KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 4 januari 2018

ÅRSKRÖNIKA juli-sept 2017

Så var det högsommar med allt vad det innebär här på ön. Massor av turister förstås, så man fick vara noga när man gav sig av för att handla - i Hemse, Klintehamn eller Visby spelade ingen roll, det var precis lika mycket folk överallt.


Juli började dock med att vi fick hela 17 mm med regn, helt fantastiskt. Men...redan dagen efter var det strålande sol och varmt igen (vilket alltid är skönt). Under den torra våren och försommaren hade man vant sig vid att gå upp och ut på morgnarna utan att ens titta efter vad det var för väder. Brukar inte tillhöra vanligheterna här i Sverige, men den här sommaren tog man solskenet för givet!

Eftersom allt i trädgården, bl.a. rosorna, hade lidit av torka så länge så blev man riktigt glad över att dom nu verkade komma igång och blomma. Det var säkert regnet som hjälpte till. Men inte var det lika mycket rosor som tidigare år inte!

Så hörde vi på SMHI´s väderleksrapport att dom varnade för MASSOR av regn. Vilket naturligtvis kändes skönt, men också gjorde att man blev lite orolig. Skulle det myckna regnet nu slå sönder alla blommande perenner. Men det blev inte så mycket av det.....

Vi passade på att uträtta lite ärenden och göra några utflykter nu när vädret var lite halvmulet och inte så vansinnigt varmt. Annars brukar man vi inte gå så långt mitt i sommaren, man får ju tänka på att Santos som bara väger 6 kg inte har så mycket blod och lätt blir överhettad.

Vår gode vän och f.d. granne Jola ringde i mitten på månaden och berättade att han hade köpt ett hus i Gnisvärd som ligger c:a 2-2,5 mil norr om oss. Först trodde vi naturligtvis att det var ett sommarhus, men oh nej - han skulle flytta hit för gott i ett alldeles nybyggt hus! Alltså den absolut sista vi hade trott det om! Mycket trevligt!!

I slutet på månaden fick jag en kallelse till kirurgen i Visby. Efter allt strul med läckande op.sår i över två år så tänkte jag att nu är det väl nåt annat som var fel - men det var jag som hade fel! Allt var nämligen bra och jag hade äntligen läkt ihop igen!!

Veckorna i juli hade gått fort så var det dags för min födelsedag. Numera firar vi den på sånt sätt att vi åker hemifrån för en heldag med några härliga naturprommisar samt en lunch. Jag får välja krog och brukar oftast ta Holmhällars Pensionat (kanske ingen lyx direkt, men jag gillar den) men i år var det nog tyvärr sista gången!

Sista dagarna i juli var riktig härliga och mycket varma, så vi spenderade mesta tiden på altanen i skugga. Det nya satsbordet fungerade perfekt, men gissa om jag saknade att poolen inte var fylld.
I trädgården blommade allt, även sånt som egentligen skulle blomma senare och sånt som skulle ha blommat över - och till min glädje fick vi lite regn en natt.....
 I början på augusti letade jag bra färgkombinationer i trädgården. Alltså ett lika roligt som mycket svårt ämne, men jag hittade en hel del vackra sådana i trädgården.

Det var inte längre så varmt och soligt, vilket kändes skönt inför den stundande bilsemestern. Men innan semestern så hann vi äntligen - efter flera år - med att besöka våra jättegulliga sommargrannar och kika på deras renovering och tillbyggnad av det närmaste grannhuset.

Så var det dags för årets begivenhet, bilsemester på fastlandet. Låter kanske inte så upphetsande för dom som åker till främmande länder varje år - ibland t.o.m. flera gånger per år. Men för oss som gjort det tidigare och tröttnat, är den här veckan alldeles perfekt. För Sverige är faktiskt ganska fantastiskt.....

Vi trodde att vi skulle få massor av regn på semestern, men precis som vanligt så var det kanonväder - även om det inte var så där extremt varmt som 2016. Vilket var väldans skönt! 
Men vi fick några droppar första natten vi hade kommit hem, dock inte mer än att vi hann göra lite nytta innan det kom ner hela 12 mm under den följande dagen.

Dagarna efter semestern gick åt till att komma ikapp med underhållet, men vi tog faktiskt ner ett helt träd också. Ett glanskörsbär som var bland det första vi planterat när vi flyttade hit. Men...det hade sett dåligt ut i i flera år nu och jag stod inte ut att se den glesa kronan - trots dess vackra blanka stam!
Sen fick vi lunchgäster som valde helt fel dag att gästa oss, stackarna!

Även Santos behövde beskäras; Han skulle få en förmodad fettknöl på bröstet bortopererad hos veterinären i Visby och samtidigt ta bort tandsten.

Sista dagarna i slutet på augusti när vi äntligen börjat få ordentligt med regn, så började flera nästan  bortglömda perenner att blomma. Ja, även dom man gick och väntade på kom igång. Och många av dom var gula.....


September, den sista riktiga sommarmånaden började med att jag kollade runt lite efter det att vi försökt få bort det mesta av allt ogräs som växt till sig. Alltså blev det ett inlägg om "fult & snyggt".

Nu hade det övergått från att vara en solig och torr sommar till att bli en blöt sensommar, men det var nog lite sent påtänkt för växterna. Vi besökte Jola i hans nya hus, vi var båda två hos tandläkaren och så dök min väninna Christina upp - och så inväntade vi min kusin Monica några dagar senare.

Vi "tjejer" hade några riktigt trevliga dagar tillsammans. Vi gjorde massor av bilutflykter - Rolle slapp oss alltså på dagarna - vi shoppade och vi åt & drack gott. Man levde riktigt upp när man fick lite damsällskap igen.

I mitten på månaden dök vårlökarna vi i Gotlands Trädgårdsamatörer beställt hem i våras. Tyvärr fick jag inte alla, men det var som tur var endast en sort som saknades; Dom rosa hyacinterna!

Läste på bloggen att många börjar beklaga sig över hösten. Vad då, hösten!? Det var fortfarande härligt blommande sommar - även om man nu fick benämna den sensommar!

Efter att ha funderat ett tag på det här med förväxta träd, så bestämde vi oss för att ta ned en av dom stora granarna. Det började egentligen med att vi skulle ta bort den tidigare björkstumpen vi använt som stolpe till Dart-tavlan. Men det var inget vi kunde göra själva.....

Dagen efter kunde vi (Rolle) däremot börja göra iordning marken efter nedtagningen av granen. Dessutom kom jag på vad vi skulle ha på stolpen vi gjort av stammen efter glanskörsbäret.

Under dom sista sommardagarna hade vi gäster på lunch två gånger och den första förorsakade att vi var tvungna att köpa en ny däckstol till altanen - mycket trevligt! Den tänker jag nyttja många gånger under 2018....

Sista delen av årskrönikan kommer i nästa inlägg!

Susie1 kommentar:

Rosor och ruiner sa...

Minns den där varningen för regnet, som aldrig kom, typ... inte i såna mängder i alla fall!
Ja, sommaren var skön, det håller jag med om, men september är en höstmånad, även om den är hur ljuvlig som helst ;) Älskar september mer och mer!

Nu hoppas vi att du får komma i din pool i år, efter några år utan!

Kram Gunilla