onsdag 26 september 2018

TRIST VÄDER

Igår blev det inte heller nåt bad trots strålande sol, men det var isande kallt och så blåste det. Däremot så fick jag - med hjälp av Rolle - in alla växter från altanen som ska förvaras i växthuset över vintern. Bl.a. den här stora krukan med tre enorma palettblad.
Har blivit lite biten av att odla dom och gått med i en palettbladsgrupp på Facebook. Och så blir det så här himla kallt, dom hade kunnat gått åt! Man blev ju lite orolig när man såg att det bara varit runt 7-8 grader på natten!!



Den här citronmyntan är dock nergrävd i en pallkrage och där får den stå kvar. Tror att den överlever ute faktiskt. Men jag måste flytta in hortensian som sitter i sin lilla kruka på väggen vid ingången, den har jag helt glömt bort. Den skulle säkert överleva ute om jag grävde ner den, men jag vet inte var exakt ännu....


Så ännu är man inte riktigt klar med höstförberedelserna. Alla möbler på stora altanen är kvar ute t.ex. Det kan ju kanske bli nån vacker och varm dag igen. 
Däremot så har Rolle burit in alla andra möbler; Från lilla altanen, från ruinen, från framsidan, bänkarna vid rosenspaljén och på stenhörnan, stolen på baksidan m.m m.m. Han är duktig min gubbe.....


Zinnian och dahlian här under får dock vara kvar tills frosten tar dom, likaså zinniorna vid grinden på baksidan och utanför kontoret. Den stora bunken på altanen med massor av zinnior gick det dock åt helsicke för! Bunken blåste ner, la sig upp och ner (naturligtvis) och skadade mesta delen av blommorna. Dom som var hela klippte Rolle av och gav mig att ha inne!


Alltså satte jag ihop zinniorna med hortensiorna som jag fick i en bukett av Anders Lerinder när han var här på lunch för snart en månad sen. Dom är naturligtvis helt torra men fortfarande underbart vackra så jag kan inte kasta dom.....


Utanför dörren har jag en stor hög plåtkruka som jag har haft massor av olika blommor i under säsongen. Just nu är det en enda dahlia - som blivit jättestor - och en enda zinnia som Rolle (som klippte ner dom andra meterlånga efter semestern) missat att ta bort!


Visst är den här dahlian jättefin, men jag tänker inte ta upp den och förvara den till nästa år. Nej, då vill jag ha någon annat i den här stora krukan. Om krukan fortfarande "lever" då!? 
Det är ju en plåtkruka som jag fick av min avlidna väninna och f.d. granne Bibbi för 12-13 år sen och den har stått där sen dess. Alltså är jag extra rädd om den, men jag misstänker att den börjar ta slut.....



Vädret idag är ännu värre än igår, så det börjar nog bli dags att tömma poolen. Alltså blir det inga fler bad förmodligen! *snyft*  Och inte blir det några andra jobb utförda i trädgården idag inte!
Så här såg det ut genom matrumsfönsret i morse; regn, hemsk blåst - styv kuling tror jag - och så börjar växterna ändra färg. Det går fort nu.....usch!!



Dom två pallkragarna i mitten är dom jag planterat 120 lökar i. Alltså var jag tvungen att klippa ner samt gräva bort en massa perenner. Bl.a. en hel del lupiner i olika färger som man kanske ska kalla ogräs istället för perenn med tanke på hur dom sprider sig!?
Det blev alltså 45 tulpanlökar av 3 sorter samt 15 allium i varje - och jag planterade dom precis likadant. Nu ska dom bara fyllas på med jord/barkmull, sen så det ska bli spännande att se hur dom ser ut i vår!

SUSIE

5 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Ni är verkligen duktiga! Här är det bara skördefesten som gäller nu och trädgården får vänta. Det var ju lite fler plusgrader under natten som gick så det ordnar sig nog. Det är mest pelargoner som ska in och de är ganska tuffa.
Kram från Kerstin

Ingrid sa...

I dag är det verkligen ruggigt!
Jag tyckte att väderPia sa på tv igår att det skulle bli lite varmare igen, så dina dahlior och allt annat vackert kommer nog att hänga med ett tag till.
Kram, Ingrid

chica sa...

Muito lindas as tuas plantas e flores! Gosto! beijos,chica

Anita sa...

Visst är det väl märkligt med hortensior, att dom är lika fina trots att dom vissnat. Din enda knallrosa Zinnia är ju väldigt snygg. Det var väl bra ändå att Rolle missade att rensa den. Låter skönt att få in växterna. Här ligger vi efter. Jag måste röja bort chili och paprika från uterummet så jag har plats att få in dom. Och jag har massor av frukter kvar som är på gång att mogna. Men i värsta fall får jag ta dom omogna, det fungerar ju det också.

Kram Anita

trädgårdsdrömmar sa...

Har fått hjälp jag med att bära in växter ner i källaren.Vi hade bara en plusgrad här om morgonen.Vädret idag är som mitt humör grått och regnigt.Har haft några tunga stunder idag .Inte roligt att bli ensam.
Kram /Gun