KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 31 maj 2018

FLER FÄRGER

Här följer en fortsättning på det jag skrev i förra bloggen. Jag orkade inte sitta uppe så länge att jag fick med alla bilder jag hade tagit igår, men det är kanske bara bra att jag delade upp dom!?
Blomman nedan kanske inte verkar så färgglad, men det är en fantastiskt vacker stor och mycket mörk lilasvart Iris som heter Midnight Majesty.
 
Den inköptes på Zetas till mig av min numera avlidna väninna och f.d. granne. Hon hade fått i uppgift av mig att köpa med sig vissa perenner för max 1000:-. En del hade jag bestämt innan, sen hade hon dessutom fått lite "fria händer" - men jag ville gärna ha något speciellt!

När hon kom med hela bilen fullastad med plantor var det rena julafton. Hälften vissre jag redan vad det var, men resten var man extra nyfiken på! Så lastades den här irisen ur och jag fick se på prislappen; 375 kronor för en enda perenn!? 
Ja, det kunde man ju verkligen kalla "speciellt"! Jag som behövde många perenner till min nya trädgård där det inte fanns en enda rabatt tidigare!! 

Hur 17 hade hon fått 1000 kronor att räcka till allt!? Det visade sig att när hon kom till kassan så tyckte både Bibbi och tjejen som stod där att 375:- för en Iris, det kunde inte vara rätt. Det måste vara 37.50 så det blev summan hon betalade!!


Den här irisen finns nu på många ställen här på Gotland och även på fastlandet. Jag trodde faktiskt att jag själv var utan, för den växte i "långrabatten" där mina trädgårdsvänner fick gräva upp och ta med sig allt när jag betämde mig för att inte ha några perenner där längre.
 Men tydligen hade jag varit smart och flyttat några bitar över till pallkragarna (ibland lyckas man)! 

I "långrabatten" har det naturligtvis kommit upp en massa - det var ju 3 år sen det här gjordes. Bl.a. Rolles favoritogräs; Nattviol, som tydligen klarat upprensningen. För mina vänner fick inte bara ta det dom ville ha i rabatten, utan vi drog lott om var dom skulle hålla till och så fick dom ta allt PLUS ta bort allt ogräs. Gissa om det blev tjusigt.....

Här ovan är det dock inget ogräs - även om det växer bland massor av sådant - utan det är en gulbladig smällspirea och en ljust lila violruta som hittat tillbaka. 


Min amerikanska buskkastanj både växer och blommar för fullt. Den ska inte bli högre än 2 m (hoppas kan man alltid göra). Jag flyttade den hit till "långrabatten" efter det att jag först hade planterat den bland en massa smällspireor vid infarten - och den höll på att kvävas. Nu har den en öppnare och soligare plats vilket den verkar trivas med.

Men tillbaka till det här med färger. Just nu är det lupinerna som står för den mesta färgprakten, innan var det tulpaner och sen allium. En del av mina amerikanska irishybrider har kommit igång och sen är det snart dags för dagliljorna. Så färg i pallkragsrabatten, det är det hela säsongen!


Här är den lupin som jag tycker har blivit allra vackrast, både lilablå och rosaröd - samtidigt! Är nån engelsk hybrid som jag glömt namnet på.
Men vackrast av alla igår var nog den här amerikanske irishybriden som jag tror heter "Charming Billy" - och en riktig chamknutte är den!!

 Susie
5 kommentarer:

Anita sa...

Oj, oj , oj ... här dallrar det av sommar och heta färger! Tur du har poolen att svalka dig i :) När jag ser bilden i ditt förra inlägg är det så jag vill hoppa i. Och som kontrast på slutet där kommer den vita vallmon. Själv har jag lyckats ta död på mina rosa vallmo som jag fick för mig att jag skulle flytta. Dom satt så illa till så jag hade problem att gräva upp dom och fick troligen inte med tillräckligt med rötter. Synd, dom skulle du gillat :)

Önskar dig, Rolle och Santos en skön helg!
Kram Anita

HWIT BLOGG sa...

Ja det var en bra rabatt :) Det gillas! 375:- för en iris låter faktiskt orimligt, men FIN är den.
Värmen fortsätter och jag vattnar, vattnar och så vattnar jag ha ha...
Kram från Titti

Gunborg Uhno sa...

Fin Iris den där mörka.Hade en gång en liknande men så skulle jag plantera om och vet inte vart den svarta tog vägen.Den vita som stod där också den har jag kvar.Så kan det gå.
Kram/Gun

Maribel sa...

Hej Susie!
Verkligen färgsprakande. Är så glad i dina lupiner, har en röd som tog lång tid innan den blommade, nu ser jag att det kommit en till. Din Iris är riktigt vacker.
Ha en fin söndag /Marika

min hemliga trädgård sa...

Tack för rundvandringen bland de vackra växterna ! Vilken härlig årstid vi är inne i nu och det är bara att njuta av allt vackert :-)