tisdag 21 augusti 2018

ÄNTLIGEN...

...verkligen ÄNTLIGEN! Nu kan jag blogga igen med lite aktuella bilder. Ja, alltså från årets semester och årets trädgård. Dom i förra inläggen var ju från förra året! 
Anledningen till bloggabstinensen var att av allt vi hade med oss på semestern så var det en enda grej vi glömde få med oss hem igen, det var kabeln mellan dator och kamera. Trodde vi!
Hur det gick till har jag inte en aning om, både Rolle och jag kollade hela huset två gånger var innan vi lämnade det. Alltså 4 gånger totalt!
När vi väl var hemma igen och jag upptäckte missen ville vi inte åka upp till Visby för att köpa en ny, utan istället beställde jag en ny kabel på nätet. Och den har faktiskt inte kommit ännu.....!


Så nu blir det att gå igenom det här med semestern igen. Nu - när man nästan glömt bort hur härligt, kul, spännande och faktiskt lite "hemskt" vi hade det under den veckan.  
Vi hade alltså hyrt ett jättefint, nästan nybyggt, hus vid Helgasjön i Småland. Sjön är stor, riktigt stor, så det var c:a 4 mil för oss att åka runt halva in till Växjö - vilket vi gjorde ett antal gånger. Helt perfekt för oss, som inte ville bo i nån stad!
Det hela började dock lite problematiskt. Jag som är kartfantast och har ett otroligt lokalsinne gick dock bet på att hitta huset enligt hitta.se´s vägval. Huset låg väldigt ödsligt, mitt ute i "nowhere", c:a 250 m från sjön och utan grannar, efter en mycket lång väg på grusvägar.
Sista biten fram var det dock bara en liten traktorväg, mer som ett par hjulspår (se ovan) och där hade ägarna hängt upp en väst i en buske.
Problemet var bara att man kom från vägen ovan och så fick man åka ner till sjön och vända. Innan dess såg man inte västen.....!?
Till slut hittade vi en helt annan betydligt enklare väg fram till huset än den rekommenderade och hittade fram till ett alldeles perfekt litet hus med en stor altan framför.

Som synes fanns det inte någon tomt i egentligen bemärkelse, utan huset låg direkt i naturen.

Utsikten in i "Baur-skogen" bakom oss.
Efter att ha installerat oss så upptäckte vi att i det fina stora dubbelrummet var det äckligt varmt. Så vi bestämde oss direkt för att använda det som "garderob" för alla våra grejor och istället sova i det mindre sovrummet som hade två sängar. 
Rolle hatar visserligen att ha mycket bagage, så han packar ner väldigt lite - men han vill alltid att "allt" ska finnas med ändå. Han brukar alltid fråga "var har du det eller det" och då gäller det att man fått med sig det önskade! Men jag är ju van.....så det blir alltid massor av bagage ändå!!

Rolle läser igenom alla bruksanvisningar, både för TV´n (som hade tre apparater att sköta den med) och för luftvärmepumpen som satt på väggen ovanför soffan och som man - lyckligtvis - kunde ställa om så den levererade kyla. Det var vansinnigt varmt dom här dagarna.....

Santos kollade in läget på altanen - och kossorna utanför - och då upptäckte vi att han försökte ta sig ut på gavlarna där det inte växte några klängrosor och inte var så högt till marken. Det fanns också en badtunna på altanen, men den brydde vi oss aldrig om att fylla. Vi är ju bortskämda med vår lilla pool hemma.....
Det bara vällde in kor och kalvar.....
Huset var som sagt nästan nytt och väldigt fint, så vi trivdes verkligen direkt. Ett problem uppstod dock när vi förstod att precis nedanför altanen, mellan huset och sjön, gick det 28 kor (plus några rådjur morgonen efter).
När sen en av ägarna dök upp, Therese, och frågade om vi var rädda för kor - vilket vi inte är, men dom är enormt nyfikna på hundar - eller rädda för getingar. För under en spång mitt på stigen ner till sjön var det ett stort getingbo. Den första som gick över fick inga problem, men nästa kunde få det.....!


Första kvällens middag på altanen.

Alltså bestämde vi att bryggan, båten och vår lilla privata strand - det hoppade vi över helt! Bada kan vi ju göra här hemma på Gotland, antingen i poolen eller i havet så det var inget måste, men lite besviken blev man allt. 


Vi åkte också in till Växjö dagen efter och köpte 10 m hönsnät så vi kunde säkra altanens gavlar så att inte Santos kunde hoppa ner och börja jaga djuren. Sen kunde vi - när vi orkade för värmen (30-34 grader) och solen - sitta där i lugn och ro på altanen och njuta av utsikten över Helgasjön och korna!

Berra och Rolle på altanen, tyvärr kunde vi inte sitta där ute och äta lunch på grund av den fruktansvärda värmen.

