KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

onsdag 21 mars 2018

DET BÄSTA JAG VET

Eftersom gruppen "Blooming Friday" inte är aktuell längre, så gick jag naturligtvis med i en annan grupp.

Jag hittade till gruppen tack vare Veronica på bloggen Sanda Cottage.

Här ska deltagarna berätta lite om sin trädgård under samlingsnamnet Trädgårdsfägring varje söndag och så fick man några olika rubriker att välja bland om man inte hade någon inspiration för ögonblicket. Mitt val blev följande som jag skrev det första utkastet till vid halvett tiden inatt.

Vad är då det bästa jag vet inom min över 40-åriga hobby trädgårdsodling!?


Jo, trots alla mina rabatter med lökväxter, perenner, prydnasgräs, växthus m.m. så är det vad du ser på bilden ovan; Träd och buskar!
Fast numera ser dock inte vår tomt ut som på bilden ovan precis. Fotot är nog taget för c:a 10-12 år sen. Alltså bara nåt år efter det vi flyttat hit till Gotland från Stockholm. Och vår tomt var ingen trädgård alls, utan nästan bara en gräsmatta och igenvuxen naturmark. Men den är stor, hela 4700 kvm så här kunde man verkligen utveckla sin hobby och få sätta spaden i marken!
Precis på andra sidan vägen har skogen avverkats och är numera ett kalhygge.  Träden och buskarna som syns rätt fram är nertagna och ersatta med en massa annat och det området har därför döpts till "parken". Där avverkade vi faktiskt ett 100-tal träd (trots att jag alltså säger mig älska träd) och ersatte med vackrare och kanske lite ovanligare sorter.
Men...det var så vildvuxet med övermogna träd och buskar så vi var tvungna. Tyvärr lär det nog ta minst 10 år till innan det blir ordentligt uppvuxet!

Det pyttelilla trädet - en pagodkornell (Cornus controversa) längst till vänster på första bilden och som jag tog med hit i en kruka ser numera ut så här. Den står i en rabatt som är 50 m lång som från början innehöll både perenner och buskar samt små träd. Allt enligt engelsk förlaga.
Numera har 90% av perennerna tagits bort och bara en del riktigt stora samt prydnasgräs och bambu har behållits bland buskarna och träden - varav en del inte är så pyttesmå längre!

Allra längst till vänster växer en järnek (Ilex), därefter följer ett gulbladigt korstörne (Gleditsia triacanthos `Sunburst´). I somras var jag tvungen att beskära den kraftigt för den började bli alldeles för stor. Men jag är otroligt förtjust i den oregelbundna formen och det riktigt gula bladverket.
För det är nåt annat jag också gillar; Snygga bladväxter och gärna i ovanliga färger!
Den lilla - självsådda - rödbladiga busken t.ex. vid den rödaktiga stenen stenen i mitten är en smällspirea (Physocarpus opulifolius `Diabolo`). En busksort som jag nog har en 6-8 olika namnsorter av. Både rödabladiga och gulbladiga.
Längst till höger i "stenhörnan" på innertomten som gränsar mot "parken" växer en buske som tyvärr blåste sönder i en storm för ett antal år sen. Det är ett vintergrönt ganska stort oxbär (Cotoneaster..?..) som var den buske jag köpte allra först här på Gotland - fast den fick jag beställa på en handelsträdgård så dom tog hem den från Danmark.


Fast det är klart, jag gillar lite mer vanliga växter som blommar vackert också. Här är det en hängsyren (Syringa reflexa) som jag tycker är en syrenvariant som odlas alldeles för lite.
Den är otroligt vacker med riktigt mörka blomknoppar som står rätt upp. Sen när den börjar slå ut blir den ljusare och ljusare och så hänger blomklasarna mer och mer. Den busken/lilla trädet är jag så förtjust i att jag har tre exemplar.

Med början på översta raden till vänster: Japansk gyllenlönn (Acer shirasawanum `Aureum´), ullungrönn (Sorbus ulleungensis `Dodong´), tulpanträd (Liriodendron tulipfera) och till sist en katsura (Cercidiphyllum japonicum).

När sen hösten kommer och trädens och buskarnas blad byter färg, då gläds jag verkligen att jag har planterat runt 40 träd och ännu mer buskar.
För tänk var tråkig den här årstiden hade varit utan dom! Som sagt, jag älskar buskar och träd - och det heter väl inte trädgård för intet!?


Susie

4 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Åh, vad jag saknar min katsura, som jag hade i min tidigare trädgård. Ingen idé att sätta någon här. Det är alldeles för torrt. Träd och buskar är nog framtidens melodi! Det blir svårare och svårare att nå ner till marken, så bra med lite ståhöjd på växterna. Sen får man väl stoppa in en kruka med blommor här och var för att få lite färg när rosorna har blommat över.
/Kerstin

Carina sa...

Träd och buskar är absolut nödvändiga av många skäl. Sen finns det ju som du skriver fantastiskt många spännande och vackra sorter. Och det blir ingen trädgård utan träd.

Ha det gott!Carina

Anita sa...

Så roligt att få se från din trädgård, hur det såg ut när ni flyttade dit.

Ditt gulbladiga korstörne är väldigt vackert. Och hängsyrén, den kände jag inte till. Kollaget med träden i höstskrud är fantastisk. Och jag ser att du har ett tulpanträd. Dom är så fina. Har ditt blommat ännu? Jag har beundrat tulpanträd på trädgårdsresor i England. Ullungrönn är annars ett av de vackraste träd som finns.

Önskar dig en fin dag!
Kram Anita

PS! Ikväll blir det troligen tomatsoppa :)

Team TrädgårdsFägring sa...

Vad roligt att TrädgårdsFägring kunde inspirera till att göra ett sånt fint inlägg om det bästa...

Håller med om att träd och buskar är bland det bästa och stommen i trädgården