KOMMENTAR

VIKTIGT!!!
Det vore riktigt kul om du ville kommentera, så klicka på rubriken KOMMENTARER under det aktuella inlägget.
Du måste - och det här gäller alla - markera i rutan där det står att du inte är en robot, först därefter kan du skicka din kommentar.
Har du ingen egen blogg MÅSTE du också klicka på ANONYM annars kommer din kommentar inte att publiceras!torsdag 11 maj 2017

Blommig Fredag - Vad händer i rabatten?

Ja, det kan man verkligen fråga sig efter det här hemska vädret som har varit!?
Fast det är också beroende på vilken rabatt det gäller för dom har reagerat väldigt olika. I en del händer det MASSOR - dock inte alltid positivt - och i en del ingenting!

I just den här vid ruinen så har en del tulpaner kommit upp samt en massa pärlhyacinter jag aldrig satt eller sett tidigare. Mycket trevligt! Men ogräset som växer där är inte lika kul!!

Rabatter med lökväxter är helt klart bäst, dom verkar tåla hur mycket kyla som helst och växer så det knakar - även om alla blommor kanske inte slagit ut ännu. Men dom som gjort det, dom håller sig  extra länge. Så inget ont som inte har något gott med sig!

I den här lådan/rabatten utanför kontorsdörren finns ett litet blåregn, irisar samt lite annat smått och gott. Men utanför - och i - lådan där växer det en massa vårkragar som jag aldrig planterat. Dom satt i den här hörnan nedanför kontorstrappan när vi flyttade hit och dom blir bara fler och fler - trots att jag försöker begränsa dom! Men ta bort dom helt vill jag inte!!

Däremot i dom vanliga perennrabatterna så verkar en hel del växter blivit lite frostskadade. Kanske inte så konstigt när det varit ner till -5 på nätterna. Ogräset däremot, det frodas! Men det är förmodligen av den anledningen att dom är så tåliga och livskraftiga som dom kallas ogräs!!

På bilden nedan är det den stora "gräs- och bamburabatten" som jag inte har hunnit med att göra någonting med ännu. Inte ens klippt ner det torra höga prydnasgräset. Fast Rolle har lovat mig att han ska göra det - när han får tid!
Det gulgröna i framkanten som spritt sig ut i gräset är en växt jag fick av min väninna. Det var en mycket vacker brokbladig malört som hon trodde jag skulle gilla. Jag är ju tokig i gulbrokiga växter, så där hade hon rätt. Ett halvår senare påpekade hon;
"Den har en viss förmåga att sprida sig, så se till att den växer avgränsat!
Tack för den uppmaningen, det var redan försent.....

Mina rabatter med buskar och små träd verkar ha klarat sig hyfsat bra i kylan, mest beroende på att dom inte hade börjat grönska ännu. Jo dom sista dagarna kanske, men dom knopparna verkar tåla kylan och nu börjar ett svagt skimmer av grönt sprida sig så sakta.

Stenrabatten bredvid växthuset mår också bra - alla dom olika sorts alunrot samt strandgräset och den lilla mahonian jag flyttade dit i höstas efter utvidgningen har överlevt - och det kommer massor med allium. Tror det blir snyggt när dom börjar blomma i lysande lila!

En nyplanterad benved - en Euonymus alatus LITTLE MOSES 'Odom' i en jättekruka. Det är en dvärgform som bara blir 60-80 cm med sprakande höstfärg. Den är planterad tillsammans med en liten tova av Hachonechloa macra 'Albostriata', Hakonegräs.
I krukan satt jag också några ruggar med dom orange California Poppies (påminner om engelsk vallmo och är Californiens nationalväxt) som jag själv dragit upp från frö.
Har en sån här dvärgbenved sedan tidigare och varje höst så har jag varit sur över att den inte hamnat närmare huset utan i rabatten mot kohagen. Det är nämligen den växt som får absolut mest färgstarka höstfärger av alla mina träd och buskar. Färgen är helt otrolig, nästan självlysande.
Nu står den alltså mycket nära i en kruka precis nedanför altanens matbord!

Men...hur det gick till när jag fick hem dom här två växterna plus lite annat från Öland ska jag berätta en annan gång. Just nu måste jag fixa till lite hemma för idag kommer vår första "sommargäst", min väninna Christina!

För fler inlägg i Blommig Fredag och veckans tema, gå till Bland Rosor och Bladlöss!

7 kommentarer:

Agnetas sa...

Hej Susie
Ja det har varit en konstig maj månad, kallt som febr/mars månad och hela landet verkar ha drabbats av nordvindarna. Vi får hoppas att frostskadade växter repar sig när värmen kommer men däremot knoppar till växter som blommar på fjolårsskotten som frusit kan inte repa sig där får vi inga blommor. Vi får hoppas att det är slut med minusgrader nattetid så växterna får repa sig och börja blomma.
Hälsningar
Agneta

Ölandsvindar sa...

Hmmm, undrar om man vågar andas ut nu? I morse var det inte frost för första gången på länge, så kanske är det på gång att vända. Alla jag träffar här berättar långa historier om hur deras hus är belamrade av alla sommarblommor som de inte kan sätta ut och i morgon ska jag sälja plantor på "Öland spirar". Får väl ta med förstoringsglas så folk kan se de små raringarna!
Kram /Kerstin

Anita sa...

Ja vilken vår det varit. Inatt hade vi i varje fall bara 2 minusgrader. Har varit 7 de två innan. Och nordan har blåst så det har inte varit det minsta skönt. Roligt med dina California Poppies som du dragit upp från frö. Nu fick jag lära mig också att det är Californiens landskapsväxt. Låter härligt med den färgsprakande dvärgbenveden.

Ha en skön helg med din första sommargäst!

Kram Anita

HWIT BLOGG sa...

Jamen det blommar på bra hos dig! Trots väder och vind...nu får nog sköna maj skärpa upp sig lite :)
Ha en glad helg!
Kram Titti

Villrose sa...

Ja, det har vært en spennende vår for vekstene, og følge med på deres evne til å overleve. Det meste kommer vist bra! Så fint alunroten kommer fram i stenbedet.
God helg!

wiolettan sa...

Jobbigt med denna konstiga vår med nattkyla i maj månad. Synd om alla växter. Ogräset fryser inte det?
Jag tycker att du har det så fint hos dig. Roligt att se dina bilder på hur växter och blommor tar sig mer och mer.
Trevlig helg och var rädd om dig.
Kram!

Anja C. Hill sa...

Det såg fint ut redan i fredags hos dig. Jag antar att det har exploderat även hos dig de två sista dagarna.
Fin stenrabatt du har anlagt. Kan tänka mig att olika alunrot i olika färger blir en häftig syn:-)!

Ha det gott!
/Anja