fredag 19 oktober 2018

JUST NU...

...börjar det bli lite trist i trädgården. Anledningen är att när man vaknade i morse så låg det vit frost på gräsmattan och dimma över kalhygget på andra sidan vägen. En del kanske tycker det är vackert, men det förebådar om vintern.....och det är en årstid jag inte gillar alls!

Men det vita försvann väldans snabbt så jag hann knappt med att ta några kort. Rolle gick rundan med Santos i morse, så jag fick gå ut på vår lilla altan på framsidan och ta några innan frosten var borta helt. För det är rätt kul - eller man kanske ska säga bra - att dokumentera hur dom olika träden/buskarna bär sig åt på hösten (och på våren). Den vackra lilla ullungsrönnen jag skrivit om och har visat bilder på så många gånger senaste tiden, den blev direkt av med mer än hälften av sina löv

Det helt kala lilla trädet bredvid är en virginiahägg som börjar våren med helt gröna blad och sen vid midsommar får mörkt röda - som den tappar jättetidigt. Har varit helt kal i veckor nu!
Det står också en liten kastanje till vänster om häggen. Den har Rolle dragit upp alldeles själv - men usch vad tråkig den är på hösten. Ingen direkt färg och fäller sina blad tidigt.
Däremot i förgrunden är det en rödbladig smällspirea (självsådd i stenhörnan) som får en liten ljusare och därmed rödare ton än under resten av växtsäsongen. Och så behåller den bladen länge.....

Bara nån minut senare såg det ut så här - frosten var helt borta! Det större trädet är en brokbladig Acer pseudoplatanus brilliantissimum  som får aprikosfärgade blad på våren och som verkligen behåller sina löv länge.


På baksidan har dom flesta löven ramlat så Rolle gick ut och räfsade upp dom. Vi har inte så många träd här, utan det var nog mest barr från dom stora tallarna i kohagen. Däremot så har den JÄTTESTORA lärken inte släppt sina barr ännu - så dom drivorna har han kvar att räfsa upp. 
Sen tog han det värsta på framsidan där man ska gå in också, även om just lönnen vid ingången har en hel del kvar. Så här såg det ut igår.....

SUSIE

6 kommentarer:

Carina sa...

Barr och löv en riktig guldgruva tänker jag. Och jag som lever nära vatten ser dimman endast som vacker och ett kvitto på förändring. Vatten och lufttemperatur i otakt. Jag får minst like mycket dimma på våren :)

Ha det gott! Carina

Maribel sa...

Hej Susie!
Det ser fint ut hos dig, jag gillar bilderna med lite dis.
Jag skall skaffa mig något träd med lite röda granna löv, det saknas hos mig.
Ha det bra /Kram Marika

Maggan sa...

Här har Pilarna inte släppt sina löv ordentligt ännu men de är på gång men för övrigt så ser det rätt kalt ut.Genom att vi har ett stort gammalt barrträd framför vårt hus så när det blåser kraftigt så ramlar det barr och kottar så infarten ser ganska så ostädad ut brukar bli orange färgad av alla barr tur att den är asfalterad då är det bra att det finns en lövblåsare den gör ett bra jobb.Ha det gott/Margareta

Anita sa...

Jättevackra höstbilder tycker jag! Det går snabbt nu. Ullungrönnen ser jag på nästan alla bloggar och undrar varför jag inte har någon. Platsbrist förmodligen. Såg på väderprognosen att det skulle bli väldigt blåsigt på Gotland. Då blåser kanske alla resterande löv av och kanske lärken tappar sina barr. Jag var ute med Lucy förut och det blåste ganska mycket då också. Det känns verkligen som vi går mot vinter.

Kram Anita

Anjas Hill sa...

Susie! Visst är det trist för oss människor med kyla, frost och vinter. Jag har också blivit vädergnällig på äldre dar. Men, växterna vi odlar vill ha en viloperiod och då är det kylan som blir startskottet för den. Inte lätt att välja: Behaga människan eller växterna? Jag tror att jag är på växternas sida - själv kan jag gå in elda i spisen och/eller dra på mig en tröja ;-) (men, så klart, jag har ingen hund som tvingar mig ut ,-)!)
Ha det gott i kylan !
/Anja

Bosse Lidén sa...

Aha! Där var beviset. Vi anade att det varit frost på natten. Jag tycker också det börjar bli trist när träden tappar de vackra höstfärgerna och ... nu vräker det ner utanför mitt Visbyfönster. Vilken tur jag inte har någon hund längre. Imorse skippade jag morgonpromenaden.
Väck mig i slutet av april. :) Nej. Det går inte. I nästa vecka börjar den snabbaste månaden. November som jag fram till 2012 alltid haft svårt för.
NetflixBossekram