På tisdagen åkte vi 16 mil till Markaryd och hälsade på våra goda vänner Berra & Boel. Berra jobbade tio år hos oss när vi hade firman i Stockholm och bodde då i Nacka, men efter ett antal år flyttade dom till norrland. Vi träffades dock fortfarande ibland när dom kom till stan.
Sen tröttnade dom på norrlands korta somrar - förstår dom verkligen - och köpte ett fint hus utanför Markaryd. Vi har nu besökt dom ett antal gånger och dom har besökt oss här.
Dit tog vi vägen över Älmhult och IKEA´s outlet där jag gjorde några små fynd. Men det mesta jag köpte var ljus, både stora värmeljus och ljus i glas - som tur var visade det sig senare (se förra inlägget)!


Vi fick en otroligt god lunch och det blev massor av snack. Berra är specialist på att veta allt och komma ihåg saker om alla, så vi blir alltid uppdaterade om gemensamma gamla vänner. Särskilt om dom inom bilracing som är det vi har hållit på med under åren. Nu hoppas vi att det inte dröjer så länge innan dom kommer till oss. Planeringen är iaf att det ska ske nu i höst.
Sen gav vi oss iväg dom 16 milen tillbaka till Lerike, fast en annan väg. Denna gång över Ljungby. 
Boel är jätteduktig på mat och lunchen var helt överdådig och Rolle åt så mycket att jag trodde han skulle klara sig hela veckan. Han var nog lite orolig över vad han skulle få för mat senare. 
Jag hade nämligen sagt att några middagar tänkte jag inte laga. Jag ville också ha semester! 
Istället åt vi ute på dagaerna och köpte sen nåt lättare till kvällen som på sin höjd behövdes värmas i micron!! 


Väl tillbaka vid åttatiden var det TV´n som gällde, det var alldeles för varmt att sitta på altanen! Notera den lilla kartongen där det står "LADDARE".

Dom närmaste dagarna gjorde vi massor av utflykter (vi har ju AC i bilen som tur är), bl.a. var vi till både Ljungby samt Växjö igen och åkte då över det närbelägna Åby där vi kollade in Sveriges södraste sluss (?). Det stod så i alla fall.....

Här blev man iaf badsugen.....

 Sen på torsdagen skulle min bloggväninna Eva och hennes gubbe Rolf komma och hälsa på oss.
Jag talade dock om för dom att ligga över som vi funderat på inte var något alternativ. Dubbelrummet var "utsålt" och till dom tre sängar som fanns på loftet gick det en brant trappa som egentligen var en stege! Och var det varmt i dubbelsovrummet var det förmodligen fruktansvärt varmt där upp under taknocken med fönster mot solen. Vi var faktiskt aldrig upp dit och kollade läget ens!!

Efter den "mexikanska" lunchen på altanen var det bara att gå in i svalkan direkt!

Vad som hände före och under Eva & Rolfs besök, det vara faktiskt rena dramat, berättade jag om i förra inlägget. Alltså går jag inte igenom det en gång till. Men vi hade riktigt trevligt ändå och hoppas dom kommer över hit och hälsar på snart.

Bild på träden som fällts av en tromb!

På fredagen åkte vi småvägar till Värnamo och där åt vi bl.a. på en ny asiatisk vägkrog. Mycket gott, men min matstrupe (Gastric Banding) sa ifrån - trodde jag. Så jag fick inte behålla maten.
På lördagen tog vi oss dom 4, 5 milen till Vrigstad och dess sensommarmarknad. Tyvärr precis lika tråkig som alla dessa kommersiella marknader har blivit. Det spelar ingen roll om man är på fastlandet eller på Gotland, dom är precis likadana!!

 Stora tallstammar som stackars Rolf fick hjälpa till att få bort för att kunna ta sig till oss.

Alltså åkte vi till Värnamo för att äta asiatisk buffé igen och den här gången var jag helt inställd på att vara extremt försiktig när det gällde storleken på bitarna jag stoppade i munnen.
Men vad hände! Jag blev precis lika dålig igen!?
Alltså kom jag fram till att det var någonting av det jag åt som jag helt enkelt inte tålde!! Men vad har jag inte en aning om.....


Santos ville helst gå ut i skogen en vända till, men nu ville vi komma iväg.

Så var det söndag och dags att ge oss av ifrån huset. Vi hade betalt 500:- extra för att slippa städa - vilket var helt vansinnigt. Huset var snyggare och mer välstädat när vi åkte än när vi kom!
Rolle kan ju inte vara overksam några längre perioder, så när han inte gick runt med Santos i omgivningarna så passade han på att dammsuga eller att göra iordning spisen så den såg helt ny ut, eller flytta om i lådorna där den förra hyresgästen tydligen bara slängt ner saker och ting!
Undrar var hyresvärdarna sa efteråt.....

