våra gäster blir mätta. Det blir få rätter men mycket av dom eftersom maten ska räcka till dagen efter då vi får en gäst; Ylva, vår hustomte Eriks änka. 
Dom brukade alltid komma hit på juldagen. Förra året orkade jag dock inte med att ha gäster två dagar i sträck så jag ringde återbud till Ylva. Jag försökte få julaftonsbesökarna att komma hit på juldagen - men se, det gick inte. Så i år försökte jag inte ens...så stackars Ylva blir ensam med oss!

Som du ser så har vi ett fantastiskt vinterväder just nu. Hoppas nu bara att det ligger kvar över julen.
Fast egentligen gillar jag inte när det är så mycket snö.
Igår t.ex när jag skulle till andra sidan ön till min tandläkare, så var jag tvungen att åka 1,5 timme innan. Normalt brukar jag satsa på en timme och då brukar jag vara i Gammelgarn lite för tidigt. Men igår var det både snörök när jag åkte dit och sen mörknade det lite när jag åkte därifrån. Inte så kul!
Rolle var hemma och såg efter Santos samt körde sin nya tjusiga snökanon. Jag hade hoppats han skulle slippa använda den den här vintern. Men, men...det har alltså kommit massor med snö. Vackert med jobbigt!




Eftersom vi kommer att ha fullt upp med att försöka återställa alla möbler samt städa ALLT nu efter golvläggningen, så tror jag inte att jag hinner med några fler inlägg innan jul. Så jag passar på att önska er alla allt gott! Jag återkommer med bilder på hur golvet blev när allt är klart här hemma!!

SUSIE

9 kommentarer:

Bettys beundran sa...

Vad fint att golvet blir lagt och det hinner de säkert före julafton sedan ska allt tillbaka och sen är det jul i huset.

Unknown sa...

Hej. Vad bra att golvet kommer in. Nu han som klagar. Vad gör du i Gammelgarn då tandläkaren har sin praktik i Östergarn. Är det bara jag som har lite svårt att läsa den svarta texten på brun bakgrund. Den vita som du också har går ju perfekt att läsa.
Nu har jag gnällt fädig.
Kram Uffe

Ölandsvindar sa...

Ojojoj! Nog blir ni mätta alltid! Jag läste något ovanligt klokt i en gratistidning idag. "Ät precis vad ni vill de här tre dagarna! Det har ingen betydelse för hälsan, huvudsaken är att ni äter vettigt alla andra dagar." Jag blir lite trött på alla recept med brysselkål och hur man ska skapa traditionella rätter men med grönsaker som bas istället för kött. Varför måste man ha en "julskinka" om man inte äter kött, frågar jag mig. Hur som helst, här ser snön (1cm) ut att försvinna idag, så en vit jul känns tveksamt. Ha det nu riktigt trevligt under juldagarna så hörs vi så småningom.
Kram från Kerstin

Ingrid sa...

Lycka till med golvläggningen!
Hoppas nu att allt funkar så att ni kan få komma i ordning till jul.
Kram, Ingrid

Susie på Stjärnarve... sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Susie på Stjärnarve... sa...

Käre Uffe,
Det är bra att du klagar, när det är fel! Men...tandis har sin mottagning i Gammelgarns gamla skola - som visserligen ligger i Östergarn - så där är det inte nåt fel utan vi har rätt båda två!
Sen har jag ändrat bakgrundsfärgen på dom två rader med brunt till grått och en rubrik till vitt, hoppas det duger till nästa gång jag byter. Då blir det säkert nåt fel igen..... *fniss*
KRAM/Susie

Lena i Wales sa...

Bra att få golvet gjort, men så nära jul, nja.
Så mycket gott det blir på ert julbord, blir så hungrig att jag skriker åt mannen att börja med maten, han lagar mat ca en gång var fjortonde dag så, hans matlagningstid är betydligt mindre än min, så jag har nog lite rätt att kräva,hi,hi!
God Jul! Nadolig Llawen från Wales!

Rosor och ruiner sa...

OJ, det lät stressigt med golvläggning så nära inpå jul! VI gjorde också det ett år, ja det var första året som vi bodde här, köksgolvet las in till lucia, sen skulle hela köket monteras fram till jul, vi hade microugn och diskade i badkaret...;) men vi hann få in spis och dylikt precis till julatfon, ja sen var det ju målning och annat kvar, men det fick vi ta efter jul. Men vi hade inte gäster det året som tur var..

Önskar dig en fin jul! Med massor av mat hör jag ;)
/Gunilla

Marlise sa...

Jag hoppas att ditt golv är klart?
Jag önskar er och Rolle en fröjdefull jul och Gott Nytt År 2019!
Från Tyskland till Gotland
Kram Marlise