måndag 24 september 2018

PÅ UTKIK EFTER MOTIV

Runt 18.15 varje kväll brukar jag gå ut med Santos på en liten "kissrunda". Hundar är ju vanedjur och vet mycket väl vad klockan är, så varje kväll vid sex så börjar han titta snett på mig. 
Ibland händer det att Rolle går ut med honom den här tiden, men eftersom han numera går "långrundan" mitt på dagen samt "middagsrundan" innan vi äter så anser han - och Santos -  med all rätta, att det är jag som ska göra det.



Så igår kväll så tog alltså vi - jag, Santos och kameran - som vanligt vår lilla kvällsrunda. Att kameran måste med nu är ett måste, eftersom det märks från dag till dag att det blir färre med motiv. Så det gäller att fånga det som finns kvar. Men man man får faktiskt leta efter sånt som bara för några veckor sen fanns i överflöd; Färgglada blommor!


Än så länge är det dock grönt i trädgården, eller man kanske ska säga att det äntligen är grönt igen!
För bara några veckor sen så såg det minsann inte ut så här.
För på framsidan av "innertomten" samt på den här gavelsidan som vetter mot söder var det helt brunbrännt. Det syns en fläck fortfarande till höger om min "rosenfolly" och sen är gräset framför växthuset helt dött. 
Men gräset kommer nog igen nu när framsidan och just dom här ställena har vertikalskurits, räfsats, gödslats, dressats, såtts i och ovanpå det kom det 10 mm med regn i förrgår. Toppen!



Hade egentligen tänkt bada i poolen för sista gången den här säsongen igår, men jäklar vad kallt det var - på land!  Men eftersom vi dragit över poolöverdraget så var det dock 27 grader i vattnet som vanligt. Fast när jag såg alla tallbarr som hade blåst ner i drivor över hela altanen så tappade jag sugen. Idag ångrar jag att jag hoppade över det.....nu är det bara 9 grader i luften!



Jag har ju en hel del växter kvar på altanen och en del av dom tänkte jag ställa in i växthuset och se om jag kan få dom att överleva.  Men inte den här sommarblomman, den får stå ute och blomma tills frosten tar den. Inte heller det rosa bollkrysset som syns uppe på altanen.



Och några zinnior går inte att överleva, däremot den stora väggampeln med en röd hängpelargon ovanför det lilla altanbordet. Sen har jag en jättestor kruka med den omplanterade agapanthusen som hade sprängt sönder sin cemenkruka. Den måsre in!
Likaså dom andra tre röda pelargonerna jag har - och framförallt den stora bunken med palettblad. Den bara måste jag försöka få att överleva! För säkerhets skull har jag dock tagit en massa sticklingar!!


Zinniorna får stå ute tills frosten kommer och gör dom fula. Jag måste dock säga att dom har glatt mig otroligt, det enda är att dom vill ha mycket vatten - vilket kanske inte var så lyckat just i år!
Sen har jag 3 stora bunkar, 2 i plast och en kopparkittel, med mina nya zeeländska flax. Dom måste naturligtvis in i växthuset, men sen tror jag att det får vara bra. Resten av sommarväxterna får "gå åt"!




Så här fint blommar fortfarande rudbeckiorna och solhattarna ibland malört, prydnasgräs och ogräs i rabatten nedanför poolen. Gillar växter som blommar länge, extremt länge!



Som synes är det inte bara altanen som fått drivor av barr i blåsten som var innan helgen. Det mesta har naturligtvis kommit ner på gräsmattan på baksidan nära staketet eftersom det är där tallarna står i kohagen.
Det kanske inte syns så bra på bilden, men det är som en brun matta som ligger över gräset och på håll ser det ut som om gräset är helt brunbrännt och dött. Men, det är det alltså inte. Det är bara dom hemska barren från kohagens alla höga tallar.
Men snart blir det värre. Eftersom lärkar fäller alla sina barr på hösten och den jättestora - den med grövsta stammen - står precis vid tomtgränsen.....


Man får alltså trösta sig med det som råkar blomma fortfarande. T.ex. den lilla (fast den har blivit runt 1,5 m i år) buddlejan med rosalila och orange (!) blommor i "poolrabatten".

SUSIE




3 kommentarer:

Ingrid sa...

Du har alltid så mycket vackert att visa, oavsett årstid tycker jag.
Ha en fin ny vecka!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

9 grader, verkar som ni fått höst hos er, fast det är en del blommor kvar.
Alltid kul att se din trädgård.
Ha en fin dag!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Du hittade ju massor av färg! Kul att gräsmattan tagit sig så bra. Vi hade faktiskt bara 1,5 grader inatt och inatt är det frostvarning. Burr. Och jag har fortfarande en del kvar på altanen. Ska ta in kameliorna ikväll. Det värsta är att uterummet ännu är belamrat med chili och paprika. Får bli en temporär placering.

Ha det bra!

Kram Anita