fredag 13 oktober 2017

NÅGRA ROLIGA DAGAR ÄR SLUT

I tisdags så gick man i "väntans tider"! Vi skulle nämligen få ett litet höstbesök från Småland, alltså förberedde jag middagen och dukade så allt skulle vara klart när vännerna - Berra & Boel - anlände. Som tur var så tog jag ett kort då, för under dagarna som följde glömde jag nästan bort kameran helt.

Dom efterlängtade gästerna kom alltså en riktigt blåsig dag med färjan från Oskarshamn. Vi var lite oroliga för hur dom skulle må. Vi vet ju sen förr att Berra inte gillar när det gungar (och vem gör det förresten), men dom såg riktigt pigga ut när dom klev ur bilen.
Avlastningen tog lite tid eftersom dom hade massor av presenter med till oss. Det var blommor - hela 2 buketter med rosor, både röda och orange - det var 1 jättepåse med M, hemkokt svartvinbärssaft, lingonsylt, plommonmarmelad och hjortronsylt (dom har ett ställe i norrland). Sen var det också 1 platta Cola, 2 plattor starköl och 6 flaskor vin!! Detta trots att Berra själv inte dricker någon alkohol att tala om. Det var faktiskt nästan så att man skämdes.....fast bara "nästan"! *fniss*

Efter det dom kommit tillrätta i gästrummet började vi som vanligt med varsitt glas skumpa - alltså Boel och jag. Gubbarna fick öl och must.
Tyvärr kunde vi inte sitta på altanen, det blåste fortfarande otroligt plus att det var bara 10 grader. Och någon lust att sitta i växthuset hade vi inte, det var inte tillräckligt varmt tyckte vi. Så vi fick sitta inne.....trots att det fortfarande nästan är sommar!

Till middagen började vi med Evas Polska Starka Tomatsoppa till förrätt och den gick som vanligt hem - så jag ska idag skicka receptet till Boel. (Vad bra det är med bloggvänner som man kan få goda recept av!)
Sen grillade jag fläskytterfilé och till det serverade jag 2 såser, hemgjord rödvinssås och en kall youghurtsås med peppar, samt "smashed potatoes".  Varje gång vi har middagsgäster vill jag gärna göra något "nytt" och den här gången var det potatisen.

Med den här potatisen så följer en liten historia; Vi var i USA 1966 och jag var ganska dålig på engelska. På en restaurang i Indianapolis ville jag ha potatismos, så jag beställde "smashed potatoes" till sällskapets stora förnöjelse och servitrisens förundran.
Gissa om jag blivit retad för det många gånger.....men jag försökte beställa glass också; Glace, glacé osv! Tog en lång stund innan Rolle skrattande kunde beställa Ice Cream till mig!
Dagen innan Berra och Boel kom hittade jag ett recept på just "smashed potatoes" så det var bara ett måste! (Berra & Boel har bott i Los Angeles ett år.) Man kokar potatis i saltat vatten med skal i 15 min, lägger dom på en plåt och slår till dom med näven!
Sen kryddar man med timjan och rosmarin samt penslar med smör/olja. Potatisen ska sen stå in i 250 graders ugn i 20 minuter. Blev riktigt gott.....fast Rolle hade nog lika gärna ätit kokt potatis!

Till efterrätt blev det kiwi, banan, jordgubbar som man skär i bitar och så har man riven vit choklad över. Sen har man formen i ugnen tills chokladen är smält och så serverar man glass till.
Receptet har jag fått av min kusin Monica och det hela heter något speciellt som jag glömt. Men gott är det i alla fall..... Boel och jag tog också varsitt glas körsbärsvin till - inte dumt alls!