En söndag var helt fel dag för Orrefors, det här var den enda lokalen som var öppen!

Så gav vi oss iväg mot Oskarshamn. Vi tog vägen över Orrefors eftersom vi tidigare aldrig varit där. Vi har varit i Kosta - som vi inte gillar alls, det är alldeles för stort och kommersiellt - och i Målerås som jag älskar och där jag alltid brukar handla på mig lite konstglas.
Men nu var det alltså Orrefors som gällde. Vilket var en otrolig besvikelse. Inte ett ställe jag kan rekommendera.....

Favorithotellet som ligger precis vid inloppet till Oskarshamn mycket nära färjeplatsen.

Färjan gick vid nio på kvällen så vi hade gott om tid att ta prommisar samt vila/läsa i bilen innan avfärd. Det blåste 15/16 sekundmeter så man var en aning oroad, jag brukar må lite illa vid sjögång, men väl i djurhytten somnade jag direkt - så det blev en behaglig och mycket snabb hemresa.

Santos passade på att klättra ur buren och sova bredvid den fina stora Crocomesian vi fått av Eva & Rolf innan vi gick ombord.

Vi landade vid midnatt och sen körde vi hem i den ljumma sommarnatten. Väl hemma bar vi in allt, men packade inte upp. Jag gick dock ut på altanen för att kolla läget hos mina krukade växter - och det var riktigt bra. Förutom den stora lådan bredvid poolen med massor av Zinnior i. Den hade blåst ner (?) och låg på sidan nedanför.....
Dagen efter konstaterade jag att lådan var oskadd och iaf hälften av plantorna klarat sig och nu ser dom riktigt hyfsade ut igen. I växthuset såg allt perfekt ut, men på framsidan hade Zinniorna i den stora plåtkrukan förväxt sig (c:a 1-1,2 m långa) så dom var det bara att klippa ner!
Sen badade jag i poolen.....



Vi packade upp allt och jag upptäckte att datorkabeln till kameran var borta. Vi letade överallt, så jag bestämde mig för att beställa en ny - alltså den 14 augusti. Den har fortfarande inte kommit, men Rolle hittade min kabel idag. Den låg bland dom andra som legat i LADDARLÅDAN! Jag är övertygad om att Rolle fick med den upp när han tömde lådan, men det vågar man inte säga högt. Han tror naturigtvis att det är mitt fel..... *fniss*

SUSIE






5 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för semesterreportaget!
Ni verkar ha haft det bra och varmt har det ju varit oberoende av var man har befunnit sig.
Jag förstår att det var skönt att komma hem och få ta ett svalkande bad i poolen.
Kram, Ingrid

Anonym sa...

Jag hade precis kollat din blogg innan jag skrev brevet. Så vi skrev nog samtidigt. Det va ett bra repotage om eran semester. Ha det så bra nu och snart får du väl Stockholmsgäster.
Kram Boel

Carita och Bertel sa...

Har inte varit aktiv på ett tag så jag vet inte så mycket om vad som hänt på alla bloggar men ser att du har haft en mysig semester på landet, Det är så skönt att slippa laga vardagsmaten ibland, i alla fall blir jag urless på det emellanåt. det gäller att passa på att slippa det när man kan. Ha det fint. Carita

Bosse Lidén sa...

Härligt resereportage. Dumt att slänga iväg 500 kr på städning. Då blev det inte taktiken med att vara först över spången. Förstår att det var dumt att chansa. Den där värmen var för tuff för allt. Både när man var vaken och när man skulle sova. Smart av er att direkt välja rätt sovrum. När jag läste tänkte jag på barndomssemestrar när vår lilla bil skulle till "alla" glasbruk i Småland. Jag satt i baksätet och räknade träd, träd, träd och plötsligt dök det upp en sjö och var fint i fem sekunder. Konstigt att jag inte somnade i ren tristess.
Hotellet i Oskarshamn låg perfekt. Men helst flyger jag.
Kram Bosse
ps. Det där med att leta känner jag alltför väl igen och skylla lite på den andra. ;)

Marlise sa...

Hört sich gut an, euer Urlaub auf dem Festland.
Aber ihr seid schon wieder zu Hause
und wahrscheinlich schon wieder fleißig im Garten.
Wir fahren am Samstag nach Halmstad
und bleiben 3 Wochen im schönen,
jetzt hoffentlich kälterem Schweden.
Soviel Hitze, wie dieses Jahr, möchte ich nicht wieder haben.
Dir und Rolle eine gute Zeit.

Det låter bra, din semester på fastlandet.
Men du är hemma igen
och förmodligen redan upptagen i trädgården igen.
Vi åker till Halmstad på lördag
och stanna 3 veckor i den vackra,
nu förhoppningsvis kallare sverige.
Jag vill inte ha så mycket värme som i år.
Du och Rolle en bra tid......kram Marlise