söndag 3 juni 2018

HÄRLIG DAG, ELLER...?

Idag hade det kunnat bli en underbart skön dag, men.....

Violruta - Thalictrum

Det började så bra, när rullgardinen drogs upp så fick man se en gråmulen himmel. Härligt, underbart - man börjar bli rätt trött på sol och värme faktiskt!

Iris `Charming Bill´ och `Midnight Majesty´, salvia och näva med den gulbladiga 
Gleditsian `Sunburst´ i bakgrunden
Sen tittar man på termometern och upptäcker att det bara är 22 grader! Wow!! Vilken lycka...
Så jag gick ett litet varv med Santos samt gjorde sen iordning frukost. Därefter direkt ut till växthuset för att passa på att vattna där när det endast var 24 grader. Det var ett tag sen.....


Silverfärgad strandråg - Leymus racemosus - i stenrabatten bredvid växthuset och den bollformade 
Forsythian (som behöver klippas).

Altanens alla krukor fick också vatten och sen satte jag mig därute för att njuta av den svala luften. Så helt plötsligt såg det så konstigt ut på poolvattnet.....det såg ut som små insekter som flög på vattnet hela tiden!

"Follyn" (dårskapen) med klätterrosor i varje hörn och så en magnifik dvärgvariant av guldschersmin 
- Philadelphus ? - som jag fick för snart 13 år sen av Karin i Skara när vi besökte hennes trädgård
 för första gången för att titta på dagliljor. Det tackar vi för!

Till min otroliga glädje visade det sig vara REGNDROPPAR inte insekter - eller man kanske ska kalla det för dugg. Vattenmängden gav aldrig utslag i regnmätaren ens! Men bättre lite än inget alls. 
Just idag hade SMHI förutspått skulle vara den varmaste och soligaste på hela veckan - då har vi som svalast och t.o.m. fick lite regn. Vad håller dom på med på SMHI egentligen.....!?

Rynkolvon - Viburnum rhytidophyllum - som jag adrig sett blomma tidigare, men nu är den på gång!

Det här var ju endast positivt, men efter det "regnet" upphört gick Rolle den vanliga rundan med Santos. Väl tillbaka sa han att han tagit bort 2 fästingar som kröp på Santos och medan vi står där och pratar så hittar vi två till. Usch!

En rödbkommande Azalea - som tyvärr för en tynande tillvaro trots att jag bytt jord.

Den ena fästingen hade t.o.m. hunnit börja sätta sig fast, annars gör dom inte det på Santos eftersom vi har s.k. "fästinghalsband" på honom. Dessutom är han ju ljus så dom äckliga små rackarna syns bra när dom kryper omkring! Efter en stund kryper det fram en till, så skörden idag blev hela 5 st!!

Murrabatten, alltså den rabatt som Rolle och jag med gemensamma krafter rensade noga i våras och la på tjockt med täckbark. Nu börjar den bli igenväxt igen.....

Det "sägs" att fästingar älskar värme, sol och fukt så det var väl ett perfekt väder för dom idag. 
Men Santos har haft fästingar på sig varje dag nu i månader, trots den otroliga torkan och hettan så det som "sägs" kan man inte lita på - precis som vanligt!
Både Rolle och jag har vaccinerat oss mot TBE, jag hade ju Borrelia förra våren och Rolle har haft det tidigare - och vi vill INTE ha en sjukdom till!!!

Hängsyren - Syringa ssp. reflexa

Det brukar alltid vara ett par fästingar på Santos efter lunchprommisen som avslutas genom ett ganska högt gräs. Nu har Rolle fått restriktioner, han får inte gå den här rundan längre.....
Jag har nämligen fästingfobi!

De enda av dom tre piedestaler me Clematis som vi har kvar på baksidan. Dom andra blåste sönder i en storm.....
Inte nog med att vi har massor av fästingar, dessutom har vi haft massor av mygg. Och stora sådana!
Jag - som alltid är en myggmagnet - har massor av myggbett så att sitta ute på altanen idag, det hoppar jag över till solen är tillbaka. Dom verkar nämligen älska lite fukt och skugga.....

En av två små trappor upp till altanen, den andra är längst bort till höger ner mot växthuset. 

Jag fick snabbt lassa in alla dynor, badkläder och handdukar under tak när det började regna i morse. Men tyvärr så höll det fantastiska vädret inte i sig speciellt länge - för nu är det återigen blå himmel, stekande sol och hela 28 grader! Puh!! Man får nog slänga sig i poolen.....

SUSIE

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Här "slapp" i regnet och inget kom det något i Fröjel heller när jag var där. Nu är det soligt och varmt som attan igen, så det är nästan så det är skönt att sitta inne och datera. ;)
Kram, Ingrid

Marit sa...

Så fint at du fikk litt regn. Det har vi ikke hatt på lenge. 31 grader her nå kl.18.30.
Flotte iris du har!
Klem

Rosor och ruiner sa...

Ja, usch för fästingar och mygg! De är ett otyg!
Låter ändå skönt det där med poolen...!

Simma lugnt!
GUnilla