På kvällen blev det massor av snack, vi har ju en hel del att dryfta eftersom Berra jobbade hos oss i 10 år mellan -72 och -82. Och inte bara det, vi har massor av gemensamma bekanta och intresse inom racing också. Sen är det så att Berra är specialist på att veta allt om alla våra bekanta.
Alltså vad dom gör nu för tiden, var dom bor, om dom lever - eller om det hänt något annat trist. Vilket det naturligtvis gjort nu när man fått några år på nacken. Berra är 70, en kvinnas ålder - alltså Boels - pratar man inte om!

Dagen efter började med duggregn, men vi åkte ändå upp till Slite men sen började Rolle låta hungrig så vi åkte ner till Visby där vi hade tre ställen att välja på till lunch inom ett kvarter. Svenskt, amerikanskt och thailändskt. Berra fick välja och tog det senare: Restaurang Chili. Maten var väl helt OK, men inte mer.
Vi åkte sen runt lite, både lite norr om Visby och innanför murarna. Vi besökte bl.a. ett favoritställe till oss; Garage-1 och shoppade lite. Och så åkte vi hemåt, det var ju inget kul väder även om det just då inte regnade. På vägen hem åkte vi till Jola i Gnisvärd och kollade in hans nya fina hus.


Till middag blev det en varm gorgonzolasmörgås och därefter marinerad och panerad kyckling med klyftpotatis samt en väldigt speciell kall sås. Det var så att när jag fyllde 30 - alltså över 40 år sen - och vi hade ett stort gardenparty så beställde jag maten från Boels pappa som hade restaurang.
Det var en underbart god rostbiffssallad som serverades med en currymajonnäs.


Jag som inte gillar curry, tyckte ändå att just den här var otroligt god och det tyckte alla våra 40 gäster också. Nu hade Boel och jag pratat gamla minnen och då om den här festen - och hon visste naturligtvis hur man gjorde såsen. Alltså gjorde jag den till kycklingen! Mums!!
Efterrätten bestod av glass och lite frukt, men vi var nog ganska mätta då.

Sen var det sista dagen, men färjan skulle inte gå förrän 16.50 så vi hann med en tur ner till Näsudden där vi kollade in havet i blåsten och vindkraftsparken. Sen var det dags för lunch hemma (varma mackor med skinka, tomat, banan och ost eftersom Berra gillar mackor) samt en massa snack och skratt och så försvann våra gäster mot Visby.


Notera sorgkanten.....!!!

Strax ska jag göra skriva ut receptet på tomatsoppan och maila Boel och då passa på att fråga hur hemresan gick. Det blåste nämligen igår också! Stackarna!! Inatt blev det t.o.m. flera elavbrott!!!
Susie













3 kommentarer:

Anonym sa...

1000 TACK för ett par fantastiska dagar.

Hoppas att ni förstår att vi tycker det är roligt att träffa er.

Fjärilen sitter på vårt kylskåp. Tack för marmelad och gele också.

Kram Boel och Berra

Evas Kvarnaro sa...

Det är alltid kul att träffa goda vänner och få' babbla av sig', det är så det ska vara. Synd att vädret inte var det bästa, men vad ska man göra . . .
Huvudsaken att ni hade det trevligt tillsammans och det blir det ju alltid i ert sällskap, det vet väl jag, hi hi . . .
Sedan vet jag att du tycker om att överraska med maten, du är duktig kock och gillar att planera en måltid. Den 'Amerikanska potatisen' lät både kul och god jag förstår Rolle ändå, han är ju 'potatiskungen' och de vill ha dem kokta.

I eftm lämnade vi Ludde till Lina o Annie som ville ha hunden hos sig över natt, hela familjen är så kära i min Ludde och jag förstår dem väl.
Så han protesterar inte, hi hi . . . flickorna är ute på långpromenader m.m.
mer än vi orkar och hinner, han är ju ung och vi gamla, hi hi . . .
Men det känns onekligen tom utan honom där vi sitter framför tv:n

Kram kram/ Eva

UplayOnline sa...

Hoppas att ni förstår att vi tycker det är roligt att träffa er.


เกย์ไทย