KOMMENTAR

VIKTIGT!!! Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.

Du MÅSTE - och det här gäller alltså alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar!

Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!

torsdag 8 juni 2017

BLOMMIG FREDAG - SKÖNHET I DET LILLA!

Just den här bilden visar verkligen en "skönhet i det lilla" eftersom Löjtnantshjärtat i en av pallkragarna endast har två (!) stänglar i år - varav endast en med blommor.
Det brukar vara en riktigt stor rugge med massor av hjärtan, men något trist har hänt. Det verkar som om något annat tagit över dess plats. Ser faktiskt ut som stjärnflocka, ska bli spännande att se vad det verkligen är!

Fler små hjärtan, den här gången är det små Fänrikshjärtan som växte under den numera nästan helt döda och nedsågade Rosenripsen. Nu när dom fått lite ljus -  utan att för det vara i stekande sol - hoppas jag att dom sprider sig ännu mer!

Men...man jag naturligtvis massor av små växter som är vackra! Dom här bladen på en rödbladig perukbuske vid ruinen t.ex. Konstigt nog hade den inte frusit eller torkat in mer än under dom vanliga vintrarna/vårarna. Jag tror att det kan bero på att den är mycket torktålig.
Jag har även en stor gulbladig och också den är jättefin i år. För några år sen, när det var en riktigt kall och tuff vinter, då fick jag klippa ner nästan hela och trodde inte att den skulle ta sig igen! 

Utanför, alltså på kalhygget precis där vi tidigare lade allt vår trädgårdsavfall (vår s.k. "vildkompost"), växer numera 5 ruggar av Hesperis (trädgårdsnattviol). Men på vår tomt finns endast en enda stängel. Det är en underbart vacker och mycket väldoftande växt - fast bara på kvällen och natten - som verkligen är en skönhet!

Och visst hittar man skönhet i det lilla överallt, så jag skulle kunna fylla hela bloggen med massor av bilder. Men jag gick bara en kort kvällsrunda och bestämde mig då för att bara ta bilder på sånt jag gick förbi och inte fotat tidigare i år.
Den här idegranens barr t.ex. är mycket vackra när man kommer riktigt nära. På våren är dom nya ljust gröna, senare mörknar dom och då ser man att dom är kantade i gult. En växt helt i min stil, älskar brok- och gulbladiga växter!

Blåklint är en växt som man inte tittar så noga på, det kryllar ju av dom på fälten och dom anses väl mest som ogräs. Men tittar man på dom på nära håll så ser man att den är otroligt vacker egentligen!
Men...som Ingrid så rätt poängterade så är det nog inte en blåklint utan en bergklint. Man får skämmas! Men vacker är den ändå.....

Den sista av mina bilder visar verkligen en "Skönhet i det lilla", det är en gräslöksblomma!
Jag har ett antal ruggar av dom i pallkragarna - dom har självsått sig där - och dom får så gärna stanna kvar. Dom är precis lika vackra som alla mina stora Allium (prydnaslök) även om blommorna är pyttesmå!!

För fler inlägg i Blommig Fredag - Skönhet i det lilla! gå till bloggen Bland Rosor & Bladlöss.

12 kommentarer:

Ingrid sa...

Nu ska jag väl inte malla upp mig mot en trädgårdsexpert, men klinten du visar är väl en bergklint och inte blåklint. Eller är jag helt ute och cyklar? Bergklint har vi massor i en rabatt precis utanför huset, så jag tror mig känna igen den.
Gräslöksblommorna är jättefina och man kan nästan odla gräslök bara för blommans skull.
Kram, Ingrid

Agnetas sa...

Hej Susie
Fint med färgglada försommar blommor, löjtnantshjärtan är så fina men det är synd att de blommar över så fort, förändring hjärta blommar hela sommaren, det borde också löjtnanshjärta gör.
Blåklint växer den ute i det fria på Gotland?
Kram
Agneta

Ölandsvindar sa...

Här är alvarsmarkerna överfulla med alvarsgräslök nu. Så vackert! Min röda perukbuske har också överlevt. Kan kanske bero på att den är ganska sen i starten. Nu ska vi åka och försöka växla in gamla en- och femkronor. Vi får se hur det går!
Kram /Kerstin

Anette i Torsåker sa...

Härligt att du visar gräslökens blommor, tycker om de så mycket! Tråkigt med löjtnantshjärtat, det tycks som om de inte vill ha svår konkurrens. Det är lite si och så med de här också. Är det stjärnflocka så har nog löjtnantshjärtat ingen chans där.
Klintar är vackra att se på, vare sig det är bergklint eller blåklint eller någon annan.
Trevlig helg!
/Anette

Gunborg Uhno sa...

Det finns ju massor med små under om man kikar runt i trädgården.Gräslökens blommor är fina.
Hur har ni det med regn? Har ni fått något dom sista dagarna ?
Här har det kommit bra varje dag nu.Så nu kan vi inte klaga längre.
Ha en skön helg.Kram/Gunsan.

Lena i Wales sa...

Bra ämne "Skönhet i det lilla". Ibland glömmer man bort det lilla för det stora, som inte behöver vara bättre.
Önskar dej en fin dag!

Maribel sa...

Hej Susie!
Mycket som är vackert nu och mer blir det. Bergklinten är en favorit, har den i vitt och mörklila också. Men det är den blå som börjat blomma. Blåklinten är lika fin den.
Ha det fint /marika

Anni sa...

Mina löjtnantshjärtan var väldigt sena i år, men de fick fart när de fick vatten. Stjärnflockan sprider sig ju som det värsta ogräs och kväver lätt det som står bredvid. Samtidigt är den så fin.

Klinten är fin på nära håll, oavsett om den är berg- eller blå-!

Anja C. Hill sa...

Så många fina växter som blommar hos dig nu. Perukbuskaran-både den rödbladiga och den gulla dito - har jag haft. Ingen har klarat en enda vinter hos mig. De har antagligen fått för fet jord och även om alla mina rabatter är väldränerade så har de ändå haft det för fuktigt under vintern. Du har så rätt i att de klarar bra torka. Om jag någonsin skaffar nya så får de växa på berget.
Stjärnflockan är så fin under högsäsongen men jag håller på att tröttna på deras invasiva natur. Hos dig de kanske uppträder mer beskedligt?

Ha det gott i helgen!
/Anja

Evas Kvarnaro sa...

Skönhet i det lilla, det är det rätta ordet Susie.
Den inre skönheten räknas även i naturen, varje person kan se det på olika sätt, allt beror på vilken typ av människa man är.
Men jag vet att man kan ändra sig i sitt 'tänk och tyck' för det har jag gjort både i smak, färger, klimat, växtlighet m.m. med åren och det är väl helt okej tycker jag. Fortfarande tycker jag att sommaren är bäst, alltså månaderna mars april maj juni jul i augusti september resten är bara 'tummen ner'.
Nu gillar jag läget också när det regnar, tänker att låt det regna ordentligt i flera dagar, sedan vill vi ha sol och sommar (utan myggjävlar och knott), ha ha ha . . .
Härligt att se din grönska i trädgården Susie, för ni har väl också fått regn hos er hoppas jag, men jag tror att det mesta får vi.
trevlig helg kram/ Eva

Trädgårdsvägen sa...

Visst är gräslöksblommorna fina, jag bjöd också på gräslöksblommor idag ;-) -Trevlig helg! /Charlotte

Villrose sa...

Flott parykkbusk!
Trodde ikke løytnantshjerte lot seg utkonkurrere?
Ha en fin helg!