söndag 16 september 2018

KAMELIOR OCH HAJ

Igår när solen tittade fram var Rolle på altanen och så kom han inspringande med nåt liggandes på vårt rensnät till poolen och skrek att nu hade "hajarna" börja bli alldeles FÖR stora!
Jag blev förstås väldigt sur. Det jag kallar för hajar är nämligan såna där obehagliga vattenbaggar. Dom små bryr jag mig inte så mycket om, även om jag tar bort dom med, men när jag badade i våras och det kom en "jättestor" simmandes emot mig. Den var bergis hela 3-4 cm lång! Usch!!
Det var inte kul, alltså så rensas poolen - både med näthåven och med en dammsugare - varje dag.

Nu visade det sig att visst var det en haj som hade varit med om både det ena och det andra, fenan på ryggen saknades bl.a. Men...den levde inte och var riktigt söt!
Rolle hade hittat den på vägen och eftersom han vet att jag hatar dom här vattenbaggarna så måse han ta hem den och försöka skrämma mig - men min obehagskänsla gick över väldans fort! "fniss"

Idag har det varit jätgeskönt ute på altanen idag så jag satt där och läste en halvtimme. Och om inte Formula One-sändningen hade börjat redan kvart över ett så skulle jag ha badat - för jag blev otroligt varm. Men jag hann inte med det.....så jag tänkte ta det efteråt!

Jag brukar ju berätta att träden i kohagen bakom oss är ENORMT höga. I alla fall för att vara här på Gotland. Det är den gamla lärken som är högst, men även några tallar och granar är jättehöga. Vi har uppskattat lärkens höjd till över 40 m! Tänk om den eller några andra träd blåser ner mot vår tomt - då når dom ända in på huset!?


Visserligen är det bra med lite skog så att det inte blåser så mycket, Men jag önskar att bonden avverkade dom främre och sen behöll alla "normalhöga" (hälften så höga) som växer längre in. Då skulle det bli en perfekt skog. Vi har försökt prata med honom, t.o.m. erbjudit honom pengar, men han är omöjlig att ha att göra med. Välkänt på bygden.....:-( 


I växthuset är det numera lite skugga ibland tack vare vindruvsstockarna vars grenar nu växt upp i taket. Vi har t.o.m. kunnat ta bort fläkten under ett av takfönstren (snart får vi sätta in värmefläkten istället). 
Mina två yuccor har jag haft därinne i kruka hela sommaren i år - tidigare var dom nergrävda ute - och dom har stortrivts och växt till sig. Men ack vad taggiga dom är - eller rättare sagt, vilka enormt obehagliga bladspetsar. Alltså måste jag ställa dom i hörnor där ingen kan göra illa sig på dom.
Dom får nog placeras ut i nån undanskymd solig och torr rabatt nästa år.....


Utsikten från växthuset är rätt trevlig ännu, för allt är grönt och somrigt ännu. Och gräset (alltså där det inte dött helt) växer så det knakar, så i morgon åker jag nog på att klippa det igen. Det var bland det bästa med den torra sommaren; Jag klippte inte gräs mer än en gång i månaden, mot normalt var 3-4 dag!


På det lilla rullbordet står en kalonchea som kommer från två stycken jag fick på julafton för två år sen av våravänner Cronis & Beth. Det gick av en kvist när jag skulle flytta dom till piedestalen i rosfollyn i våras och Rolle satt den då i en kruka med jord.
Den har blommat sen dess...alltså en växt jag tänker använda som "sommarblomma" igen!


Den här alströmerian är också gammal. Köpte två stycken av Jonas i När och satte i krukor i växthuset för 2,5 år sen och dom har varit helt fantastiska och blommat hela tiden.
Sen dog en i våras när det blev så vansinnigt varmt i växthuset och jag missat att vattna en morgon, men den andra lever och blommar - vilket den gjort året runt!


I våras fick jag hem fyra av dom sex kamelior jag beställt från Esveld i Holland.  Det var två stycken som ska blomma på hösten och två stycken som ska blomma på våren. När dom kom hem i april så blommade två stycken med varsin blomma, tror att det var C. `Bonanza´ och C. `Lady Vanstittart´. En av dom har nu tyvärr dött.
Men jag blev lite förvånad när jag igår upptäckte att en av dom höstblommande, Camellia sasanqua `Sparkling Burgundy´ blommar redan nu. Det är ju fortfarande sommar!?

Det är bara två blommor som slagit ut, men det är massor av knopp på busken. Jag ser dock fram mot när den växt till sig - om jag får den att överleva - och är översållad av vackra blommor!
Men.....jag är faktiskt ännu gladare över den lilla rödbladiga smällspirean som självsått sig bredvid garaget ibland gruset. Den älskar jag.....

SUSIE

6 kommentarer:

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Urk! Vattenbaggar låter läskigt, jag vet inte ens vad det är. Men hajen var ju söt :) Vilken snygg Kalonchea. Dom brukar väl inte hålla sig så där fina .. och blomma. Måste vara en bra sort. Alströmerian är också snygg. Och kul att din kamelia blommar. Den tycker nog att det är höst nu. Synd att en av de andra dog. Men dom fick ju en tuff behandling då leveransen blev försenad till dig av olika anledningar. Har den kvarvarande vårblommande satt några knoppar i sommar? Mina har massor av knopp som kommer att slå ut i februari/mars, förhoppningsvis. Man kan ju aldrig veta. Förstår att du gillar den lilla smällspirean. Står där så stolt i gruset.

Kram Anita

Marit sa...

Så fine Camellia du har! Jeg husker at du bestilte de. De er så vakre.

Ønsker deg en fin uke!
Klem

Anni sa...

Smällspirean valde ju en perfekt plats! Den kommer du kunna forma snyggt där den står.
Men tänk att du kan ha kamelior, oj så spännande. Jag hoppas verkligen att de kommer att trivas och blomma frikostigt hos dig.

Maggan sa...

Kamelia är en blomma jag önskat mig jag har haft en men den dog din är ju så jättefin och har en så fin färg du måste ha gröna fingrar.Du har så fint hos dig och spirean den har ju valt en riktigt fin plats men så där kan det bli när naturen får själv bestämma i bland så blir det riktigt bra.Ha det gott/Margareta

Ingrid sa...

Haj i poolen! Du påminner mig och Sällskapsresan - där var det också en haj i poolen. Nu är det väl snart färdigbadat, men ännu ska det ju kunna bli några varma dagar, om nu SMHI har spått rätt.
Kram, Ingrid

Carina sa...

Fint med blommande kamelia nu. Du har alltså skapat plats för någon ny som ersätter.

Ha det gott! Carina