KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 2 maj 2018

MURRABATTEN

I morse blev jag glad när jag såg hur vädret var, men ledsen när jag sen gick ut med Santos och det blåste. För det gjorde det naturligvis - iskalla vindar - och det var bara 11 grader och blev inte mycket bättre under dagen!

Alltså sprack min förutsättning att komma ut hyfsat tidigt och rensa några rabatter och beskära dom sista klängrosorna!

Alunrot vid ingången.
Istället har jag suttit inne och ordnat upp all pappersexcersis, för sånt har en viss förmåga att samlas på hög - trots att jag gillar att hålla på med det. Det beror på årstiden, man har annat mycket "roligare" att pyssla med.

Det japanska hängkörsbäret har börjat blomma.
Tänk att när det här med datorer kom så sas det att det skulle bli ett "pappersfritt samhälle". Hah! Det blev ju precis tvärtom!!

Ett annat japanskt körsbär i den blivande "parken".

Så fick vi höra på radion att det var kris på vissa ställen för dom som ville ha ett nytt pass. Det var flera månaders väntetid!? Genast kastade jag mig över datorn och beställde en tid till Rolle - han ska ju förhoppningsvis åka till Tyskland för cancerbehandling.

Närbild på ovanstående körsbär.
Men här på Gotland var det inga större problem, han kunde få en tid redan nästa vecka. Jag bokade dock en tid om ett par veckor då jag ska till sjukhuset i Visby för att göra min årliga datortomografi (alltså kolla så att inte cancern kommit tillbaka).  Då har vi två viktiga ärenden att göra samma dag.

Vackert ogräs - violen till höger - och en ny liten självsådd gulbladig smällspireaplanta.
Innan dess ska jag ta lite blodprover här nere på VC och då tänkte jag samtidigt ta en TBE-spruta ifall Santos skulle släppa en fästing på mig. Han har "fästinghalsband" så dom vill inte gärna sätta sig fast på honom (i och för sig jätteskönt) men risken finns att dom kryper över till oss. Förra året åkte jag på borrelia, så nån annan hemsk sjuka vill jag inte ha!


Den bollformade forsytian bara blommar och blommar, men det lilla trädet mitt emot har inte brutit alls.
Förra året höll det på att torka in och dö, hoppas det inte blir samma problem i år igen.

Kockan är nu tolv och nu hoppas jag att vädret har styrslat till sig lite så man kan gå ut. Rolle har lovat mig att hjälpa till, så vi tänkte med gemensamma krafter rensa "murrabatten" - för det behövs verkligen. Den är helt igenväxt, ogräset har tagit över helt!

Innan rensningen har påbörjats.
Så precis som i "långrabatten" på framsidan ska jag övergå till att bara ha vackra buskar och små träd där. Resten ska vi med gemensamma krafter försöka rensa bort!

Rolle t.o.m. borstade av stenarna i muren.
Det finns en del att spara; Från vänster azalea, rhododendron, smaragdtuja, japansk gyllenlönn (som blivit ganska stor) brokbladig klätterbenved plus en massa lökar. Men perennerna ska alltså bort, men framförallt allt ogräs. Om det går.....vi får väl se!


Dom orange små buskarna längst till vänster är buxbom och ovanför dom växer en vintergrön kaprifol, Lonicera henryi.
Varför dom är orange vet jag inte, förmodligen nån sjuka!?
Vi hann räfsa av hela rabatten, men bara rensa 1/3. I morgon - om det inte regnar - ska Rolle åka och köpa några säckar med täckbark och så ska vi lägg på ett TJOCKT lager. Då kanske inte ogräset kommer upp omedelbart!

Nästa inlägg handlar också om murrabatten!

Susie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser ju bra ut. Jag ska iväg idag och få min TBE spruta. Har nämligen haft 3 fästingar på mig sedan vi flyttat hit. Vill inte bli sjuk. Även vi måste fixa med pass, man vet ju aldrig när man behöver dem.
Ha det så bra. Kram från Boel

Maribel sa...

Hej Susie!
Skönt att få rensat i rabatterna, det blir fint med en gång. Idag skall det bli riktigt varmt, så det blir en hel dag ute.
Ha en fin helg /Marika